Jerry utsedd till årets domare

NOL. Han har dömt brottning i tolv år. Nu har Jerry Jakobsson blivit utsedd till årets domare.
– Det betyder väldigt mycket, säger 29-åringen från Nol till Alekuriren.

Jerry Jakobsson från Nol har blivit utsedd till årets domare inom brottning.
Jerry Jakobsson från Nol har blivit utsedd till årets domare inom brottning.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/05/v2020-jerry-jakobsson-1.jpg

Som sexåring stod Jerry Jakobsson på brottarmattan för första gången, men fyra år senare fick han ta en paus.

– Jag var en väldigt dålig förlorare och mamma sa att jag inte fick brottas förrän jag kunde bete mig, berättar Jerry och skrattar.

Jerry kom tillbaka och tävlade fram till han var 20 år – men det var något annat som han fastnade för inom brottning.

– När jag började på högskolan tog studierna mycket tid. Om jag skulle gå in helhjärtat i tävlingarna var jag tvungen att träna flera timmar per dag och det blev för mycket för mig. Jag började i stället att satsa mer på att döma och kände att det var kul, säger Jerry.

Han var först poängdomare som satt bredvid mattan, men det dröjde inte länge förrän Jerry fick kliva upp och stå i centrum.

– Som brottningsdomare har man tre positioner, två som är bredvid mattan och en som står på. Poängdomaren har lättats uppgift eftersom man då inte står i fokus och det var jobbigt när jag för första gången skulle kliva upp på mattan och alla blickar riktades mot mig, berättar Jerry.

Efter tolv år som domare är Jerry varm i kläderna. 2018 tog han sin internationella domarlicens i Ryssland och fick då döma veteran- VM.

– Det var nervöst. Mästerskapet ägde rum i en stor hockeyarena med mycket folk på läktarna. Brottning är stort i Ryssland och det var hög klass på de tävlande, säger han.

Före coronapandemin slog till dömde Jerry i stort sett varje helg, både regionala, nationella och internationella tävlingar.

– Det blir ibland mycket, men jag tycker att det är väldigt roligt, säger Jerry, som också är ledare i Alebrottarna.

– Det är mer nervöst att sitta bredvid som tränare under en match än att döma.

Får du ta emot mycket glåpord?

– Jag får höra en hel del både från tränare, utövare och publiken. Oftast är det i stridens hetta och som domare gäller det då att ha bra kommunikation.

Var det jobbigt i början?

– Ja, det var det. Det är något som man utvecklar under tiden. Jag har blivit bättre på att stänga av och fokusera på min uppgift.

Varje år anordnar Svenska Brottningsförbundet en gala där flera priser delas ut. Ett av dem är Årets domare och i år var det Jerry som fick ta emot den fina utmärkelsen.

– Galan skulle ha anordnats i Stockholm, men det gick inte i år på grund av coronaviruset. Jag fick i stället reda på det via förbundets hemsida och jag blev naturligtvis väldigt glad. Det känns hedrande. Domarpriset är speciellt eftersom det inte går att mäta i hur många medaljer man har, utan det grundar sig i vad folk tycker om en och det betyder väldigt mycket för mig, säger Jerry.

Blev du förvånad?

– Nej, inte direkt. Jag visste att jag hade chans att vinna eftersom jag var en av tre nominerade. Jag blev mer överraskad av att jag var nominerad. Det trodde jag inte att jag skulle bli.

Är det här något du har strävat efter?

– Nej, inte alls. Det är ovant att få priser som domare och att mäta sin framgång genom det. För mig ligger prestigen i att få döma stora tävlingar.

Slutligen, varför blir man domare?

– Bra fråga. Det har jag också funderat på. Det är inte för alla. Man får ta emot kritik och får veta om man är populär eller inte. När jag var yngre dömde jag tillsammans med fem andra killar i min ålder och vi kallades för ”knatteligan”. Det var gemenskapen som höll mig kvar, men nu på senare år är den personliga utvecklingen viktigast. Jag blir mer trygg i mig själv och det är en härlig känsla när man inser att man klarar av tuffa situationer.

Mer från sport

Jerry utsedd till årets domare

Som sexåring stod Jerry Jakobsson på brottarmattan för första gången, men fyra år senare fick han ta en paus. –…

Pontus Dahlberg tillbaka på Kamratgården

Kamratgården vid lunchtid. Solen skiner och på fotbollsplanen tränar Pontus Dahlberg tillsammans med fotbollsprofilerna Mattias Bjärsmyr och Marcus Berg. Laget…

Skyttekungen fortsätter

Med sina 42 mål vann han skytteligan överlägset i division 1 den gångna säsongen och var en stor bidragande orsak…

Glädje och gemenskap på Paradisbanan

Motocrossljudet sjunger i vinden, leran skvätter och Jens Ahlin går runt på Paradisbanan med ett stort leende på läpparna. –…


Senaste nytt

Inget firande i Prästalund

Tusentals människor, inte bara Alebor, har som tradition att fira midsommar i fagra Prästalund. Coronapandemin gör dock att årets arrangemang…

Högtryck hos Svenssons Livs

När lokaltidningen kommer på besök till lanthandeln i Alvhem på torsdagsförmiddagen är kommersen i full gång, såväl på gårdsplanen som…

Netto har blivit Coop

Många nyfikna kunder kom till invigningen av Coops butik i centrala Lilla Edet och Bohus centrum. Den gula färgen har…

Knarkfynd efter dieselstöld

Larmet om dieselstölden kom strax före klockan fem på fredagsmorgonen. Två män slangade diesel ur en grävmaskin på ett inhägnat…

Krutgumma fyller 100 år

Majken Marker, eller ”Majken på berget” som har blivit hennes alias, har blivit Alafors trogen genom hela sitt liv. I…

Odlingsfeber som breder ut sig

Det råder odlingsfeber i landet. Coronapandemin innebär att folk i ännu större utsträckning än tidigare grejar hemma i sina trädgårdar.…

”Faran är inte över”

I torsdags förra veckan mötte delar av vårdpersonalen på Kungälvs sjukhus den lokala pressen i närområdet för att informera om…

Tre nya containerbränder

Från förra lördagen fram till i dag, tisdag, hade räddningstjänsten ryckt ut till fem olika containerbränder runtom i kommunen. På…

Den nya tidens gudstjänst

Det är två timmar kvar till gudstjänst, men i Smyrnakyrkan i Älvängen har redan ett 20-tal eldsjälar tagit plats. I…

Sanna hjältar!

Vårt fokus förflyttas snabbt i dessa dagar. För bara några månader sedan var det en stundande flyktingvåg från Syrien och…