ALE. Innan jul rapporterade Alekuriren om vildsvin i Älebräcke i Alafors och även tidigare under förra året har de ställt till det på flera håll i kommunen.
Hur kommer det sig och vad vet vi egentligen om de bökande djuren?
Åke Niklasson, ordförande i Ale Jaktvårdskrets, svarar på frågor om vildsvin.
Är det ovanligt mycket vildsvin just nu?
– Vi har haft ett par milda vintrar som varit gynnsamma för vildsvinen och gjort att fler kultingar överlevt. Därför har stammen ökat och då sprider de sig ut från sina vanliga områden. Vi har haft vildsvin i kommunen i 15 år, men hittills har stammen hållit sig i storskogen i Kilanda och Hålanda.
Är de farliga?
– Egentligen inte, så länge de inte är skadade, men som med alla djur så försvarar de självklart sina ungar. Är man bara ute och promenerar så är det ingen fara, de är räddare för dig, men en sugga kan bli arg om till exempel en lösspringande hund kommer för nära.
Vad kan man göra för att skydda sin tomt?
– Elstängsel är det man brukar rekommendera.
Varför bökar de upp marken?
– Det är matsök. De älskar larver, rötter och ekollon. Under vissa träd, exempelvis ekar, kan de hitta vissa larver och puppor som de äter.
Lägger jaktlaget extra kraft på att jaga vildsvinen?
– De är svårjagade djur eftersom de är vaknare än många andra och dessutom rör sig mest på natten. Bara för att du är jägare innebär det inte att du jagar vildsvin, men det klart att det kan bli mer nu när det finns så många.
Vad gör man med köttet?
– De flesta vildsvin hamnar i jägarens egen frysbox. Det ligger nämligen mycket byråkrati bakom försäljningen av vildsvinskött, bland annat måste man först skicka tester och få svar på att köttet är fritt från trikiner (en form av parasiter som kan finnas i fläskkött) innan det kan lämnas vidare.
Hur många vildsvin sköts under förra året i Ale?
– Det kan jag tyvärr inte svara på, men i hela landet var det cirka 90 000.