Kostverksamheten är ansvarig för Ale Café & Matsal, men det är daglig verksamhet som sköter driften av densamma.
– Vi har fem arbetstagare som jobbar i disken plus att vi har Jenny Jumisko som har hand om caféet. Vi stöttar henne i det arbetet, förklarar arbetshandledare Eva Andersson och Marie Österblom.
– Daglig verksamhet arbetar med personer med funktionsvariation. Utöver arbetstagarna i köket har vi också personer som arbetar i tvätten och en innegrupp som packar varor som sedan transporteras till andra enheter, förklarar Eva Andersson.
Ale Café & Matsal tillhandahåller lunch och middag till de boende i Ale Seniorcentrum. Därutöver serveras frukost och kvällsmat på respektive avdelning.
– Kostenhetens huvuduppdrag är att tillaga maten till boendet och en pluseffekt av detta har varit att vi kunnat öppna Ale Seniorcentrum Café & Matsal genom ett samarbete med daglig verksamhet, säger David Franson, enhetschef på kostenheten.
Sedan en tid tillbaka finns också möjlighet för utomstående att äta lunch i huset, framförallt är det en service för anhöriga.
– Vi kommer säkert märka av en större efterfrågan när det nya seniorboendet här intill har öppnat, säger David Franson.
När lokaltidningen hälsar på i Ale Seniorcentrum håller Christoffer Jildermark och Evelina Mattila som bäst på att färdigställa dagens lunchmåltid, bestående av dillstuvad potatis med isterband och romanesco. Hembakad brownie förbereds som efterrätt.
– Vi tillämpar tallrikservering och på så sätt kan vi också individanpassa portionerna. Restaurangkänslan ska vara påtaglig, säger Christoffer och fortsätter:
– Vi är ute på någon avdelning varje dag för att lyssna av vad de boende tycker om maten. Vi har precis kommit igång med ett matråd där vi har sällskap av både boende och omvårdnadspersonal. Matrådets uppgift är i första hand att påverka utformningen av menyn. Får vi in något specifikt önskemål brukar vi kunna tillmötesgå det inom loppet av två veckor. Alla kan inte gilla all mat, men så är det alltid.
Vad dominerar matsedeln?
– Husmanskost av olika slag. Fisk är väldigt populärt, så det brukar vi erbjuda tre gånger i veckan. På fredagarna försöker vi göra det lite extra festligt för att skapa helgstämning, berättar Evelina Mattila.
En enkät på Ale Seniorcentrum visar att 95 procent av de tillfrågade är nöjda med maten och att 85 procent tycker om måltidsmiljön.
– Fantastiskt glädjande och vi jobbar på att ytterligare förbättra de siffrorna, säger David Franson.
Tanken är att tallriksservering även ska införas på övriga äldreboenden i kommunen, som har tillagningskök.
– Närmast på tur står Backavik i Nödinge, men det ska också implementeras på Klockareängen i Skepplanda och Björkliden i Alafors när dessa enheter byggts om, avslutar David Franson.