Hej då, Sverige!

– Familjen Pedersen ger sig ut till havs

ÄLVÄNGEN. Familjen Pedersen från Lödöse gör det som en del människor bara drömmer om. De lämnar tryggheten och ger sig ut på havet. Tanken är att vara borta i fyra år, om det blir jorden runt återstår att se.

Samtidigt som sonen Melwin, 7 år, föddes slogs Robert och Jessica av tanken på att segla jorden runt. Därefter har familjen utökats med Milo, 5 år, och Leon, 3 år. Planeringen för den långa seglatsen har successivt intensifierats. Nu är det dags!

– Det ska bli fantastiskt! Om det blir jorden runt eller inte återstår att se. Vi vet i alla fall att vi ska ta oss till Karibien, som vi väntas nå i början av nästa år, säger Robert Pedersen som i princip är uppväxt på en båt.

– Ja, jag började segla med mina föräldrar när jag var tre år. När jag blev tillräckligt stor och kunde segla själv så lånade jag pappas båt.

Det var också så som han träffade sin blivande fru Jessica. Det har blivit många segelsemestrar tillsammans under de senaste två decennierna.

– Som längst har vi seglat från Azorerna till Gran Canaria. Vi har även varit fram och tillbaka till Norge och Danmark ett antal gånger, berättar Jessica.

Äventyret som nu väntar dem är något helt annat. När de kastat loss från båthamnen i Älvängen så dröjer det innan de får fast mark under fötterna igen.

Första anhalten blir Danmark, sedan vidare till Norge, Skottland, Irland och A Coruna i Spanien.

– Vi räknar med att fira jul på Gran Canaria, förklarar Robert.

Seglatsen är noga förberedd. Tidigare i år såldes huset i Lödöse liksom mycket av bohaget. Både Robert och Jessica har sagt upp sig från sina respektive arbeten.

– Detta blir verkligen en nystart! Vi kommer ut i världen på ett långsamt sätt och det blir ett underbart sätt för familjen att umgås.

På frågan om det ska bli spännande kommer ett unisont ja från barnen. Precis som sina föräldrar är de ivriga att få komma iväg.

– Jag ser mycket fram emot att få komma till varma länder och att kunna bada, säger Melwin.

Ett fyra år långt sommarlov är det emellertid inte tal om. En mentor från Tingbergsskolan har varit familjen Pedersen behjälplig med material, så att Melwin inte ska halka efter i skolan.

– Det blir till att plugga ombord. Vi ska ha rutiner för det, poängterar Jessica.

Segelbåten de ska färdas i är en Hallberg-Rassy 41 från 1977. Den mäter 12,60 meter.

– Det är en Orustbyggd båt, som är tung och bastant. Den tål stryk och är överriggad, säger Robert som har byggt all el på egen hand.

– Vi har investerat i helt nya segel, vindroder, nya litiumbatterier, nya instrument och dynor samt två nya ankare. Vidare kommer vi att ha en frys ombord och en watermark som gör om saltvatten till sötvatten.

Att leva fem personer så tätt ihop under så lång tid, hur tänker ni kring det?

– Jag tror att ens sovkoj får bli en frizon. När du är där vill du vara själv, säger Jessica.

– Vi kommer att vara i land en hel del. Då kan man få lite tid för sig själv. Annars kan man alltid hoppa i och simma lite, skrattar Robert.

Har ni tänkt på framtiden – bostad, arbete och så vidare?

– Nu är vi fullt fokuserade på det här och satsar allt på ett kort. Min bror har lyft ett förslag om att vi byter hans hus mot vår båt när vi kommer hem. Vi får se hur det blir, nu har vi annat att tänka på, avslutar Robert Pedersen.

Mer från allmänt

David gör långfilmsdebut

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.…

”Mycket dyrare än väntat”

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund…

Nödinge bygdegård till försäljning

Förra året avslog Ale kommun Nödinge Bygdegårdsförenings bidragsansökan för att färdigställa den nya bygdegården. Det föranledde senare föreningen att skicka…

Laddade för ”Vi i femman”

På torsdag smäller det! Då beger sig Tingbergsskolan klass 5A till Bohusläns museum i Uddevalla för att tävla i radions…


Senaste nytt

Kaotiskt inom räddningstjänsten

Efter en interrimtid sjösattes Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund den 1 januari 2017 och är ett kommunalförbund mellan Lilla Edet, Tjörn och…

Greps på bar gärning

Klockan hade precis passerat 03.45 natten till söndag när en vit skåpbil körde rakt in i Gulf-butiken i Nol. Den…

DEBATT: Förläng Alependeln till Lilla Edet!

Befolkningen i Västra Götalandsregionen beräknas öka till 1,9 miljoner invånare 2035. Lilla Edet och Ale kommuner är bland de kommuner…

David gör långfilmsdebut

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.…

”Mycket dyrare än väntat”

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund…

Svårhyllade!

Det finns en förutfattad mening om att media jagar polisen och gärna skriver ner ordningsmaktens tröstlösa kamp mot lagförbrytarna. Nu…

Nödinge bygdegård till försäljning

Förra året avslog Ale kommun Nödinge Bygdegårdsförenings bidragsansökan för att färdigställa den nya bygdegården. Det föranledde senare föreningen att skicka…

Ale körde över tabelljumbon 

När Ale IBF ställdes mot Hisingskärra IBK hemma i Ale Kulturrum i oktober lyckades de blåvita göra hela 20 mål.…

Sent poängtapp för KS Bandy 

Förutsättningarna inför lördagens match på Skarpe Nord i Kungälv var inte de bästa. Regnet gjorde isen knottrig och svårspelad. –…

Ale HF rycker i fyran

Ale HF:s herrar är ute för revansch på sig själva. Förra årets insats innebar nedflyttning till division 4, en nivå…