En dag som elitdomare

– Per Rehnlund i fokus

BORÅS. Burop, glåpord och hot. Det är vardagen för elitdomarna i svensk fotboll. Alekuriren har fått en nära inblick i hur det livet kan se ut när Per Rehnlund från Skepplanda stod på linjen under en allsvensk match mellan Elfsborg och Helsingborg på Borås Arena.
– Vi fyra i domarteamet måste hålla ihop eftersom ingen annan på arenan är på vår sida, säger han.

Fyra timmar före avspark börjar avresan till Borås från Göteborg. I bilen sitter Per Rehnlund tillsammans med sin assisterande domarkollega Daniel Ekman och fjärdedomare Granit Maqedonci. Förberedelserna inför den allsvenska matchen mellan Elfsborg och Helsingborg startar tidigt och vid halv fem möter vi upp huvuddomare Patrik Eriksson på ett hotell i Borås. Där ska de gå igenom de nya reglerna som kom i juni och allt diskuteras i minsta detalj.

– Nu gäller det att vi är påkopplade hela tiden. Jag vill att samarbetet ska vara på topp i dag och det som jag inte ser ska ni se, säger Patrik Eriksson.

Cirka 90 minuter före matchstart ansluter vi till arenan och Per Rehnlund kliver in i domarrummet tillsammans med sina kollegor.

– Vi går in i en bubbla före matchen och allt fokus ligger på att göra en felfri insats. Målet är att ingen ska komma ihåg oss efter slutsignalen, det är den bästa belöningen, säger han.

Strax före klockan sju äntrar domarteamet planen tillsammans med spelarna inför 5 430 personer på läktarna. Patrik Eriksson sköter slantsinglingen tillsammans med Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist och Elfsborgs Kevin Stuhr Ellegaard.

Efter en avvaktade inledning fick Per Rehnlund och hans kollegor bekänna färg. Helsingborgs Mamudu Moro får en passning genom hemmaförsvaret som vinkar efter offside, men Per Rehnlund håller ner flaggan och i situationen efter river Elfsborgs mittback Gustav Henriksson ner Moro. Patrik Eriksson pekar på straffpunkten, vilket visar sig vara rätt.

– Jag är säker, försvararen klipper benen före han tar bollen. Den är solklar, säger Patrik Eriksson.

Därefter tänder Helsingborgsklacken bengaler och Eriksson väljer då att bryta matchen en kort stund.

– När röken når planen är det vårt ansvar att blåsa av matchen. I den här situationen upplever jag att röken stör Elfsborgs målvakt och jag vill därför avvakta tills att det försvinner, berättar Eriksson.

Det goda samarbetet är något som de ständigt återkommer till. Alla har sina roller och under matchen kommunicerar domarna med varandra frekvent.

– Vi fyra i domarteamet måste hålla ihop eftersom ingen annan på arenan är på vår sida, säger Rehnlund.

Efter 93 spelade minuter väljer huvuddomaren att blåsa av matchen – som slutar 1–1 – på Borås Arena och hela teamet kan luta sig tillbaka efter en solid insats. De går in i domarrummet igen och diskuterar matchen tillsammans med domarobservatör Bosse Karlsson. Varje situation granskas noggrant och det uppstår en lättnad när de inser att de har dömt rätt.

– Det är svårt att få en känsla direkt efter matchen, men det känns som att vi kan gå med huvudet högt. Det viktigaste är att det inte blir något snack om vår insats efteråt, säger Per.

– Det är klurigt när det är lugnt under en period och sedan händer allt på en gång. Så var det i dag. Det hände inget märkvärdigt under de första 20 minuterna och därefter var det en straffsituation och några offsidelägen. Men vi skötte det väldigt bra i dag.

Är det svårt att släppa ett misstag?

– Det går inte att älta varje situation för det kommer alltid en ny direkt efter. Vi kan inte hålla på med det vi gör om vi inte kan släppa ett misstag.

Efter en match undviker Rehnlund att läsa vad som skrivs om matchen på sociala medier. Det tjänar ingenting till, menar han.

– Det viktigaste är att jag känner att jag har gjort rätt. Jag har enbart fått ta emot hot från läktaren och det är såklart väldigt otrevligt, men jag försöker se att det är riktat till mig som domare och inte person. Hot är vanligt förekommande i det här yrket och ibland når det en gräns där det måste anmälas. Vad som skrivs på sociala medier påverkar mig inte, däremot är det jobbigt när det i media ges utrymme att gå hårt åt domarinsatsen.

Hur mycket hör man vad som skriks från läktarna?

– Ibland kan man höra tydligt, men jag försöker inte bry mig om det. Det stör mitt fokus på matchen.

VAR (Ett videogranskningssystem som hjälper domarna) har blivit väldigt omdiskuterat den senaste tiden. Vad tycker du om det?

– Jag är övertygad om att det kommer till Sverige inom några år. Utan VAR har domarna från Sverige inte en chans att döma internationellt. Sedan måste man se över hur det ska användas på rätt sätt. Just nu används det alldeles för mycket. Jag tycker att VAR endast ska användas vid matchavgörande situationer.

I dagens match uppstod det en situation med pyroteknik. Hur ser ni på bengaler och er arbetsmiljö?

– Vår inställning är självklart att det ska bort från arenorna. Det är något som gör att vi inte kan utföra vårt arbete fullt ut och det är jobbigt att avbryta en match. Vi har heller inget försäkringsskydd mot möjliga arbetsskador som kan uppkomma från felanvänd pyroteknik, säger Rehnlund.

Drygt en timme efter slutsignalen hoppar domarna in i bilen igen och lämnar arenaområdet. Diskussionen fortsätter under hemresan och de kollar på några videoklipp från matchen som bekräftar att domarna har gjort rätt. Per Rehnlund pustar ut.

– Att åka hem och veta att man inte har gjort ett matchavgörande misstag är en väldigt härlig känsla.

Foto: Allan Karlsson. 

Mer från sport

Ale körde över tabelljumbon 

När Ale IBF ställdes mot Hisingskärra IBK hemma i Ale Kulturrum i oktober lyckades de blåvita göra hela 20 mål.…

Sent poängtapp för KS Bandy 

Förutsättningarna inför lördagens match på Skarpe Nord i Kungälv var inte de bästa. Regnet gjorde isen knottrig och svårspelad. –…

Ale HF rycker i fyran

Ale HF:s herrar är ute för revansch på sig själva. Förra årets insats innebar nedflyttning till division 4, en nivå…

Grahn bakom Surteseger

Surte BK fortsätter att storma mot ett allsvenskt kval. I fredagens hemmamatch mot Kålland fick de gulblå fira fem gånger…


Senaste nytt

Kaotiskt inom räddningstjänsten

Efter en interrimtid sjösattes Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund den 1 januari 2017 och är ett kommunalförbund mellan Lilla Edet, Tjörn och…

Greps på bar gärning

Klockan hade precis passerat 03.45 natten till söndag när en vit skåpbil körde rakt in i Gulf-butiken i Nol. Den…

DEBATT: Förläng Alependeln till Lilla Edet!

Befolkningen i Västra Götalandsregionen beräknas öka till 1,9 miljoner invånare 2035. Lilla Edet och Ale kommuner är bland de kommuner…

David gör långfilmsdebut

Vi träffas på ett café i centrala Göteborg och David Färdmar är punktlig trots att han har ett hektiskt schema.…

”Mycket dyrare än väntat”

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund…

Svårhyllade!

Det finns en förutfattad mening om att media jagar polisen och gärna skriver ner ordningsmaktens tröstlösa kamp mot lagförbrytarna. Nu…

Nödinge bygdegård till försäljning

Förra året avslog Ale kommun Nödinge Bygdegårdsförenings bidragsansökan för att färdigställa den nya bygdegården. Det föranledde senare föreningen att skicka…

Ale körde över tabelljumbon 

När Ale IBF ställdes mot Hisingskärra IBK hemma i Ale Kulturrum i oktober lyckades de blåvita göra hela 20 mål.…

Sent poängtapp för KS Bandy 

Förutsättningarna inför lördagens match på Skarpe Nord i Kungälv var inte de bästa. Regnet gjorde isen knottrig och svårspelad. –…

Ale HF rycker i fyran

Ale HF:s herrar är ute för revansch på sig själva. Förra årets insats innebar nedflyttning till division 4, en nivå…