Ovärderlig tjänst i hemmet

– Alekuriren var med under ett arbetspass inom hemtjänsten

ÄLVÄNGEN. Hemtjänsten har en viktig roll i Ale kommun och gör det möjligt för många människor att bo kvar i sina hem. Alekuriren var med under ett arbetspass på kvällen med Älvängens hemtjänst.
– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma, säger Gunvor Liste.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och mörkret har redan lagt sig över Älvängen. Dannicka Andreasson ska inleda sitt pass och på schemat står besök hos flera omsorgstagare.

– Vi har ett stort område som vi åker till och det är många som bor långt ut på landet. Det blir mycket flängade fram och tillbaka, men jag trivs med det. Det är kul att köra bil och jag tycker om att jobba på kvällen. Tiden går snabbt och man har ofta mycket att göra, säger Dannicka, som har arbetat på Älvängens hemtjänst i drygt en månad.

Lokaltidningen fick följa med under ett kvällspass och tillsammans med Dannicka gav vi oss ut på kringelikrokvägar, en del med belysning, andra inte.

– Det kan vara halt och mycket vilt på vägarna. Än så länge har jag inte kört ner i något dike och förhoppningsvis kommer det inte att ske heller, säger Dannicka, som också jobbar varannan helg.

Första stoppet sker i ett hus vid Hultasjön och därefter hoppar vi in i bilen igen och beger oss ner till centrala Älvängen. Där bor 82-årige Berit Jonasson som har haft hemtjänst i många år.

– Det fungerar väldigt bra. Det är alltid roligt när de kommer, vi brukar prata och skratta. Alla är så snälla, säger hon.

I närheten bor Stina Jönsson, som fyller 98 år i januari. Hon har haft hemtjänst i snart tio år och får hjälp tre gånger om dagen.

– Jag får bland annat hjälp med att handla och städa. Det fungerar väldigt bra och jag är tacksam över arbetet de gör. Jag har lärt känna många som jobbar inom hemtjänsten och de är väldigt snälla, säger hon.

Dannicka har mycket att göra den här kvällen.

– Vi i hemtjänsten gör väldigt många olika saker, alltifrån att handla till att linda om ben. När man jobbar inom hemtjänsten måste man kunna ta tag i saker på egen hand och det är roligt att komma ut och träffa människor. Jag är inte en sådan person som tycker om att sitta bakom ett skrivbord hela dagarna, säger hon.

Strax efter klockan 21 är det dags för det sista stoppet. Det är hos Gunvor Liste som får besök av hemtjänsten fem gånger per dag.

– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma. Jag skadade mig för några år sedan och sitter därför i rullstol. Jag får bland annat hjälp med att gå på toaletten, duscha och ta min medicin. Den sociala aspekten är också viktig, det är trevligt när de kommer hit och man har någon att prata med, säger hon.

Efter att arbetspasset är slut summerar Dannicka kvällen.

– Det här var en bra kväll på jobbet. Man märker ofta att vi i hemtjänsten betyder mycket för de här människorna. Vi är avgörande för att de ska kunna bo kvar hemma och det får vi mycket uppskattning för.

Anna-Karin Aleborg, enhetschef Älvängens hemtjänst, är stolt över sina medarbetare.

– Det är en väldigt fin gemenskap, alla hjälps åt och är fantastiskt duktiga på att lösa olika situationer. Det är inte vem som helst som kan jobba inom hemtjänsten. Det krävs att man är flexibel. Inom hemtjänsten gör man allt möjligt. Vi hjälper omsorgstagarna med intimhygien, städning, handling och vi kan även avsätta social tid då vi bland annat går ut på promenader, säger hon.

– Hemtjänsten möjliggör att de här människorna kan bo kvar i sina hem längre och därför är vårt arbete väldigt viktigt, avslutar Anna-Karin Aleborg.

Mer från allmänt

David gör långfilmsdebut

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.…

”Mycket dyrare än väntat”

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund…

Nödinge bygdegård till försäljning

Förra året avslog Ale kommun Nödinge Bygdegårdsförenings bidragsansökan för att färdigställa den nya bygdegården. Det föranledde senare föreningen att skicka…

Laddade för ”Vi i femman”

På torsdag smäller det! Då beger sig Tingbergsskolan klass 5A till Bohusläns museum i Uddevalla för att tävla i radions…


Senaste nytt

Kaotiskt inom räddningstjänsten

Efter en interrimtid sjösattes Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund den 1 januari 2017 och är ett kommunalförbund mellan Lilla Edet, Tjörn och…

Greps på bar gärning

Klockan hade precis passerat 03.45 natten till söndag när en vit skåpbil körde rakt in i Gulf-butiken i Nol. Den…

DEBATT: Förläng Alependeln till Lilla Edet!

Befolkningen i Västra Götalandsregionen beräknas öka till 1,9 miljoner invånare 2035. Lilla Edet och Ale kommuner är bland de kommuner…

David gör långfilmsdebut

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.…

”Mycket dyrare än väntat”

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund…

Svårhyllade!

Det finns en förutfattad mening om att media jagar polisen och gärna skriver ner ordningsmaktens tröstlösa kamp mot lagförbrytarna. Nu…

Nödinge bygdegård till försäljning

Förra året avslog Ale kommun Nödinge Bygdegårdsförenings bidragsansökan för att färdigställa den nya bygdegården. Det föranledde senare föreningen att skicka…

Ale körde över tabelljumbon 

När Ale IBF ställdes mot Hisingskärra IBK hemma i Ale Kulturrum i oktober lyckades de blåvita göra hela 20 mål.…

Sent poängtapp för KS Bandy 

Förutsättningarna inför lördagens match på Skarpe Nord i Kungälv var inte de bästa. Regnet gjorde isen knottrig och svårspelad. –…

Ale HF rycker i fyran

Ale HF:s herrar är ute för revansch på sig själva. Förra årets insats innebar nedflyttning till division 4, en nivå…