Ett steg mot säkrare skolvägar

NÖDINGE. Jim Aleberg (S) och Johnny Sundling (S) satt båda hemma på kammaren, ovetande om varandra, och funderade på säkrare skolvägar. Det mynnade ut i två olika motioner.
– Det är en styrka att vi agerar på flera nivåer för trögheten i systemet är enorm, säger Jim Aleberg.

Socialdemokraterna Jim Aleberg och Johnny Sundling skrev ovetande om varandra motioner om säkrare skolvägar. Nu är båda aktuella.
Socialdemokraterna Jim Aleberg och Johnny Sundling skrev ovetande om varandra motioner om säkrare skolvägar. Nu är båda aktuella.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/12/v5019_sossarna.jpg

Att trygga barnens skolvägar har varit Jim Alebergs drivkraft i flera år. Nu gläds han åt att en refug kommit på plats på Alingsåsvägen i Alafors. Den medför att hastigheten sänks.

– Det är jättebra, men jag förstår inte vad det är som har tagit så lång tid. Vi behöver fler hastighetsbegränsande åtgärder vid våra skolor, men vi måste hitta ett sätt att jobba på som går smidigare än idag, säger Jim Aleberg.

Han syftar på det faktum att Trafikverket har ansvaret för en del av vägarna.

– Jag tycker att kommunerna borde få ett större mandat att agera oavsett vem som är väghållare. Att vänta på att få Trafikverkets uppmärksamhet håller inte, det tar för lång tid, menar Aleberg.

Med hjälp av riksdagsledamot Aylin Fazelian (S) har han fört fram sin åsikt. Hon har lämnat in en motion i ärendet och under våren ska den upp till behandling i trafikutskottet.

– Polisen har i flera hastighetskontroller utanför skolor konstaterat att många kör för fort. Det innebär också att de barn som går till skolan utsätts för en stor risk. Vi behöver agera skyndsamt och vidta alla tänkbara åtgärder för att få ner hastigheterna, säger Aleberg bestämt.

Partikamraten Johnny Sundling satt även han hemma och grubblade över trafiksäkerheten vid kommunens skolor. Som boende i Skepplanda är det naturligtvis hastigheten förbi Garnvindeskolan som väckt oro.

– Det är ett ständigt återkommande ämne. Alla skyller på alla, men egentligen är felet vårt eget. Det är ju främst vi som bor i Skepplanda som kör förbi skolan. Vi måste inse allvaret, menar Sundling och tillägger:

– Vidare är det galet mycket trafik till och från skolorna. Vi behöver ha en beteendeförändring. Alla borde ställa sig frågan om det är nödvändigt att köra barnen till skolan. Många har möjlighet att välja en bilfri skolväg till fots eller med cykel.

Inom kort kommer fullmäktige att få en motion av Johnny Sundling och Johan Nordin (S) på sitt bord. I den uppmanar motionärerna Ale kommun att även om Trafikverket står som huvudman för vägen sätta upp hastighetsdämpande åtgärder.

– Vi måste hitta en lösning och jag har svårt att se hur Trafikverket skulle anmäla oss för att vi försöker skydda våra barn, säger Sundling.

I vinter kommer Socialdemokraterna att bjuda in till trygghetspromenader med utgångspunkt från skolorna.

– Vi vill identifiera de risker som finns och komma med förslag till trygghetsskapande åtgärder. Det gör vi bäst tillsammans, säger Jim Aleberg.

Mer från samhälle

Nytt bostadsområde planeras i Alafors 

Vid millennieskiftet startade processen med att bygga ett nytt bostadsområde i sydöstra Alafors längs med Sjövallavägen och Rishedsvägen. – Sedan…

Dags för rivning

För snart fem år sedan sålde Conny Andersson fastigheterna med Preem och Frukt & Grönsakshuset. Sedan en tid tillbaka har…

Åtgärder mot skredrisk dröjer

Statens geotekniska institut, SGI, fick för två år sedan i uppdrag av regeringen att bilda en delegation för Göta älv.…

SD kritiska till skolutredning

Sverigedemokraterna i Ale går sin egen väg i skolfrågor. De valde även denna gång att inte skriva under den politiska…


Senaste nytt

Mardrömsstart för ÄIK

ÄIK:s damer var inför årets säsong nykomlingar i division 3, men laget hade fått vänta länge på sin seriepremiär. På…

Premiärkryss för Nol

Gradantalet nådde nästan 30 lagom till att Nols seriepremiär i division 4 mot Guldheden skulle dra igång på lördagseftermiddagen. Nol…

Näst flest coronasjuka i Ale

Efter en stadig nedgång av nya sjukdomsfall under flera sommarveckor ökade smittspridningen av coronaviruset markant i Ale under förra veckan.…

”Det är kris, på kris, på kris i landet”

– Det hände precis där min släkt bor i Libanon, alla mina släktingars fönster och dörrar sprängdes bort. Men tacka…

Ny butiksägare i Alafors

Den 1 juli skedde ägarbytet. Landa Hassan såg en annons på Blocket om att Godisbana var till salu. – Jag…

Kreatör med intresse för mode

Ett besök hemma hos Anette Kildén Berglund är en resa från dåtid till nutid. Väggarna pryds av vackra målningar, de…

Johan bäst i fototävling

I januari skrev lokaltidningen om Johan Siggesson som då hade fått sina vackra sälbilder, som han tog i England, publicerade…

AIF:s hemmapremiär flyttas fram

Förra helgen genomförde Ahlafors IF ett träningsläget i Grebbestad. Det skulle bli en uppladdning inför lördagens hemmapremiär mot Stenungsund i…

Polis tvingades dra batong mot ungdomsgäng

Det var strax efter klockan halv tolv på måndagskvällen som en polispatrull kontrollerade en ung förare som körde vårdslöst med…

Algblomning i sjöar

Det är inte första gången, och förmodligen inte den sista heller, som Vimmersjön i Nödinge och Hålsjön i Hålanda drabbas…