– Vi vill minska matsvinnet och om inte våra kunder i Ale gett den här maten en andra chans hade den kastats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.
Under 2017 sålde Matsmart totalt 2 022 ton mat i Sverige som annars hade slängts. Av detta stod invånarna i Ale för 9,7 ton. Räknat per invånare placerar det kommunen på plats 71 i Matsmarts ranking över bästa matsvinnskommun.
– Våra kunder i Ale har genom att minska matsvinnet sett till att bevara 45 kvadratmeter is i Arktis. De är riktiga miljöhjältar, säger Matsmarts vd Karl Andersson.
Många svenskar slänger ofta mat när de ser att bäst-före-dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Men bäst-före-datumet är bara en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Men maten kan ätas i veckor, månader och till och med år efter att bäst-före-datumet passerats.
– Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för måndag blir tisdag och bäst-före-datumet passerats. Använd dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta, säger Karl Andersson.
Att producera 1 ton mat orsakar utsläpp på cirka 1,54 ton koldioxid, enligt Naturvårdsverket. För varje ton koldioxid vi släpper ut minskar istäcket i Arktis med cirka tre kvadratmeter, enligt en vetenskaplig studie som har redovisats i Dagens Nyheter. Det betyder att 9,7 ton räddad mat i Ale räddade cirka 45 kvadratmeter is från att smälta.