”En mäktig känsla”

– Natalie Hjertberg uttagen i A-landslaget

GÖTEBORG. Redan som tolvåring var hon en viktig kugge i Surte IS IBK. Under det senaste året har Natalie Hjertberg vuxit ut till en högklassig back i Svenska Superligan och nu har 19-åringen från Bohus belönats med en plats i A-landslaget för första gången. 
– Det ska bli fantastiskt att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige, säger hon till Alekuriren.

Hon sträcker armarna mot skyn och firar tillsammans med sitt lag. Natalie Hjertbergs IBK Dalen har precis besegrat IBK Göteborg med 9–5 i Lundenhallen i Svenska Superligan inför hennes släkt och vänner på läktaren.

– Det är alltid kul att komma tillbaka till Göteborg och fantastiskt roligt att de kommer hit och kollar på mig, säger Natalie med ett stort leende.

Tre och ett halvt år har gått sedan hon flyttade till Umeå och efter spel i allsvenska RIG Umeå valde 19-åringen från Bohus att ansluta till IBK Dalen inför den här säsongen. Ett steg som hon inte ångrar.

– Det känns väldigt bra. Jag har fått en roll i laget och mycket förtroende från tränarna. Allt går betydligt snabbare nu än tidigare. Jag möter många skickliga spelare och man blir straffad hårdare på sina misstag, säger Natalie.

Har du förändrats som spelare sedan du kom till Dalen? 

– Jag tycker att jag har blivit mer offensiv. Min styrka har alltid varit att försvara, men nu gör jag fler poäng. Det är viktigt att spela med pondus som back i SSL och jag går in i matcherna med stort självförtroende.

Vi vrider tillbaka tiden till 2012 när en tolvårig lovande talang var en viktig kugge i Surte IS IBK och redan då hade Natalie målet klart för sig: Hon skulle bli så bra som möjligt.

– Haha, jag minns det. Jag saknar tiden i Surte, vi hade fin sammanhållning i laget och en bra blandning mellan äldre och yngre spelare. Tiden i Surte har betytt väldigt mycket för mig och min utveckling, säger hon.

Hennes tidigare tränare i Surte IS IBK, Tommi Pasanen, är inte förvånad att Natalie har nått A-landslaget.

– Jag har hela tiden sagt att hon kommer gå hur långt som helst. Jag blev inte ens överraskad när jag såg att hon hade blivit uttagen i A-landslaget. Det har varit så solklart för mig i flera år nu. Det var bara en tidsfråga när, inte om, hon skulle bli uttagen. Natalies lyhördhet och spelförståelse är unik. Hon gjorde allt man bad henne ute på planen och jag har inte sett en spelare i den åldern som är så bra tvåvägsspelare som Natalie, säger han.

Hur långt kan det här räcka?

– Jag är helt övertygad om att Natalie kommer att vara en viktig kugge i landslaget i flera år framöver.

Natalie kan se tillbaka på ett år som har innehållit många framgångar. I våras var hon med i det svenska U19-landslaget som vann VM-guld i Sankt Gallen i Schweiz och hon har nu vuxit ut till en högklassig back i högsta ligan. För det har hon nu för första gången belönats med en plats i A-landslaget som står inför ett VM-kval.

– Det ska bli fantastiskt att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige. Det är en mäktig känsla och nu får jag spela tillsammans med mina idoler. Det är ett kvitto på att jag har spelat bra den här säsongen, det är svårt att ta sig till landslaget och jag ska se till att ta vara på chansen, säger hon.

Kvalet spelas 30 januari-1 februari i Gdansk och Sverige ställs då mot Norge, Danmark och Frankrike.

– Målet är att göra ett bra kval och att sedan bli uttagen i VM-truppen i slutet av året. Jag ska se till att fortsätta utvecklas det här året och förhoppningsvis har jag ett VM-guld i samlingen när 2019 är över, säger Natalie.

Foto: Allan Karlsson.

Mer från sport

LN70 klara för trean

På måndagskvällen var det allt eller inget som gällde för LN70. En match återstod av säsongen och det var den…

KS Bandy klara för elitserien

Det nykomponerade laget med spelare från både Surte BK och Kareby IS hade som mål inför seriestarten att sluta bland…

Galet derby i Ale Kulturrum

Innebandyderbyt mellan Ale IBF och Skår IBK i Ale Kulturrum innehöll allt: spänning, mycket känslor och många mål. I den…

Försäsong inomhus gillas

En dryg månad kvar till premiären borta mot Främmestad. Ahlafors IF:s mannar gnuggar på och i år är det inte…


Senaste nytt

Skottdrama i Surte

Vid 15.20-tiden på tisdagen larmades ambulans och polis till Surte med anledning av att en man som uppgavs må dåligt…

Tankbil läcker slaktavfall på E45

Strax efter klockan 14 på tisdagen började en tankbil att läcka slaktavfall på E45 strax söder om Ale Torg i…

”Jag orkar inte längre”

Dan Stenvall har länge haft djur på platsen som en gång var Bohus djurpark. På sina marker har han den…

Stor ilska efter skjutning av kor

Det var förra söndagen som djurägaren Dan Stenvall, med hjälp av en jägare, beslutade att skjuta Highland cattle- kor och…

Ännu ett val…

Tro det eller ej, men snart är det valrörelse igen. Det är dags att rösta fram ett nytt Europaparlament. Vi…

LN70 klara för trean

På måndagskvällen var det allt eller inget som gällde för LN70. En match återstod av säsongen och det var den…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas internationellt och uppmärksammades för första gången i Sverige 2014. Anledningen till att den firas den 18 mars…

KS Bandy klara för elitserien

Det nykomponerade laget med spelare från både Surte BK och Kareby IS hade som mål inför seriestarten att sluta bland…

Galet derby i Ale Kulturrum

Innebandyderbyt mellan Ale IBF och Skår IBK i Ale Kulturrum innehöll allt: spänning, mycket känslor och många mål. I den…

Skattfynd i Surte 

I drygt en månad har Tobias arbetat med att röja i skogen vid Surtesjön och under en solig morgon förra…