Ungdomarna protesterade förgäves

– På andra sidan fönstret tog politikerna det oönskade beslutet

ALAFORS. Minst 350 ungdomar deltog i den stora demonstrationen mot beslutet att begränsa antalet fritidsledare under dagtid i skolan. Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Jan Skog (M), bjöd in till dialog, men fick inget gehör. – Det är försent – idag visar vi vårt missnöje och hoppas de ändrar sig. Det finns inget mer att säga, menade Kristina Raad, upprorsledare.

http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/03/V-11-Demonstration11.jpg

Via Facebook hade ungdomarna planerat och mobilisterat en omfattande demonstration utanför kommunhuset i Alafors i onsdags morse. Över 350 ungdomar, främst från kommunens högstadieskolor, slöt upp och protesterade starkt mot Kultur- och fritidsnämndens sparkrav som berör tre fritidsledartjänster. Nämnden som sammanträdde klockan nio kunde inte missta sig på vad ungdomarnas åsikt i frågan. Ordförande, Jan Skog, försökte därför bjuda in ungdomarna i Medborgarhuset för att få till stånd en form av information.

– Ni är felunderrättade och vi vet inte heller om fritidsledarna i själva verket kommer att bli färre på skolorna. Anser till exempel Himlaskolan att de behöver en fritidsledare så är de fria att ta det beslutet, men vi  i Kultur- och fritidsnämnden kan inte anställa skolplersonal inom vår budget. All dagtidspersonal berörs inte, utan det handlar om tre tjänster, sa Jan Skog.

Mycket mer än så han hann inte säga förrän demonstrationsledaren, Kristina Raad, gjorde entré och uppmanade ungdomarna att lämna salen.

– Demonstrationen är där ute, inte här inne, påtalade hon.

För lokaltidningen berättade hon att risken var stor att politikerna skulle vilseleda dem och få dem att inte inse allvaret.

– Vuxna människor har ett övertag på oss och självklart vill de tysta oss, men idag var det vår tur att uttrycka vad vi tycker om deras förslag.

Det lyckades ingen sätta stopp för.

Kontrasten blev sedan total. Det skiljde bara en glasruta mellan demonstranterna och de beslutande politikerna. På utsidan skanderades att fritidsledarna måste få vara kvar – dagtid. På insidan klubbades alliansens förslag som innebär en besparing om 1,2 Mkr och att tre fritidsledare får sluta dagtid.

Demonstrationen var också en protest mot att ungdomarna känner sig förbisedda.

– Det står i deras verksamhetsplan att de ska utveckla och förbättra vår situation i samråd med ungdomar, men varken ungdomsrådet eller någon annnan har varit tillfrågade i den här frågan, förklarade Kristina Raad som var väldigt nöjd med uppslutningen.

Demonstrationen skedde under skoltid och elever från hela Ale deltog. Någon frånvaro är inte aktuell att markera, åtminstone inte för de som kom från Aroseniusskolan.

– Nej, vi har tagit närvaron här istället. Vårt demokratiska engagemang räknas, vi skolkar inte. De som ville gå med fick anmäla det innan och nu prickar vi av alla som är här, säger Amanda Hessfeldt och Natalie Mårtensson som hade mer att säga:

– Vi försökte får till stånd ett möte med Jan Skog, men han var måttligt intresserad och avböjde när vi väl kom i kontakt med honom. Att prata med honom idag var inte aktuellt. Nu var det vår tur att säga vårt.

Att Kristina Raad som ledde demonstrationen också är ordförande i SSU retade förstås Jan Skog.

– Han sa att jag skulle få ångra det här, avslöjade hon för Alekurirens utsände och tillade:

– Visst är jag SSU:are, men den här demonstrationen har inte haft några politiska förtecken, utan det här är en markering från vad Ales ungdomar tycker.

Fler förändringar inom Ale Fritid är aktuellt, då fritidsgårdarnas tillgänglighet kvällstid ska öka. En utredning på hur detta ska gå till pågår

Demonstrationen utanför kommunhuset i Alafors hade polistillstånd, men inte för den här aktionen att tränga sig på mot Kultur- och fritidsnämndens sammanträdesrum.

Demonstrationen utanför kommunhuset i Alafors hade polistillstånd, men inte för den här aktionen att tränga sig på mot Kultur- och fritidsnämndens sammanträdesrum.

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Ungdomarna protesterade förgäves

Kommentera

Mer från skola

Brist på förskoleplatser i Älvängen

Bristen på förskoleplatser är påtaglig på samtliga fem förskolor i Älvängen och inför nästa termin är det fullt. – Vi…

Ale backar i ny skolrankning

För 17:e året i rad presenterade Lärarförbundet sin rankning Sveriges bästa skolkommun på torsdagen. Resultatet baseras utifrån 13 olika kriterier…

Ljunggren lämnar skolpolitiken

I en insändare i veckans Alekuriren signerar Dennis Ljunggren med ”avgående skolkommunalråd”. – Det beror på att partiet har erbjudit…

”Väldigt stolta över resultaten”

Betygsresultaten från Ales skolor från 2018 visar både positiva och negativa trender. För eleverna som gick ut årskurs 9 blev…


Senaste nytt

Trafikolycka på E45

En trafikolycka har ägt rum på E45 i höjd med Älvängen i norrgående riktning. Vägen fick stängas av, men ett…

Mångsysslande kulturstipendiat

Josefine Larsson blev egenföretagare 2014. Hon driver rörelsen från bostaden i Surte. – Jag gör allt det jag tycker är…

Robert Wells trio till Nödinge

Fredagskvällen i Ale Kulturrum inleds med utdelningen av Ale kommuns kulturstipendier och fortsätter sedan med en svängig konsert signerad Robert…

BVC i Ale gör gärna hembesök

Att bli förälder kan vara det största som händer i livet. Barnavårdscentralen är ett stort stöd före och efter förlossningen.…

Brist på förskoleplatser i Älvängen

Bristen på förskoleplatser är påtaglig på samtliga fem förskolor i Älvängen och inför nästa termin är det fullt. – Vi…

Surte IS IBK chanslösa mot Aspen

Förra helgen tog Surte IS IBK sin första trepoängare mot Myggenäs och i lördags var laget på jakt efter den…

Dialogen viktigast

Utmaningarna har nog aldrig varit större för politiken i Ale, men när de sex samarbetspartierna som numera kallar sig Koalitionen…

De ska styra Ale

Den styrande minoriteten som numera bär namnet Koalitionen bjöd i måndags in till en pressträff i Bohus Scoutkårs klubbstuga. Här…

”Det här kan bli jättebra”

Dialogen med Koalitionen om en förändrad politisk organisation startade ganska snabbt efter valet. – Vi har sett problematiken och behovet…

Ny chef på Närhälsan i Älvängen

Om du ska redogöra för din bakgrund? – Jag är ursprungligen från Långedrag, har arbetat som vice entreprenadchef på en…