Serneke är med på allt

– Snart även på börsen

ALVHEM. – Fram med planerna och peka ut marken så bygger vi! Ola Serneke gav tydliga besked om hur exploateringen ska skjuta fart i Ale. Modet och optimismen leder också Serneke till börsen i höst.

Superentreprenören Ola Serneke mötte kommunalråd Mikael Berglund (M) och ett 60-tal företagare på en företagarlunch på Kungsgården i Alvhem.
Superentreprenören Ola Serneke mötte kommunalråd Mikael Berglund (M) och ett 60-tal företagare på en företagarlunch på Kungsgården i Alvhem.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/06/V-2615-Ola-Serneke3.jpg

ALVHEM. – Fram med planerna och peka ut marken så bygger vi!
Ola Serneke gav tydliga besked om hur exploateringen ska skjuta fart i Ale.
Modet och optimismen leder också Serneke till börsen i höst.

Intresset för superentreprenörens föredrag på företagarlunchen på Kungsgården var stort. Det blev riktigt trångt i Ale GK:s konferenslokal när Ola Serneke berättade om sin målmedvetna resa som företagare. Efter att ha blivit uppmanad av sina blivande kunder tog han till sist steget och startade eget 2002. Sefa AB bytte för ett år sedan namn till Serneke för att även vara gångbart internationellt. I november infriar han ett av sina största mål, då företaget börsintroduceras.

– Tanken var att vi skulle nå en omsättning om 3 miljarder i samband med detta, men enligt prognosen kommer vi att missa med några miljoner. Det får vi ta igen nästa år. 2020 är målet att omsätta 10 miljarder så det gäller att hålla ångan uppe, säger Ola Serneke utan minsta tvekan.

Framgångsreceptet stavar han engagemang.

– Det är nyckeln. Engagerade, ordningsamma, kostnadsmedvetna, utvecklande och miljömedvetna medarbetare gör underverk hos kunderna. Vi har skalat bort alla mellanchefer och försöker istället ha produktionsnära arbetschefer. Det är där vi skiljer oss mot konkurrenterna och det gör också att vi kan räkna hem jobben, förklarar Ola Serneke.

Företaget är idag Sveriges största privatägda byggkoncern som inte bara har ett starkt fäste i Västsverige, utan har numera en stark förankring i både Stockholm och Malmö. Det är dock i Göteborg som Serneke har sina stora profilprojekt. I juli invigs till exempel Göteborgs Nya Arena, en Multisportarena med egen skidtunnel.

Idiotprojekt

– De flesta sa att det var ett idiotprojekt och pekade på hur kostnaderna har skenat för de nybyggda arenorna i Stockholm. Skillnaden är att vi är bäst på byggkalkyler och byggekonomi. Våra kalkyler håller och nu när vi summerar Göteborgs Nya Arena ser vi till och med att kostnaden blir lägre än förväntat och intäkterna högre, avslöjar Ola.

Ett annat stort projekt är Karlavagnsplatsen på norra Älvstranden. En 230 meter hög skyskrapa. Nästa höst hoppas han få arrangera ett första spadtag.

Ales kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågorna, Mikael Berglund (M), ville naturligtvis höra hur Serneke ser på möjligheten att fortsätta exploatera i kommunen.

– Vi tror stenhårt på Ale. Nu är infrastrukturen på plats och det är ont om mark i Göteborg. Det är här ute vi måste bygga. Fram med planerna och peka ut marken så bygger vi. Jag är med på allt. Det spelar ingen roll om det är Älvängen, Nödinge, Surte eller Skepplanda, svarar Ola.

Sedan tidigare har Serneke vunnit markanvisningstävlingen om Gustavas Plats i Älvängen. Projektet har kört fast på grund av bullerproblematiken.

– Det är en fråga som sektor samhällsbyggnad måste ta på fullaste allvar och det tror jag man gör, men vi måste verkligen komma fram till en lösning. Om jag har förstått Länsstyrelsen rätt har de givit vissa tecken på att vi skulle kunna få göra ett avsteg när det gäller Gustavas Plats. Älvängen är enligt mitt sätt att se på saken oerhört attraktivt med närhet till både Göteborg och Trollhättan, service och natur, säger Ola optimistiskt.

Kommunstyrelsens ordförande, Paula Örn (S), undrade om kommunen kunde få lite råd om hur de ska se på sitt eget fastighetsbestånd. Ska kommunen äga?

– Fastigheter är alltid bra, men just nu är det säljläge om man vill få en bra avkastning. Historiskt sett har det aldrig varit ett bättre tillfälle och jag tror det dröjer innan vi får en liknande chans. Det finns dessutom en stor investeringsvilja och många köpare, löd svaret.

När Serneke kliver in på börsen i höst vänder koncernen blad, men Ola hoppas att hans egen vardag inte ska påverkas.

– Jag kanske inte kan prata vitt och brett som jag gör idag. PR-byrån vill gärna utbilda mig… Det är självklart en stor mängd administration och många rapporter som ska fram, men det får någon annan sköta. Jag tänker köra på som jag har gjort.

Det har ju onekligen varit ett framgångsrik koncept, något som säkert kan tilltala aktieägarna.

Mer från övrigt

Så röstade aleborna i riksdagsvalet

Samtliga 19 112 röster i Ales 17 distrikt är räknade till riksdagsvalet. Resultatet visar att Sverigedemokraterna får 22,4 procent av…

Ale Discgolfcenter- en bana i världsklass

Det har gått fem år sedan resan började. Jonas och Camilla bestämde sig då för att satsa på att bygga…

Från arkivet: ”Golfbanan i Nödinge invigd”

Hjärnan bakom banan, golfexploatören Martin Sternberg, ville hålla nere förväntningarna på banan under invigningen. – Den är inte perfekt än.…

Lastbil välte – stopp i trafiken

NYGÅRD. Vid 17.45-tiden på torsdagen välte ett lastbilsflak på länsväg 1996 i Nygård. Enligt polisen ligger det virke från flaket…


Senaste nytt

Många turer när Börjessons blev kommunadministration

I augusti 2015 förvärvade Ale kommun den fastighet där Börjessons Mekaniska bedrev sin verksamhet i Nödinge. Prislappen var 14 miljoner…

Svidande kritik i Jennylundsrapporten

I januari läckte det ut att kostnaderna för den nya ridanläggningen på Jennylund i Bohus skenat iväg. Den politiska ledningen…

En onödigt dyr läxa

Kommunfullmäktige i Ale fick förra veckan ta del av Jennylundsrapporten. En genomlysning av hela ridhusprojektet i Bohus, från starten 2009…

Thorskogs Slott blev ”Årets Slottshotell”

VÄSTERLANDA. Nu är omröstningen ”Årets Slottshotell” på HotelSpecials över för i år. Tusentals privatpersoner har fått säga sitt om vilket…

Soligt midsommarfirande

Det blev ett midsommarfirande i sol och behaglig temperatur. Lokaltidningen besökte först Grönköp i Skepplanda där mycket folk hade samlats…

Protesterna fick gehör

Hans Hellman, ordförande i Kommunala pensionärsrådets samråd, ledde protesttåget som gick från parkeringen vid Älvevi till Älvängens idrottshall där Omsorgs-…

Misstänkta koppartjuvar greps på E45

Vid 5-tiden på torsdagsmorgonen stoppade polisen en bil med släp på E45 i Lilla Edet. Föraren visade tydliga tecken på…

Leckborn bakom AIF-vinst

Efter förlusten i toppmötet mot Skoftebyn och en poäng hemma mot Tidaholm senast var Ahlafors IF på jakt efter tre…

Viktig seger för Nol

Nol fick en smakstart på onsdagens match mot Lunden ÖBK hemma på Hedboms Måleri Arena. Efter drygt tio minuter sprang…

SBTK starkast i toppmötet

Tabelltrean Skepplanda ställdes på onsdagskvällen mot tvåan Ulricehamns IFK på bortaplan. En tuff uppgift på förhand, men under en chansfattig…