Nybyggen på gång på Ale-Jennylunds RK

– Nu väntar man på besked om bygget av ett nytt ridhus

BOHUS. Nytt ridhus, fler rasthagar och upprustning av ponnymanegen. Planerna för Ale-Jennylunds Ridklubb är flera och några projekt har redan påbörjats. Projekteringsunderlaget för det nya ridhuset är färdigställt, men det kommer att dröja ett tag till innan kommunen kan ge besked.

Förväntansfulla. Ordföranden Kjell Ericsson, kassören Rolf Kühl och ridskolechefen Liz Stivner håller tummarna för att bygget av ett nytt ridhus snart ska komma igång. I veckan ska underlaget presenteras för Kultur- och fritidsnämnden.
Förväntansfulla. Ordföranden Kjell Ericsson, kassören Rolf Kühl och ridskolechefen Liz Stivner håller tummarna för att bygget av ett nytt ridhus snart ska komma igång. I veckan ska underlaget presenteras för Kultur- och fritidsnämnden.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/10/v-42-Jennylunds-RK-2.jpg

BOHUS. Nytt ridhus, fler rasthagar och upprustning av ponnymanegen.
Planerna för Ale-Jennylunds Ridklubb är flera och några projekt har redan påbörjats.
Projekteringsunderlaget för det nya ridhuset är färdigställt, men det kommer att dröja ett tag till innan kommunen kan ge besked.

På Ale Jennylunds Ridklubb har man under flera års tid diskuterat behovet av ett nytt ridhus, då det som nu används byggdes 1974.
– Vi har bra arrangerade tävlingar under sommarhalvåret, då de hålls i utomhuspaddoken. För att kunna ordna större tävlingar året om behöver vi ett nytt ridhus. Då hade vi även fått möjlighet att ha fler lektioner. Allting hade blivit så mycket bättre, säger ridskolechefen Liz Stivner.

Tanken är också att kunna göra sig av med den paviljong, som nu utgör kontor, omklädningsrum och café, för att istället kunna ha detta i samma byggnad som ridhuset. Det finns även planer på en ny läktare, domarton och isolerat tak så att ryttarna ska slippa frysa på vintern.
– Bygget finns med i kommunens investeringsplan och i vintras beviljades 1,9 miljoner kronor till en projekteringsgrupp. Ärendet är så kallat ”fetmarkerat”, vilket betyder att det måste till ett beslut i Kommunstyrelsen innan man sätter igång. Vi behöver först veta mer om det, säger Mikael Berglund (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Projekteringsgruppen är nu färdig med underlaget som ska presenteras för Kultur- och fritidsnämnden torsdagen den 20 oktober. Om nämnden ger sitt godkännande går ärendet vidare till Kommunstyrelsen, som tar det avgörande beslutet.

Javad Taeyfi, fastighetschef på kommunen, berättar att projekteringsgruppen har arbetat fram olika typer av förslag.
– Vi får se vad nämnden säger på torsdag, om de är nöjda och i så fall vilket alternativ de väljer. Antingen tas ett beslut direkt eller så dröjer det.

Fler planer

Man föreslår att ridhuset ska byggas på framsidan av stallet där det nu ligger rasthagar. Behovet av fler hagar har länge varit stort och nu pågår arbetet med att anlägga fler på baksidan, mot skogen till. Man har fått tillstånd av kommunen att låta Skanska transportera överblivna massor från vägbygget på E45 för att fylla igen marken.

Även ponnymanegen är i behov av upprustning och till det har man fått hjälp av Eka Chemicals i Bohus, som ingår i kemikoncernen Akzo Nobel.
– Företaget är delaktigt i det lokala föreningslivet och är därför med och stöttar olika organisationer i närområdet. Syftet är att utveckla samhället och skapa goda relationer. Till det avsätts vissa belopp och det är vi medarbetare som själva tar initiativen och driver projekten, berättar Rolf Kühl, anställd på Eka Chemicals och kassör i styrelsen på Ale-Jennylunds ridklubb.

Hittills har man bidragit till att underlaget i manegen har bytts ut och nästa projekt blir att rusta upp sargen.

Det finns även planer på att söka pengar hos Eka för att kunna köpa in en handikapphäst och även ramper för att underlätta ridningen för personer med extra behov.
– Eftersom vi är en ideell verksamhet söker vi alltid pengar för att kunna utvecklas, säger Liz Stivner.

Ridklubben står inför både små och stora förändringar. Nu hoppas man framför allt på klartecken för bygget av ridhuset, men även mindre arbeten behövs göras.
– Vi väntar på att kommunen ska lägga ut den nermalda asfalt från motorvägsbygget som nu ligger i högar på parkeringsplatsen, samt att fler lyktstolpar ska sättas upp, säger Kjell Ericsson, ordförande i ridklubbens styrelse.

Mer från övrigt

Så röstade aleborna i riksdagsvalet

Samtliga 19 112 röster i Ales 17 distrikt är räknade till riksdagsvalet. Resultatet visar att Sverigedemokraterna får 22,4 procent av…

Ale Discgolfcenter- en bana i världsklass

Det har gått fem år sedan resan började. Jonas och Camilla bestämde sig då för att satsa på att bygga…

Från arkivet: ”Golfbanan i Nödinge invigd”

Hjärnan bakom banan, golfexploatören Martin Sternberg, ville hålla nere förväntningarna på banan under invigningen. – Den är inte perfekt än.…

Lastbil välte – stopp i trafiken

NYGÅRD. Vid 17.45-tiden på torsdagen välte ett lastbilsflak på länsväg 1996 i Nygård. Enligt polisen ligger det virke från flaket…


Senaste nytt

Mjukstart för Alfhems Värdshus

I början av året blev det känt att Lennart Johansson och Lisbeth Karlberg Johansson tar över golfrestaurangen på Kungsgården –…

Nu rivs gamla ICA-fastigheten

De första detaljplanerna för området är i uppstart, men byggstart för bostäder med mera ligger flera år framåt i tiden.…

Byggstart i Skepplanda

Alebyggen ska uppföra 22 lägenheter i nyproduktion och därefter renovera den gamla prästgården för att sannolikt kunna skapa ytterligare fem…

Polisjakt efter påverkad förare

Vid 00.30-tiden under natten till torsdagen skulle en polispatrull kontrollera en bil på Bilprovarevägen i Trollhättan. Föraren vägrade dock att stanna…

Nyheter från Beerium Kraftölsbryggeri

Företaget såg dagens ljus i slutet av 2017 och på Sveriges nationaldag 2018 hade man bryggt sin första batch. –…

Vårdas för livshotande skottskador

Det var igår, tisdag, som en man i 20-årsåldern gick till attack mot ambulanspersonal och skadade två personer. – Mannen…

Skottdrama i Surte

Vid 15.20-tiden på tisdagen larmades ambulans och polis till Surte med anledning av att en man som uppgavs må dåligt…

Tankbil läcker slaktavfall på E45

Strax efter klockan 14 på tisdagen började en tankbil att läcka slaktavfall på E45 strax söder om Ale Torg i…

”Jag orkar inte längre”

Dan Stenvall har länge haft djur på platsen som en gång var Bohus djurpark. På sina marker har han den…

Stor ilska efter skjutning av kor

Det var förra söndagen som djurägaren Dan Stenvall, med hjälp av en jägare, beslutade att skjuta Highland cattle- kor och…