Ovärderlig tjänst i hemmet

– Alekuriren var med under ett arbetspass inom hemtjänsten

ÄLVÄNGEN. Hemtjänsten har en viktig roll i Ale kommun och gör det möjligt för många människor att bo kvar i sina hem. Alekuriren var med under ett arbetspass på kvällen med Älvängens hemtjänst.
– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma, säger Gunvor Liste.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och mörkret har redan lagt sig över Älvängen. Dannicka Andreasson ska inleda sitt pass och på schemat står besök hos flera omsorgstagare.

– Vi har ett stort område som vi åker till och det är många som bor långt ut på landet. Det blir mycket flängade fram och tillbaka, men jag trivs med det. Det är kul att köra bil och jag tycker om att jobba på kvällen. Tiden går snabbt och man har ofta mycket att göra, säger Dannicka, som har arbetat på Älvängens hemtjänst i drygt en månad.

Lokaltidningen fick följa med under ett kvällspass och tillsammans med Dannicka gav vi oss ut på kringelikrokvägar, en del med belysning, andra inte.

– Det kan vara halt och mycket vilt på vägarna. Än så länge har jag inte kört ner i något dike och förhoppningsvis kommer det inte att ske heller, säger Dannicka, som också jobbar varannan helg.

Första stoppet sker i ett hus vid Hultasjön och därefter hoppar vi in i bilen igen och beger oss ner till centrala Älvängen. Där bor 82-årige Berit Jonasson som har haft hemtjänst i många år.

– Det fungerar väldigt bra. Det är alltid roligt när de kommer, vi brukar prata och skratta. Alla är så snälla, säger hon.

I närheten bor Stina Jönsson, som fyller 98 år i januari. Hon har haft hemtjänst i snart tio år och får hjälp tre gånger om dagen.

– Jag får bland annat hjälp med att handla och städa. Det fungerar väldigt bra och jag är tacksam över arbetet de gör. Jag har lärt känna många som jobbar inom hemtjänsten och de är väldigt snälla, säger hon.

Dannicka har mycket att göra den här kvällen.

– Vi i hemtjänsten gör väldigt många olika saker, alltifrån att handla till att linda om ben. När man jobbar inom hemtjänsten måste man kunna ta tag i saker på egen hand och det är roligt att komma ut och träffa människor. Jag är inte en sådan person som tycker om att sitta bakom ett skrivbord hela dagarna, säger hon.

Strax efter klockan 21 är det dags för det sista stoppet. Det är hos Gunvor Liste som får besök av hemtjänsten fem gånger per dag.

– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma. Jag skadade mig för några år sedan och sitter därför i rullstol. Jag får bland annat hjälp med att gå på toaletten, duscha och ta min medicin. Den sociala aspekten är också viktig, det är trevligt när de kommer hit och man har någon att prata med, säger hon.

Efter att arbetspasset är slut summerar Dannicka kvällen.

– Det här var en bra kväll på jobbet. Man märker ofta att vi i hemtjänsten betyder mycket för de här människorna. Vi är avgörande för att de ska kunna bo kvar hemma och det får vi mycket uppskattning för.

Anna-Karin Aleborg, enhetschef Älvängens hemtjänst, är stolt över sina medarbetare.

– Det är en väldigt fin gemenskap, alla hjälps åt och är fantastiskt duktiga på att lösa olika situationer. Det är inte vem som helst som kan jobba inom hemtjänsten. Det krävs att man är flexibel. Inom hemtjänsten gör man allt möjligt. Vi hjälper omsorgstagarna med intimhygien, städning, handling och vi kan även avsätta social tid då vi bland annat går ut på promenader, säger hon.

– Hemtjänsten möjliggör att de här människorna kan bo kvar i sina hem längre och därför är vårt arbete väldigt viktigt, avslutar Anna-Karin Aleborg.

Mer från allmänt

Bristfälligt underhåll av Alingsåsvägen

Trafikverket utförde ett enklare beläggningsunderhåll på Alingsåsvägen mellan Alafors och Sjövik så var det enligt en så kallad HP 27-metod.…

Söndagsöppet på Sörmossen i höst

Som ett led i att förbättra servicen för kommunens invånare vill Samhällsbyggnadsnämnden få till söndagsöppet på Sörmossen. – Återvinningscentralen är…

Felparkerade bilar ett problem

Det varma vädret innebär att allt fler människor beger sig till kommunens badsjöar. Tyvärr är det inte alla som respekterar…

”Det är kris, på kris, på kris i landet”

– Det hände precis där min släkt bor i Libanon, alla mina släktingars fönster och dörrar sprängdes bort. Men tacka…


Senaste nytt

Krossade polisbilens ruta med sten

Strax före klockan två under natten till torsdagen var en polispatrull inne i ett hus för att undersöka ett misstänkt…

Bristfälligt underhåll av Alingsåsvägen

Trafikverket utförde ett enklare beläggningsunderhåll på Alingsåsvägen mellan Alafors och Sjövik så var det enligt en så kallad HP 27-metod.…

AIF klart för spel

Det var efter ett träningsläger i Grebbestad som elva spelare och fyra ledare i Ahlafors IF testades positiva för covid-19.…

Söndagsöppet på Sörmossen i höst

Som ett led i att förbättra servicen för kommunens invånare vill Samhällsbyggnadsnämnden få till söndagsöppet på Sörmossen. – Återvinningscentralen är…

Dahlberg återvänder till allsvenskan

2018 lämnade Pontus Dahlberg IFK Göteborg för Premier League-laget FC Watford. Speltiden där har uteblivit och i vintras blev målvakten…

Inga ursäkter!

En av regeringens tyngsta restriktioner under den pågående pandemin var ändringen i ordningslagen. Det är idag förbjudet att arrangera publika…

Ale kommun bröt mot ordningslagen

Pandemin är långt ifrån över. Vecka 31 var Ale den kommun med näst flest sjukdomsfall per 10 000 invånare. En…

Tung höstpremiär för Skepplanda BTK

Första halvlek var förvisso mållös, men saknade inte händelser. Skepplandas Jonathan Berntsson testade virket i målramen efter en halvtimme och…

Felparkerade bilar ett problem

Det varma vädret innebär att allt fler människor beger sig till kommunens badsjöar. Tyvärr är det inte alla som respekterar…

Mardrömsstart för ÄIK

ÄIK:s damer var inför årets säsong nykomlingar i division 3, men laget hade fått vänta länge på sin seriepremiär. På…