På lördag 11 november kan man fira Mårtensmäss på Lödöse museum, i traditionsenlig anda.
– I samband med alla nya högtider och traditioner som tas upp i Sverige så vill vi även passa på att påminna om de högtider som har fallit lite i glömska hos många, säger Marie Schmidt, pedagog på Lödöse museum.
– Mårtensafton är en trevlig högtid som, liksom många andra högtider, cirkulerar mycket kring maten kopplat till dagen, säger Marie.
I 1850-talets Stockholm skapades den meny man kanske vanligtvis kopplar till Mårtensfirandet, nämligen svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka. Innan den ”nya” menyn fick spridning så åt man istället lutfisk till förrätt, gås och sedan risgrynsgröt till efterrätt.
Att man äter gås sägs kunna hänvisas till att dagen firas till ära av Den helige Martinus. Han levde på 300-talet e.Kr. och var en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Enligt sägnen så ville invånarna i staden den franska staden Tours göra Martinus till biskop, men det ville inte han själv. Den 11 november år 371 gömde sig därför Martinus bland gässen, men de kacklade och avslöjade honom så han blev utsedd till biskop i alla fall. Gässen åts som straff för att de avslöjat honom.
– Vi har äran att denna dag presentera Daniel Serra, arkeolog som forskat på historisk matkultur. Han kommer att hålla ett föredrag där han berättar om ”Mat och tid under medeltid och renässans”.
Under dagen kommer besökarna kunna smaka på mat efter medeltida recept och det kommer även bjudas upp till dans.