”En mäktig känsla”

– Natalie Hjertberg uttagen i A-landslaget

GÖTEBORG. Redan som tolvåring var hon en viktig kugge i Surte IS IBK. Under det senaste året har Natalie Hjertberg vuxit ut till en högklassig back i Svenska Superligan och nu har 19-åringen från Bohus belönats med en plats i A-landslaget för första gången. 
– Det ska bli fantastiskt att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige, säger hon till Alekuriren.

Hon sträcker armarna mot skyn och firar tillsammans med sitt lag. Natalie Hjertbergs IBK Dalen har precis besegrat IBK Göteborg med 9–5 i Lundenhallen i Svenska Superligan inför hennes släkt och vänner på läktaren.

– Det är alltid kul att komma tillbaka till Göteborg och fantastiskt roligt att de kommer hit och kollar på mig, säger Natalie med ett stort leende.

Tre och ett halvt år har gått sedan hon flyttade till Umeå och efter spel i allsvenska RIG Umeå valde 19-åringen från Bohus att ansluta till IBK Dalen inför den här säsongen. Ett steg som hon inte ångrar.

– Det känns väldigt bra. Jag har fått en roll i laget och mycket förtroende från tränarna. Allt går betydligt snabbare nu än tidigare. Jag möter många skickliga spelare och man blir straffad hårdare på sina misstag, säger Natalie.

Har du förändrats som spelare sedan du kom till Dalen? 

– Jag tycker att jag har blivit mer offensiv. Min styrka har alltid varit att försvara, men nu gör jag fler poäng. Det är viktigt att spela med pondus som back i SSL och jag går in i matcherna med stort självförtroende.

Vi vrider tillbaka tiden till 2012 när en tolvårig lovande talang var en viktig kugge i Surte IS IBK och redan då hade Natalie målet klart för sig: Hon skulle bli så bra som möjligt.

– Haha, jag minns det. Jag saknar tiden i Surte, vi hade fin sammanhållning i laget och en bra blandning mellan äldre och yngre spelare. Tiden i Surte har betytt väldigt mycket för mig och min utveckling, säger hon.

Hennes tidigare tränare i Surte IS IBK, Tommi Pasanen, är inte förvånad att Natalie har nått A-landslaget.

– Jag har hela tiden sagt att hon kommer gå hur långt som helst. Jag blev inte ens överraskad när jag såg att hon hade blivit uttagen i A-landslaget. Det har varit så solklart för mig i flera år nu. Det var bara en tidsfråga när, inte om, hon skulle bli uttagen. Natalies lyhördhet och spelförståelse är unik. Hon gjorde allt man bad henne ute på planen och jag har inte sett en spelare i den åldern som är så bra tvåvägsspelare som Natalie, säger han.

Hur långt kan det här räcka?

– Jag är helt övertygad om att Natalie kommer att vara en viktig kugge i landslaget i flera år framöver.

Natalie kan se tillbaka på ett år som har innehållit många framgångar. I våras var hon med i det svenska U19-landslaget som vann VM-guld i Sankt Gallen i Schweiz och hon har nu vuxit ut till en högklassig back i högsta ligan. För det har hon nu för första gången belönats med en plats i A-landslaget som står inför ett VM-kval.

– Det ska bli fantastiskt att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige. Det är en mäktig känsla och nu får jag spela tillsammans med mina idoler. Det är ett kvitto på att jag har spelat bra den här säsongen, det är svårt att ta sig till landslaget och jag ska se till att ta vara på chansen, säger hon.

Kvalet spelas 30 januari-1 februari i Gdansk och Sverige ställs då mot Norge, Danmark och Frankrike.

– Målet är att göra ett bra kval och att sedan bli uttagen i VM-truppen i slutet av året. Jag ska se till att fortsätta utvecklas det här året och förhoppningsvis har jag ett VM-guld i samlingen när 2019 är över, säger Natalie.

Foto: Allan Karlsson.

Mer från sport

Förlorade målfest

Ale IBF var på jakt efter sin sjätte seger i årets division 1. Jumbolaget Zenith jagade sin andra triumf. Gästerna…

Surte vann derbyt

Surte BK kom till fredagens derby  i Ale Arena med två raka segrar i bagaget. På andra sidan stod Kareby/Kungälv…

Tionde raka segern för KS Bandy

Inför säsongen hade KS Bandy – som är en sammanslagning mellan Surte BK och Kareby IS – ett mål att…

AIF rustar försvaret

Efter en stark vårsäsong hade AIF skaffat sig ett bra slagläge inför hösten. Bortamötet med Älvsborgs FF gav bara en…


Senaste nytt

Invigningsfest i Medborgarhuset

Kvällen inleds med festligt mingel med mat för den som vill och sedan blir det invigning från biograf Draken i…

Förlorade målfest

Ale IBF var på jakt efter sin sjätte seger i årets division 1. Jumbolaget Zenith jagade sin andra triumf. Gästerna…

Surte vann derbyt

Surte BK kom till fredagens derby  i Ale Arena med två raka segrar i bagaget. På andra sidan stod Kareby/Kungälv…

Tionde raka segern för KS Bandy

Inför säsongen hade KS Bandy – som är en sammanslagning mellan Surte BK och Kareby IS – ett mål att…

Vem blir ”Omtänksammast i Ale”?

Utmärkelsen ”Omtänksammast i Ale” delades ut första gången 2018. Nu är det dags igen. Kommuninvånarna ombeds nominera någon som visat…

97-åringen som tränar varje dag

Vid receptionen inne på STC i Nödinge står Henryk Pawlowski med en träningsväska i handen. – Det är lätt att…

Förare greps – misstänkt för drograttfylleri

Strax före klockan 20.30 på torsdagskvällen stannades en bil vid Rasta i Lilla Edet av en polispatrull. Bilen kördes av…

AIF rustar försvaret

Efter en stark vårsäsong hade AIF skaffat sig ett bra slagläge inför hösten. Bortamötet med Älvsborgs FF gav bara en…

Familjecentral har öppnat i Nödinge

I Nödinge vårdcentral inryms numera en familjecentral. Verksamheten består av fyra enheter – BVC, barnmorskemottagning, socialtjänst och förskola. – Vi…

Ishala vägar på landsbygden

Avkörningarna har varit många på de isiga vägarna. Temperaturen har pendlat mellan plus- och minusgrader under det senaste dygnet. På…