Nytt bostadsområde planeras i Alafors 

ALAFORS. Runt 150 nya bostäder planeras att byggas i Alafors. Efter många turer är Svenska Stenhus optimistiska. 
– Det känns lovande, säger Mattias Olsson, VD för Svenska Stenhus. 

Ett nytt bostadsområde planeras att byggas i Alafors längs med Sjövallavägen och Rishedsvägen.
Ett nytt bostadsområde planeras att byggas i Alafors längs med Sjövallavägen och Rishedsvägen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/07/v2720-svenska-stenhus-1.jpg

Vid millennieskiftet startade processen med att bygga ett nytt bostadsområde i sydöstra Alafors längs med Sjövallavägen och Rishedsvägen.

– Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka. Kommunen har vid flera tillfällen bytt handläggare och viljan från politiken att utveckla Alafors har varierat, vilket har försenat processen, berättar Mattias Olsson.

Drygt 15 år efter att den första ansökan lämnades in till kommunen ställdes planförslaget ut för allmänheten. Förändringar genomfördes, bland annat minskades planområdet och nu ställs planen ut för allmänheten för andra gången.

– Ett förslag till detaljplan ställs ut fram till den 10 augusti. Därefter går kommunen igenom de synpunkter som inkommit och besvarar dem. Förhoppningsvis kan planen sedan tas upp till beslut i kommunstyrelsen och vinna laga kraft, säger Mattias Olsson.

Svenska Stenhus planerar att bygga cirka 150 nya bostäder på det aktuella området. Det rör sig om alltifrån villor, parhus och flerbostadshus.

– Det kommer att vara sex olika egenskapsområden och en ny gata ska gå genom området som kommer att ta upp det mesta av trafiken, berättar Mattias Olsson.

Vilka har varit de största utmaningarna? 

– Geotekniken har varit ett bekymmer och vi har tvingats genomföra omfattande markförstärkningar. Projektet har också haft många olika handläggare hos kommunen och det har i sin tur inneburit många nya omtag och undersökningar.

Har det varit frustrerande?

– Ja, det är ett milt utryck. Det har både varit frustrerande och kostsamt. 20 år är alldeles för lång tid, men nu känns det lovande och vi börjar äntligen komma någonstans.

Målet är nu att detaljplanen ska antas till hösten och enligt Mattias Olsson är drömscenariot att bygget ska inledas under 2022.

– Det känns realistiskt att vi kan börja med bygglovsarbetet under nästa år och att vi startar byggnationen under 2022, säger han.

Vad kommer det att innebära för Alafors i stort?

– Det kommer att innebära helt andra möjligheter för samhället. Risken är att Alafors står still om det inte byggs nya bostäder och att kollektivtrafiken försämras. Gällande kollektivtrafiken ser många Alafors som en stor rondell utan något centrum, om eller när kommunhuset försvinner från Alafors tror jag att det behöver finnas ett större underlag för att kunna behålla samhällsservicen i samhället.

Mer från samhälle

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Nattvandringen igång igen

Nattvandring pågår kontinuerligt i Nödinge/Nol och i Älvängen. I samband med skolstarten återupptogs verksamheten på nämnda orter. – I Nödinge…

Vägarbeten i Älvängen

Fram till den 14 september kommer det att vara mycket begränsad framkomlighet från Tolleredsvägen till strax norr om Smedjebacken. Älvängens…

LSS-boende byggs i Skepplanda

Solen sken från en klarblå himmel och det var idel glada miner när det första spadtaget för det nya LSS-boendet…


Senaste nytt

Stekhett derby väntar

2016 var senast Ale IBF och Surte IS IBK ställdes mot varandra. Nu är det dags igen och lokaltidningen har…

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Bilar kan vi, men vägar?

Bilen är idag en självklarhet, inte minst för familjen som ska lämna, hämta, handla och hälsa på i sin omgivning.…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…

ÄIK starkast i toppmötet

Älvängens IK stormar mot seriesegern i division 5. I lördagens hemmamatch mot tabelltrean FC Bosona-Bosna var serieledarna starkast från start,…

SBTK fixade en bortapoäng

SBTK åkte till fredagens bortamatch med en 6–0-seger mot Göta BK i ryggen. Mot Rydboholm inledde de gulsvarta starkt, men…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…