Emma-Nellie är bäst i världen

ÄLVÄNGEN. Emma-Nellie Örtendahl är världsmästare i aquabike. Stjärnan från Älvängen lyckades knipa sin tredje VM-titel och för Alekuriren berättar hon om sin framgångsrika säsong.
– Det var svårt att ta in att jag hade vunnit, säger Emma-Nellie.

Det har gått drygt ett år sedan Alekuriren träffade Emma-Nellie, som då satt med en silvermedalj runt halsen och var besviken över att ha missat sin tredje VM-titel.

– Efter att ha vunnit två raka VM-guld tappade jag fokus och blev för bekväm. Jag blev den som alla ville slå och en tjej lyckades att göra det och tog mitt jäkla guld, säger Emma-Nellie när hon blickar tillbaka.

Hon kom tillbaka starkare än någonsin och årets VM-säsong gick helt enligt planerna. Emma-Nellie dominerade totalt och inför den sista deltävlingen i Sharjah i Förenade Arabemiraten, som avgjordes i december hade hon vunnit samtliga heat.

– Jag var ganska nervös inför tävlingen. Alla trodde att jag skulle vinna och det var mycket press, men det var bara att försöka tänka på rätt saker, säger Emma-Nellie.

För att kunna säkra den tredje VM-titeln krävdes det att Emma-Nellie kom först över mållinjen samtidigt som den svenska konkurrenten Jonna Borgström slutade trea som bäst. Men i stället för de två svenskorna var det Jasmiin Ypraus från Estland som tog kommandot över det första heatet och ledde fram till att det skulle avgöras med Emma-Nellie hack i häl. Vid den sista rundningsbojen lyckades 21-åringen från Älvängen trycka sig förbi och ta heatsegern.

– Jag var otroligt nöjd med min körning och det var svårt att ta in att jag hade vunnit. Det var en fantastisk känsla och att ta tillbaka VM-titeln är något som jag har strävat efter under hela året. Jag var väldigt glad när det var säkrat – men samtidigt återstod det två heat och det var bara att försöka fokusera på dem, säger hon.

Emma-Nellie hade då chansen att bli historisk. Aldrig tidigare hade en förare vunnit samtliga VM-heat.

– Jag vann det efterföljande heatet och två dagar senare kördes det sista. Min jetski började krångla och jag fick därför köra med en back up-maskin, vilket innebar att jag tvingades starta sist i fältet. Jag tog mig i mål som sjua, vilket kändes lite surt. Det hade varit kul att få vinna samtliga heat, men det får bli nästa år i stället, säger Emma-Nellie med ett leende.

Världsstjärnan från Älvängen tangerade därmed rekordet i antalet VM-titlar och tillhör nu de absolut mest framgångsrika inom sporten. I samma veva som att hon lyckades säkra sitt VM-guld blev hon den första kvinnan som skrivit ett kontrakt med Team Abu Dhabi.

– Det känns väldigt stort att få bli den första tjejen i deras team. De är etablerade och är det vinnande teamet i F1-båtar. Nu ville de ge sig in i aquabike och de ansåg att jag var intressant, säger Emma-Nellie.

Vad kommer det att innebära för dig?

– De kommer inte att äga mig, utan de går endast in som en stor sponsor. Jag kommer att köra med deras klistermärken.

Känner du dig som en världsstjärna?

– Allt det där är så konstigt. Ibland kan det komma fram människor som säger att de har kört mot mig och lett i några varv ”Jag har varit före Emma-Nellie”, säger de – som om att det skulle vara en prestation. Haha. Det blir så surrealistiskt. Jag inser att jag är det största kvinnliga namnet inom sporten, men den är inte så stor. Ibland kan det bli en superstarkänsla och det blir jag lite obekväm av. Samtidigt är det viktigt att njuta av tillvaron. Jag får leva på att köra jetski och göra det jag älskar.

Är du bra på att njuta av tillvaron?

– Ja, det är klart att jag njuter av att få göra det jag älskar tillsammans med mina vänner och att jag får resa till nya platser. Men det kan vara väldigt slitsamt. Under den gångna säsongen var jag borta i ett halvår totalt och det är klart att det tar på krafterna.

Det blir ingen lång vila för Emma-Nellie. Redan i februari drar VM-serien igång igen och hon har målet klart för sig.

– Jag ska ta en ny titel och det hade varit kul att vara obesegrad genom alla heat, säger hon.

Du har inte blivit mätt?

– Nej, tvärtom. Jag vill fortsätta med det här länge och försöka vinna ännu mer. Mina konkurrenter får stå ut med mig i flera år till, avslutar hon och skrattar.

Mer från sport

Ale körde över tabelljumbon 

När Ale IBF ställdes mot Hisingskärra IBK hemma i Ale Kulturrum i oktober lyckades de blåvita göra hela 20 mål.…

Sent poängtapp för KS Bandy 

Förutsättningarna inför lördagens match på Skarpe Nord i Kungälv var inte de bästa. Regnet gjorde isen knottrig och svårspelad. –…

Ale HF rycker i fyran

Ale HF:s herrar är ute för revansch på sig själva. Förra årets insats innebar nedflyttning till division 4, en nivå…

Grahn bakom Surteseger

Surte BK fortsätter att storma mot ett allsvenskt kval. I fredagens hemmamatch mot Kålland fick de gulblå fira fem gånger…


Senaste nytt

Kaotiskt inom räddningstjänsten

Efter en interrimtid sjösattes Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund den 1 januari 2017 och är ett kommunalförbund mellan Lilla Edet, Tjörn och…

Greps på bar gärning

Klockan hade precis passerat 03.45 natten till söndag när en vit skåpbil körde rakt in i Gulf-butiken i Nol. Den…

DEBATT: Förläng Alependeln till Lilla Edet!

Befolkningen i Västra Götalandsregionen beräknas öka till 1,9 miljoner invånare 2035. Lilla Edet och Ale kommuner är bland de kommuner…

David gör långfilmsdebut

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.…

”Mycket dyrare än väntat”

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund…

Svårhyllade!

Det finns en förutfattad mening om att media jagar polisen och gärna skriver ner ordningsmaktens tröstlösa kamp mot lagförbrytarna. Nu…

Nödinge bygdegård till försäljning

Förra året avslog Ale kommun Nödinge Bygdegårdsförenings bidragsansökan för att färdigställa den nya bygdegården. Det föranledde senare föreningen att skicka…

Ale körde över tabelljumbon 

När Ale IBF ställdes mot Hisingskärra IBK hemma i Ale Kulturrum i oktober lyckades de blåvita göra hela 20 mål.…

Sent poängtapp för KS Bandy 

Förutsättningarna inför lördagens match på Skarpe Nord i Kungälv var inte de bästa. Regnet gjorde isen knottrig och svårspelad. –…

Ale HF rycker i fyran

Ale HF:s herrar är ute för revansch på sig själva. Förra årets insats innebar nedflyttning till division 4, en nivå…