Pontus Dahlberg tillbaka på Kamratgården

– Alekuriren har träffat målvakten från Älvängen

GÖTEBORG. Fotbollsvärlden står still och Pontus Dahlberg, 21, har lämnat Nederländerna för Göteborg. Målvakten från Älvängen tränar just nu med Blåvitt och Alekuriren har träffat honom på Kamratgården.
– Jag är tacksam för att jag får vara med och träna med laget, säger han.

Kamratgården vid lunchtid. Solen skiner och på fotbollsplanen tränar Pontus Dahlberg tillsammans med fotbollsprofilerna Mattias Bjärsmyr och Marcus Berg. Laget har träningsledigt och spelar discgolf i Skatås.

– Det var en skön träning i dag, konstaterar Dahlberg innan vi slår oss ner på en bänk.

Jag ser att du har byggt muskler, tränar du mycket på egen hand?

– Ja, jag kör med en personlig tränare och det började jag med när jag satt i karantän i Nederländerna, via länk. Därefter har vi fortsatt här i Göteborg och han är väldigt kunnig.

Han är sedan en tid tillbaka hemma i Göteborg igen. Den nederländska ligan har avslutats på grund av coronapandemin och Dahlberg har under de senaste veckorna tränat med Blåvitt.

– Det väcker gamla minnen att vara tillbaka på Kamratgården, som är en speciell plats för mig. Det var här som jag formades till den jag är i dag och jag är tacksam för att jag får vara med och träna med laget, säger Dahlberg, som innan han började träna med IFK Göteborg satt i karantän i 14 dagar.

– Det var fruktansvärt. Jag hatade det. Min mamma kom ner till Emmen och gav mig sällskap eftersom min flickvän redan hade rest till Göteborg. Det var tur att mamma kom, annars hade det varit för deprimerande, säger han.

Är du en rastlös person?

– Det är jag väl. Jag vill kunna göra saker med mina vänner och att få sitta helt själv i ett hus utan att kunna spela fotboll hade varit för jobbigt.

I sommar har det gått två år sedan Dahlberg lämnade IFK Göteborg för London och Premier League-laget Watford FC. Där har dock speltiden uteblivit och i januari skrev han på ett låneavtal med FC Emmen i den nederländska högstaligan, Eredivisie.

– De visade intresse och ville att jag skulle komma dit. Det kändes även bra från min sida. Jag fick signaler att jag skulle få stå och att det var en familjär klubb med en klok tränare. Det fanns inte så många andra alternativ och därför bestämde jag mig för att åka dit, säger Dahlberg.

Avtalet skrevs på under övergångsfönstrets sista timmar, var du orolig att det inte skulle bli av?

– Tankarna snurrade lite såklart eftersom det var den sista dagen på övergångsfönstret – men hade det inte varit något bra alternativ hade jag inte tagit det bara för att jag måste iväg, utan jag tackade ja eftersom det kändes som ett bra steg för mig.

Dahlberg hade precis hunnit rota sig i sin nya hemstad och suttit på bänken fem gånger för sin nya klubb när coronapandemin satte stopp för säsongen.

– Det var väldigt dålig tajming. Vi hade fått ett hus i Emmen och det kändes som att jag började lära känna stan och klubben. Jag skulle spela en träningsmatch när pandemin dök upp och matchen ställdes in. Det var såklart tråkigt, men samtidigt är det lika för alla och det går inte att påverka situationen. Nu gäller det bara att blicka framåt, säger han.

Det aktuella låneavtalet gäller fram till 30 juni, men på grund av den rådande situationen är det fortfarande oklart vad som händer för Dahlberg nästa säsong.

– Jag vet inte hur det blir. Watford och Emmen får ta en diskussion om hur det blir nästa säsong, säger han.

Hur ser du på din utlandssejour hittills?

– Lärorik. Jag har utvecklats väldigt mycket på alla plan både som fotbollsspelare och människa. Jag har blivit mer snabbtänkt och lugnare i mig själv.

Skulle du hålla i Premier League i dag?

– Ja, det tycker jag. Hade jag fått chansen hade jag inte gjort bort mig.

Ångrar du att du lämnade IFK Göteborg?

– Nej, det gör jag inte. Watford är en jättebra klubb som har hjälpt mig på många olika sätt, så jag ångrar inte något, svarar Dahlberg, som har kontrakt med Watford till juni 2023.

Fotbollen tar upp det mesta av Dahlbergs tid, men han försöker också att hitta andra intressen vid sidan om. Aktier är ett sådant.

– Jag försöker att sätta mig in i det mer och mer. Det går väl helt okej om man bortser från corona. Jag lär mig mer hela tiden och då blir det också roligare.

Hur viktigt är det för dig att hitta något annat förutom fotbollen?

– Det är viktigt att ha andra intressen också, men jag har haft problem att hitta något annat vid sidan om fotbollen. Många spelar golf, men det kan inte jag göra eftersom jag har ett för hett temperament.

Foto: Kristoffer Stiller 

Mer från sport

Jerry utsedd till årets domare

Som sexåring stod Jerry Jakobsson på brottarmattan för första gången, men fyra år senare fick han ta en paus. –…

Pontus Dahlberg tillbaka på Kamratgården

Kamratgården vid lunchtid. Solen skiner och på fotbollsplanen tränar Pontus Dahlberg tillsammans med fotbollsprofilerna Mattias Bjärsmyr och Marcus Berg. Laget…

Skyttekungen fortsätter

Med sina 42 mål vann han skytteligan överlägset i division 1 den gångna säsongen och var en stor bidragande orsak…

Glädje och gemenskap på Paradisbanan

Motocrossljudet sjunger i vinden, leran skvätter och Jens Ahlin går runt på Paradisbanan med ett stort leende på läpparna. –…


Senaste nytt

Inget firande i Prästalund

Tusentals människor, inte bara Alebor, har som tradition att fira midsommar i fagra Prästalund. Coronapandemin gör dock att årets arrangemang…

Högtryck hos Svenssons Livs

När lokaltidningen kommer på besök till lanthandeln i Alvhem på torsdagsförmiddagen är kommersen i full gång, såväl på gårdsplanen som…

Netto har blivit Coop

Många nyfikna kunder kom till invigningen av Coops butik i centrala Lilla Edet och Bohus centrum. Den gula färgen har…

Knarkfynd efter dieselstöld

Larmet om dieselstölden kom strax före klockan fem på fredagsmorgonen. Två män slangade diesel ur en grävmaskin på ett inhägnat…

Krutgumma fyller 100 år

Majken Marker, eller ”Majken på berget” som har blivit hennes alias, har blivit Alafors trogen genom hela sitt liv. I…

Odlingsfeber som breder ut sig

Det råder odlingsfeber i landet. Coronapandemin innebär att folk i ännu större utsträckning än tidigare grejar hemma i sina trädgårdar.…

”Faran är inte över”

I torsdags förra veckan mötte delar av vårdpersonalen på Kungälvs sjukhus den lokala pressen i närområdet för att informera om…

Tre nya containerbränder

Från förra lördagen fram till i dag, tisdag, hade räddningstjänsten ryckt ut till fem olika containerbränder runtom i kommunen. På…

Den nya tidens gudstjänst

Det är två timmar kvar till gudstjänst, men i Smyrnakyrkan i Älvängen har redan ett 20-tal eldsjälar tagit plats. I…

Sanna hjältar!

Vårt fokus förflyttas snabbt i dessa dagar. För bara några månader sedan var det en stundande flyktingvåg från Syrien och…