GÖTEBORG. På fredag avgörs Skol-SM i bageri. En av deltagarna är Emma Gustafsson från Älvängen. – Vi siktar på seger. Det gäller att ta fram tävlingsinstinkten när det väl gäller, säger Emma som tävlar i lag med klasskamraten Moa Granath Fridén.
Emma Gustafsson går tredje året på Ester Mosessons gymnasium med inriktning livsmedel, bageri och konditori.
– När jag var mindre var jag ofta hos farmor och bakade. Det var guldkant på dessa dagar, berättar Emma.
– Samtidigt har jag alltid haft ett väldigt stort intresse för hästar. Jag var i valet och kvalet vilken inriktning det skulle bli på gymnasiet. Hästar kändes mer som ett fritidsintresse och därför blev det Ester Mosessons gymnasium. Utbildningen har definitivt motsvarat förväntningarna och arbete lär finnas efter avslutade studier.
Faktum är att Emma Gustafsson arbetar extra redan nu, varannan helg på Coop Extra i Älvängen.
– Det är jättekul!
Vad är roligast med bagaryrket?
– Att du får utlopp för din kreativitet. Det är bara fantasin som sätter gränser vad det gäller smaker och utseende.
Har du någon personlig favorit bland alla bakverk?
– En prinsessbakelse är aldrig fel.
I Skol-SM i bageri tävlar tio tvåmannalag mot varandra i Nordstan. Ett bröd, fyra sorters wienerbröd, fyra sorters vetebröd, en tårta samt fyra likadana marsipanfigurer ska bedömas av en jury.
– Det gäller att få till rätt vikt, det ska vara snyggt och hygieniskt, vi ska klara tiden plus att samarbetet bedöms.
Vad är ert starkaste kort?
– Vi har ett väldigt bra vetebröd med fina former. Det tror jag kommer att funka bra.