Trygghetskväll i Ale

– Fem orter besöks på samma dag

ALE. Som en del av årets medborgarlöfte genomförs en trygghetskväll onsdagen den 23 oktober.
Vandringar genomförs denna kväll på fem olika orter – Bohus, Surte, Nödinge, Nol och Älvängen.
– Det är punktinsatser och en del av det ständigt pågående brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare i Ale kommun.

Onsdagen den 23 oktober genomförs en trygghetskväll i Ale kommun. Fem pendelstationer och dess närmaste omgivning ska besökas. Christian Nordén, kommunpolis, Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare, och Jon Björgvinsson, trygghets- och säkerhetssamordnare, hoppas på god uppslutning från allmänheten.
Onsdagen den 23 oktober genomförs en trygghetskväll i Ale kommun. Fem pendelstationer och dess närmaste omgivning ska besökas. Christian Nordén, kommunpolis, Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare, och Jon Björgvinsson, trygghets- och säkerhetssamordnare, hoppas på god uppslutning från allmänheten.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/10/v4219-trygghetsvandring-1b.jpg

Medborgarlöftet är ett åtagande som polisen och Ale kommun gör till invånarna under ett år. Löftet innebär en rad konkreta aktiviteter som genomförs för att minska gemensamt identifierade problem.

– Vi har infriat löftet med minst två insatser där fokus varit på ungas narkotikaanvändning och mot försäljning i kommunen. Under de senaste åren har antalet anmälda narkotikabrott ökat, men det beror på en större polisiär närvaro i området. Narkotika tillhör kategorin uppsökande brott som tydligt kan kopplas till ett aktivt polisarbete där lokal kännedom om personer, fordon och så vidare är av stor vikt, säger kommunpolis Christian Nordén.

– Vidare har vi genomfört över 20 trafikkontroller med fokus på hastighet och två insatser med fokus på trimmade mopeder och A-traktor – i juni och i september, säger Nordén.

Jon Björgvinsson är trygghets- och säkerhetssamordnare i Ale kommun. Han menar att polisens rajder får positiva bieffekter.

– Det väcker många föräldrar som plötsligt inser värdet av att ta reda på var och hur deras ungdomar framför sina fordon. Vi får inte glömma bort att ungdomar generellt är risktagare. Polisens syfte är inte att i första hand bötfälla ungdomarna utan snarare vill man bidra till att förebygga olyckor. Insatserna ger också tillfälle till dialog med föräldrarna.

Samtidigt som årets medborgarlöfte går in i sin slutfas förbereds detaljerna kring framtagandet av nästa års dokument.

– Vi kommer att bjuda in till medborgardialog. Vi vill jobba hållbart och långsiktigt. Ambitionen är att öka det lokala engagemanget och tilliten för våra respektive verksamheter. Samägandeskap är viktigt i de här frågorna och att vi tar tillvara på de goda krafter som finns, säger Dzemal Sabovic.

Inom ramen för årets medborgarlöfte ingår också att fokusera på tryggheten på pendelstationerna och dess närmaste omgivningar. Av den anledningen välkomnas därför allmänheten att tillsammans med polis, kommunala tjänstemän och andra aktörer att delta i en trygghetskväll, onsdagen den 23 oktober.

– Vi samlas utanför Bohushallen, fortsätter till centrum, åker sedan vidare i tur och ordning till Surte, Nödinge, Nol och Älvängen. Det finns ett tidsschema på kommunens hemsida med ungefärliga klockslag för de olika platser som besöks under kvällen. Under kvällen serveras det fika och Västtrafik bjuder på gratis resor med pendeltågen för de medverkande, säger Jon Björgvinsson.

– Det är bara att dyka upp och medverka i den utsträckning som passar. Vi är många aktörer samlade som kan svara på de frågor som finns, avslutar Dzemal Sabovic.

Mer från samhälle

Ny gång- och cykelbana i Skepplanda

– Det kommer att göras en vändplan längst in och vi kommer att flytta in staketet och reklampelaren några meter…

Kommunals protester förgäves

Kommunal Ale hade ett 30-tal medlemmar på plats utanför Medborgarhuset när Servicenämnden skulle ha sitt sammanträde på tisdagsmorgonen. Med plakat…

Nödinge står och stampar

Strukturstudier, centrumplaner, gestaltningsprogram, fördjupade översiktsplaner, detaljplaner och det ena visionsarbetet efter det andra. Utvecklingen av centrala Nödinge och Ale Torg…

Ökad vuxennärvaro efterlyses i Nödinge

Personligt och frivilligt engagemang är en förutsättning för att få fler vuxna att vistas ute i samhället kvällar och tidiga…


Senaste nytt

Konsert som föll publiken i smaken

Röda mattan var utrullad och feststämningen på topp när den årliga stipendiekonserten väntade i Medborgarhuset. Kvällen inleddes med utdelning av…

Ett stort dilemma

Ridhuset fortsätter att spöka för Ale kommun. I veckan som gick kom den första externa rapporten som skulle ge svar…

Superettan nästa för Olausson 

Joakim Olausson har tidigare spelat i klubbar som Atalanta, Assyriska BK, Qviding FIF, Örgryte IS, BK Häcken och Perugia. De…

Festkväll i Skepplanda bygdegård

Kock Malin Get Away blev en succé vid de tillfällen som konceptet ägde rum på före detta La Plaza i…

Julöl i ny tappning

Ahlafors Bryggerier håller fast vid de senaste årens tradition att ta fram ett nytt recept för sitt julöl. Årets brygd,…

Seger i hemmapremiären

163 personer hade på fredagskvällen tagit sig till Ale Arena för att se Surte BK spela sin hemmapremiär mot Mölndal…

Olycka på Jordfallsbron – två till sjukhus

Fyra bilar var vid 17.40-tiden på fredagen inblandade i en olycka på Jordfallsbron i riktning mot Kungälv. Fem enheter från…

Ny gång- och cykelbana i Skepplanda

– Det kommer att göras en vändplan längst in och vi kommer att flytta in staketet och reklampelaren några meter…

Hon är ny sektorchef för Kultur- och fritid

Den 14 oktober var hennes första arbetsdag i Ale kommun och när intervjun sker går Anna Reinhardt in på sin…

Myskankor lämnade åt sitt öde

Det var i förra veckan som upptäckten gjordes. Någon har lämnat fjorton små myskankor vid Svandammarna i Surte. Ingen vet…