Joakim tog SM-guld i discgolf

USPASTORP. För två år sedan började han satsa på discgolf och redan nu kan Joakim Östling titulera sig svensk mästare. Den 45-årige Alaforsbon överraskade många när han vann mastersklassen i SM som avgjordes i Västervik.
– Jag känner mig väldigt glad och stolt, det var ett mycket bättre resultat än jag vågat hoppas på, säger han till Alekuriren.

Joakim Östling kommer ursprungligen från Stenungsund och som tonåring testade han discgolf för första gången.

– Stenungsund var tidigt med att satsa på discgolf och jag kastade mest för att det var kul. Det fanns ingen satsning bakom då. Genom åren har jag istället spelat golf, tränat styrketräning och OCR, berättar han.

För ett par år sedan, i samband med flytten till Alafors, kände Joakim att han saknade ett fritidsintresse och fick då återigen upp ögonen för discgolf.

– Jag började träna på Ale Discgolfcenter som är en fantastisk bana med hög internationell klass och många engagerade spelare, säger han.

Förra helgen åkte Joakim till SM som avgjordes i Västervik. Han var på förhand rankad tia i mastersklassen för tävlande över 40 år. Han skulle totalt gå fem rundor och inför den sista låg Joakim trea, fem kast bakom ledaren.

– Redan då var jag nöjd och jag kunde spela avslappnat. De första nio hålen på sista rundan tog jag in totalt sex kast, säger han.

Det innebar att Joakim ledde med ett kast inför de avslutande nio hålen och var på väg mot ett överraskande SM-guld.

– Jag funderade aldrig så mycket på resultatet, utan klarade av att fokusera på ett hål i taget. Jag var bra mentalt förberedd inför den sista rundan och gick aldrig ifrån mitt koncept. Efter att jag gjorde en dubbelbogey (två över par) på hål 10 lyckades jag få i en birdie (ett under par) direkt efteråt och behöll därmed ledningen, berättar Joakim.

Inför det sista hålet var det i stort sett klart och Joakim kunde lugnt kasta hem segern.

– Det känns helt otroligt och jag har lite svårt att förstå att det är sant. Det var en fantastisk känsla att få kasta i den sista discen inför den samlade publiken och det kom några tårar efter det. Förra året kom jag tia och mitt mål i år var att få en bättre placering – det lyckades jag med, säger Joakim och skrattar.

Han fortsätter:

– Det var nog ingen som trodde att jag skulle vinna redan i år och inte jag heller. Mitt mål var att jag inom några år skulle vara med och slåss om topplaceringarna.

Trots framgången är Joakim inte helt nöjd med sitt resultat.

– Jag är alltid självkritisk och det finns många saker som jag kan slipa på. Min teknik är långtifrån felfri och jag hade kunnat nå en ännu lägre score. 18 kast under par är nog bra, men det går att bli ännu bättre.

Ska du försöka försvara guldet nästa år?

– Jag hoppas att jag ska kunna vara med i toppstriden även nästa år, men det är långt dit. Nu ska jag fila på min teknik i vinter och försöka bli ännu bättre till nästa år.

Mer från sport

Första elitseriesegern för KS Bandy

Som nykomling har KS Bandy fått en tuff start i elitserien. Efter fyra matcher stod laget på noll poäng inför…

Ale HF sprang ifrån Kelt

Efter en trevande inledning på seriespelet var Ale HF i princip piskade att vinna söndagens hemmamatch mot HK Kelt för…

Elmander: ”Vilken anläggning!”

Killar och tjejer från 14 år och uppåt har haft möjligheten att delta i Ahlafors IF:s höstcamp. Antalet deltagare har…

Surte nollade Otterbäcken 

Surte BK har fått en fin start på årets säsong och håller fortsatt ett fast grepp om serieledningen i division…


Senaste nytt

Första elitseriesegern för KS Bandy

Som nykomling har KS Bandy fått en tuff start i elitserien. Efter fyra matcher stod laget på noll poäng inför…

Julfirande i Ahlafors fabriker

Ett 25-tal utställare kommer att finnas utspridda i konferensdelen, boulehallen och på fabriksgården. – Det blir mestadels hantverk, men även…

DEBATT: Sommarjobb för unga – viktigt för framtiden

I dagens allt tuffare arbetsmarknad är det viktigt att skaffa sig erfarenheter från arbetslivet. Ett sommarjobb är en första ingång.…

Inbrott på restaurang

Vid 02.45-tiden under natten till fredagen krossades en ruta i entrédörren till en restaurang på Göteborgsvägen i Lilla Edet. Två…

Guldklövern till Beerium och Surte Kraftstation

– Jag tänkte, det kommer nog bara att hända en gång i livet att någon frågar om jag vill vara…

”Vi-känslan” ska leda Ale framåt

Koalitionen kallade till pressträff i fredags eftermiddag. Syftet var att återberätta vad som hänt och vad som stundar 2020. För…

Ale HF sprang ifrån Kelt

Efter en trevande inledning på seriespelet var Ale HF i princip piskade att vinna söndagens hemmamatch mot HK Kelt för…

Ungdomarna sa sitt under Påverkanstorg

I över tio år har Ales ungdomar haft chansen att påverka kommunens politiker och tjänstemän. I fredags arrangerade Ungdomsrådet återigen…

MUF besökte EU-parlamentet

Under två dagar var det moderata ungdomsförbundet, MUF, på plats i Bryssel. Totalt 20 stycken från distriktet fick chansen att…

Ovärderlig tjänst i hemmet

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och mörkret har redan lagt sig över Älvängen. Dannicka Andreasson ska inleda sitt…