Ungdomarna protesterade förgäves

– På andra sidan fönstret tog politikerna det oönskade beslutet

ALAFORS. Minst 350 ungdomar deltog i den stora demonstrationen mot beslutet att begränsa antalet fritidsledare under dagtid i skolan. Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Jan Skog (M), bjöd in till dialog, men fick inget gehör. – Det är försent – idag visar vi vårt missnöje och hoppas de ändrar sig. Det finns inget mer att säga, menade Kristina Raad, upprorsledare.

http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/03/V-11-Demonstration11.jpg

Via Facebook hade ungdomarna planerat och mobilisterat en omfattande demonstration utanför kommunhuset i Alafors i onsdags morse. Över 350 ungdomar, främst från kommunens högstadieskolor, slöt upp och protesterade starkt mot Kultur- och fritidsnämndens sparkrav som berör tre fritidsledartjänster. Nämnden som sammanträdde klockan nio kunde inte missta sig på vad ungdomarnas åsikt i frågan. Ordförande, Jan Skog, försökte därför bjuda in ungdomarna i Medborgarhuset för att få till stånd en form av information.

– Ni är felunderrättade och vi vet inte heller om fritidsledarna i själva verket kommer att bli färre på skolorna. Anser till exempel Himlaskolan att de behöver en fritidsledare så är de fria att ta det beslutet, men vi  i Kultur- och fritidsnämnden kan inte anställa skolplersonal inom vår budget. All dagtidspersonal berörs inte, utan det handlar om tre tjänster, sa Jan Skog.

Mycket mer än så han hann inte säga förrän demonstrationsledaren, Kristina Raad, gjorde entré och uppmanade ungdomarna att lämna salen.

– Demonstrationen är där ute, inte här inne, påtalade hon.

För lokaltidningen berättade hon att risken var stor att politikerna skulle vilseleda dem och få dem att inte inse allvaret.

– Vuxna människor har ett övertag på oss och självklart vill de tysta oss, men idag var det vår tur att uttrycka vad vi tycker om deras förslag.

Det lyckades ingen sätta stopp för.

Kontrasten blev sedan total. Det skiljde bara en glasruta mellan demonstranterna och de beslutande politikerna. På utsidan skanderades att fritidsledarna måste få vara kvar – dagtid. På insidan klubbades alliansens förslag som innebär en besparing om 1,2 Mkr och att tre fritidsledare får sluta dagtid.

Demonstrationen var också en protest mot att ungdomarna känner sig förbisedda.

– Det står i deras verksamhetsplan att de ska utveckla och förbättra vår situation i samråd med ungdomar, men varken ungdomsrådet eller någon annnan har varit tillfrågade i den här frågan, förklarade Kristina Raad som var väldigt nöjd med uppslutningen.

Demonstrationen skedde under skoltid och elever från hela Ale deltog. Någon frånvaro är inte aktuell att markera, åtminstone inte för de som kom från Aroseniusskolan.

– Nej, vi har tagit närvaron här istället. Vårt demokratiska engagemang räknas, vi skolkar inte. De som ville gå med fick anmäla det innan och nu prickar vi av alla som är här, säger Amanda Hessfeldt och Natalie Mårtensson som hade mer att säga:

– Vi försökte får till stånd ett möte med Jan Skog, men han var måttligt intresserad och avböjde när vi väl kom i kontakt med honom. Att prata med honom idag var inte aktuellt. Nu var det vår tur att säga vårt.

Att Kristina Raad som ledde demonstrationen också är ordförande i SSU retade förstås Jan Skog.

– Han sa att jag skulle få ångra det här, avslöjade hon för Alekurirens utsände och tillade:

– Visst är jag SSU:are, men den här demonstrationen har inte haft några politiska förtecken, utan det här är en markering från vad Ales ungdomar tycker.

Fler förändringar inom Ale Fritid är aktuellt, då fritidsgårdarnas tillgänglighet kvällstid ska öka. En utredning på hur detta ska gå till pågår

Demonstrationen utanför kommunhuset i Alafors hade polistillstånd, men inte för den här aktionen att tränga sig på mot Kultur- och fritidsnämndens sammanträdesrum.

Demonstrationen utanför kommunhuset i Alafors hade polistillstånd, men inte för den här aktionen att tränga sig på mot Kultur- och fritidsnämndens sammanträdesrum.

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Mer från skola

”Ett stort uppdrag”

Erik Liljeberg är digitalstrategen och IT-pedagogen som har varit politiskt aktiv i Ale sedan 2010. Nu väntar en viktig uppgift…

Brist på förskoleplatser i Älvängen

Bristen på förskoleplatser är påtaglig på samtliga fem förskolor i Älvängen och inför nästa termin är det fullt. – Vi…

Ale backar i ny skolrankning

För 17:e året i rad presenterade Lärarförbundet sin rankning Sveriges bästa skolkommun på torsdagen. Resultatet baseras utifrån 13 olika kriterier…

Ljunggren lämnar skolpolitiken

I en insändare i veckans Alekuriren signerar Dennis Ljunggren med ”avgående skolkommunalråd”. – Det beror på att partiet har erbjudit…


Senaste nytt

Ale HF stred tappert

Ett tappert kämpande Ale HF fortsätter att strida för ett nytt kontrakt i division 3. Trots ett antal storartade insatser,…

Invigningsfest i Medborgarhuset

Kvällen inleds med festligt mingel med mat för den som vill och sedan blir det invigning från biograf Draken i…

Förlorade målfest

Ale IBF var på jakt efter sin sjätte seger i årets division 1. Jumbolaget Zenith jagade sin andra triumf. Gästerna…

Surte vann derbyt

Surte BK kom till fredagens derby  i Ale Arena med två raka segrar i bagaget. På andra sidan stod Kareby/Kungälv…

Tionde raka segern för KS Bandy

Inför säsongen hade KS Bandy – som är en sammanslagning mellan Surte BK och Kareby IS – ett mål att…

Vem blir ”Omtänksammast i Ale”?

Utmärkelsen ”Omtänksammast i Ale” delades ut första gången 2018. Nu är det dags igen. Kommuninvånarna ombeds nominera någon som visat…

97-åringen som tränar varje dag

Vid receptionen inne på STC i Nödinge står Henryk Pawlowski med en träningsväska i handen. – Det är lätt att…

Förare greps – misstänkt för drograttfylleri

Strax före klockan 20.30 på torsdagskvällen stannades en bil vid Rasta i Lilla Edet av en polispatrull. Bilen kördes av…

AIF rustar försvaret

Efter en stark vårsäsong hade AIF skaffat sig ett bra slagläge inför hösten. Bortamötet med Älvsborgs FF gav bara en…

Familjecentral har öppnat i Nödinge

I Nödinge vårdcentral inryms numera en familjecentral. Verksamheten består av fyra enheter – BVC, barnmorskemottagning, socialtjänst och förskola. – Vi…