Hej då, Sverige!

– Familjen Pedersen ger sig ut till havs

ÄLVÄNGEN. Familjen Pedersen från Lödöse gör det som en del människor bara drömmer om. De lämnar tryggheten och ger sig ut på havet. Tanken är att vara borta i fyra år, om det blir jorden runt återstår att se.

Samtidigt som sonen Melwin, 7 år, föddes slogs Robert och Jessica av tanken på att segla jorden runt. Därefter har familjen utökats med Milo, 5 år, och Leon, 3 år. Planeringen för den långa seglatsen har successivt intensifierats. Nu är det dags!

– Det ska bli fantastiskt! Om det blir jorden runt eller inte återstår att se. Vi vet i alla fall att vi ska ta oss till Karibien, som vi väntas nå i början av nästa år, säger Robert Pedersen som i princip är uppväxt på en båt.

– Ja, jag började segla med mina föräldrar när jag var tre år. När jag blev tillräckligt stor och kunde segla själv så lånade jag pappas båt.

Det var också så som han träffade sin blivande fru Jessica. Det har blivit många segelsemestrar tillsammans under de senaste två decennierna.

– Som längst har vi seglat från Azorerna till Gran Canaria. Vi har även varit fram och tillbaka till Norge och Danmark ett antal gånger, berättar Jessica.

Äventyret som nu väntar dem är något helt annat. När de kastat loss från båthamnen i Älvängen så dröjer det innan de får fast mark under fötterna igen.

Första anhalten blir Danmark, sedan vidare till Norge, Skottland, Irland och A Coruna i Spanien.

– Vi räknar med att fira jul på Gran Canaria, förklarar Robert.

Seglatsen är noga förberedd. Tidigare i år såldes huset i Lödöse liksom mycket av bohaget. Både Robert och Jessica har sagt upp sig från sina respektive arbeten.

– Detta blir verkligen en nystart! Vi kommer ut i världen på ett långsamt sätt och det blir ett underbart sätt för familjen att umgås.

På frågan om det ska bli spännande kommer ett unisont ja från barnen. Precis som sina föräldrar är de ivriga att få komma iväg.

– Jag ser mycket fram emot att få komma till varma länder och att kunna bada, säger Melwin.

Ett fyra år långt sommarlov är det emellertid inte tal om. En mentor från Tingbergsskolan har varit familjen Pedersen behjälplig med material, så att Melwin inte ska halka efter i skolan.

– Det blir till att plugga ombord. Vi ska ha rutiner för det, poängterar Jessica.

Segelbåten de ska färdas i är en Hallberg-Rassy 41 från 1977. Den mäter 12,60 meter.

– Det är en Orustbyggd båt, som är tung och bastant. Den tål stryk och är överriggad, säger Robert som har byggt all el på egen hand.

– Vi har investerat i helt nya segel, vindroder, nya litiumbatterier, nya instrument och dynor samt två nya ankare. Vidare kommer vi att ha en frys ombord och en watermark som gör om saltvatten till sötvatten.

Att leva fem personer så tätt ihop under så lång tid, hur tänker ni kring det?

– Jag tror att ens sovkoj får bli en frizon. När du är där vill du vara själv, säger Jessica.

– Vi kommer att vara i land en hel del. Då kan man få lite tid för sig själv. Annars kan man alltid hoppa i och simma lite, skrattar Robert.

Har ni tänkt på framtiden – bostad, arbete och så vidare?

– Nu är vi fullt fokuserade på det här och satsar allt på ett kort. Min bror har lyft ett förslag om att vi byter hans hus mot vår båt när vi kommer hem. Vi får se hur det blir, nu har vi annat att tänka på, avslutar Robert Pedersen.

Mer från allmänt

Barndomsvännerna besteg Norges högsta berg

För sex år sedan fick Oskar Siverbo upp ögonen för äventyraren Göran Kropp och hans bergsbestigningar. – Jag har läst…

Frukostklubben i Folkets Hus

Det är Älvängens Företagarförening, i samarbete med Ale kommun, som tagit initiativet till Frukostklubben. Arrangemanget är tänkt att återkomma en…

Festlig invigning av Kock-Malins boulebana

Under en närmast förtrollande sensommarkväll fylldes Kock-Malin i Älvängen centrum på såväl insidan som utsidan. Initiativtagaren själv, Malin Eklund, invigde…

Olyckor med mopedbilar ökar

– Det är en väldigt allvarlig situation. Mopedbilar har inte alls samma säkerhet som en personbil, den är i stort…


Senaste nytt

Motornostalgisk dag i Lödöse

Lödöse museum är platsen för en klassisk motorträff med stolta veteranägare och entusiaster, unga som gamla. Under dagen pågår utställning…

Överkörning i derbyt efter drömstart

Skepplanda kom till torsdagens derby på Forsvallen med ett tungt nederlag mot dåvarande tabelljumbon Limmared i bagaget. På andra sidan…

EM-silver till Nödingetalang

Charité Mumbongo fostrades i Nödinge SK – men valde för några år sedan att prova vingarna i Kärra HF. Där…

Busschaufför hotad med kniv

Det var under onsdagen som händelsen inträffade vid Albotorget i Skepplanda. En passagerare tog fram en kniv och hotade en…

Kyrkbyskolan utrymdes efter brand

Räddningstjänsten från både Nol och Kungälv, polisen och ambulansen ryckte vid lunchtid ut på ett automatlarm från Kyrkbyskolan om en…

Barndomsvännerna besteg Norges högsta berg

För sex år sedan fick Oskar Siverbo upp ögonen för äventyraren Göran Kropp och hans bergsbestigningar. – Jag har läst…

Allvarlig MC-singelolycka

Omständigheterna kring olyckan är än så länge oklara. Polisens presstalesman, Stefan Gustafsson, har för media bara bekräftat att en person…

Sätt färg på vardagen

Skolstart. Visst minns vi alla den? Åtminstone känslan. Den hopplösa kombinationen av glädje och ångest. Glädje över att träffa kompisarna…

Frukostklubben i Folkets Hus

Det är Älvängens Företagarförening, i samarbete med Ale kommun, som tagit initiativet till Frukostklubben. Arrangemanget är tänkt att återkomma en…

Rekord för Zcooly Cup

Oväder med åska satte stopp för arrangören förra året. I helgen hade vädergudarna återigen vaknat på fel sida under den…