Joel trivs med proffslivet

NÖDINGE. Fotbollen har alltid haft en speciell plats i Joel Mumbongos hjärta. 21-åringen, som är uppvuxen i Nödinge, tillhör i dag den engelska klubben Burnley FC.
– Jag är stolt över att jag har lyckats ta mig hit, säger han till Alekuriren.

Joel Mumbongo trivs med proffslivet i England. Just nu befinner 21-åringen sig i Nödinge i väntan på att fotbollen ska dra igång igen.
Joel Mumbongo trivs med proffslivet i England. Just nu befinner 21-åringen sig i Nödinge i väntan på att fotbollen ska dra igång igen.
http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/06/v2320-joel-mumbongo-1.jpg

Intervjun sker utomhus i solen på Ale Torg och Joel Mumbongo slår sig ner vid bordet med en cappuccino i handen. 21-åringen, som numera bor i Burnley, är tillbaka på hemmaplan igen.

– Jag satt i karantän i några veckor och till slut fick jag tag på en flygbiljett hem. I början var det jobbigt att inte veta när man ska åka tillbaka till England, men jag har lärt mig att koppla av och ta det som det kommer. Det är som att någon har tryckt på pausknappen, säger han.

Under sina första år bodde Joel i Biskopsgården, men sedan gick flyttlasset till Nödinge och där bor familjen kvar än i dag.

– Jag flyttade hit när jag gick i lågstadiet och jag har många fina minnen härifrån. Stora delar av min uppväxt handlade om fotboll. Jag spelade ständigt när det gavs möjlighet och till en början kretsade det endast om att ha kul, berättar Joel.

Som 13-åring lämnade Joel Nödinge SK för att testa vingarna i Örgryte IS och det var då som fotbollen blev mer allvarsam.

– Vi tränade väldigt mycket och det var då som mentaliteten om att ständigt försöka bli bättre föddes hos mig. Jag ville utvecklas som fotbollsspelare, säger han.

Joel hann därefter att spela i BK Häcken och Utsiktens BK innan han för två år sedan blev kontaktad av den italienska klubben Hellas Verona.

– Tanken var aldrig att jag skulle stanna länge i Utsikten. Jag ville göra bra ifrån mig och därefter gå vidare till en större klubb. Jag provtränade först med Birmingham, men förhandlingarna sprack och det kändes då som att jag hade missat min chans. Sedan dök Hellas Verona upp från ingenstans och jag kunde inte tacka nej, berättar Joel.

Hur var det att komma till Italien?

– Det var en upplevelse att gå från ett lag i division 1 till en Serie B-klubb. Jag lärde mig mycket under den korta tiden som jag var där. Till en början var det tufft med språket eftersom de inte talar engelska, men jag kom in i det bra. Jag fick spela med deras U19-lag och lyckades göra avtryck.

Det blev dock bara ett år i Italien för Joel och det var mycket på grund av en knäskada som han drog på sig under en match.

– Jag var borta från fotbollen i fyra månader och det var jobbigt, men jag visste vad som krävdes för att komma tillbaka. Jag lärde mig mycket av tiden i Verona, både som fotbollsspelare och människa, säger han.

Joel lyckades ta sig tillbaka och fick chansen att träna med Premier League-klubben Burnley.

– Jag fick tillbringa försäsongen med deras U23-lag och det var ganska läskigt eftersom jag precis hade kommit tillbaka från knäskadan. Mycket stod på spel och mitt enda mål var att få ett kontrakt, säger Joel.

Knät höll och Joel tillhör i dag den engelska klubben. Målet är nu att han en dag ska slå sig in i Premier League.

– Jag ska vara redo när chansen kommer. Om det blir i år eller nästa spelar ingen roll. Jag är inte stressad över det, säger anfallaren och fortsätter:

– Jag är väldigt bekväm i Burnleys sätt att spela och de har tagit hand om mig väl sedan dag ett. De visste att jag precis hade kommit tillbaka från en svår skada och att jag behövde tid. Jag är väldigt tacksam för det.

Hur känns det att tänka på att du för två år sedan tillhörde en division 1-klubb i Sverige och att du i dag spelar i England?

– Oj, jag har faktiskt inte tänkt på det tidigare. Jag fokuserar bara på framtiden och hur jag ska kunna bli en bättre fotbollsspelare. Men det har hänt mycket under de senaste två åren och jag är stolt över att jag har lyckats ta mig hit, men det är en lång väg kvar.

Om du måste välja mellan Nödinge och Burnley?

– Haha. Det blir självklart Nödinge eftersom min familj och mina vänner bor här.

Mer från sport

Ahlafors kvitterade i premiären

Sävedalen gav Ahlafors IF en mardrömsstart i årets division 2. 3-0 i baken efter en dryg kvart. Det mesta gick…

Ahlbom avgjorde på övertid

Älvängens IK valde att spela tre matcher före sommaruppehållet. Det tuffa matchandet märktes när FinlandiaPallo gästade Älvevis konstgräs. Hemmalaget som…

Drömstart för SBTK

På fredagskvällen var det äntligen dags för Skepplanda BTK att kliva in i årets division 4. Den efterlängtade premiären spelades…

Andra raka för ÄIK

Älvängens IK har inte spelat i division 4 sedan 2005 och siktar i år på en framskjuten position. Årsfärske tränaren…


Senaste nytt

Tvingas ställa in konserterna

Kenny Eriksson på Café Torpet i Marielund.  Blir det några konserter i sommar? – Nej, vi blir tyvärr tvungna att…

Vandringsleder rustas upp

Hittills har arbetet på lederna bestått av röjning och anläggande av spångar. – Vi pratar cirka 250 meter spångar. Materialet…

Ahlafors kvitterade i premiären

Sävedalen gav Ahlafors IF en mardrömsstart i årets division 2. 3-0 i baken efter en dryg kvart. Det mesta gick…

Nytt bostadsområde planeras i Alafors 

Vid millennieskiftet startade processen med att bygga ett nytt bostadsområde i sydöstra Alafors längs med Sjövallavägen och Rishedsvägen. – Sedan…

Coop Älvängen i nytt format

Byggnadsställningar och tillfälliga lösningar är snart ett minne blott. Renoveringsarbetet på Coop går nu in i sin definitiva slutfas. –…

Patrik Johansson Årets företagare i Lilla Edet 2020

Utan ett ont anande satt Patrik Johansson på kontoret när en delegation bestående av kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage (C), näringslivsutvecklare…

Apoteken sponsrar nattvandrarna

Nattvandring pågår kontinuerligt i Ales två centralorter – Älvängen och Nödinge. I den norra delen sker en paus fram till…

Känslosam spelning för Stefan Lindström

Det var tidigare i år som Stefan Lindström improviserade med sin violin och tillsammans med kompisen Martin Grönwall lade grunden…

Våldsam brand i husvagn

Larmet till räddningstjänsten kom strax efter halv åtta på onsdagsmorgonen. En kraftig rökutveckling spred sig från Börsagården i Nödinge. En…

”Jag lever i förnekelse”

Söndagen den 24 maj försvann Andreas från sjukvården i Kungälv och kort därefter påbörjades en massiv sökinsats med över 700…