ALE. Ale kommuns årsredovisning för 2024 visar ett nytt starkt resultat. 110,8 miljoner på plussidan, 16 miljoner bättre än budgeterat.
– Verksamheterna har lyckats anpassa sig snabbt och ränteintäkterna blev större än beräknat, säger Ken Gunnesson, ekonomichef i Ale.
Ekonomiskt är Ale kommun en mycket välmående kommun. Det framgår tydligt av årsredovisningen för 2024. Numera hanteras cirka 2,5 miljarder och avvikelsen gentemot budget stannade på 16 miljoner – plus.
– Det tyder på en god budgetföljsamhet i nämnder och verksamheter. Att resultatet blev bättre än förväntat berodde också på ett gynnsamt finansnetto, där vi fick bra betalt för våra pengar på banken, säger Ken Gunnesson och fortsätter:
– Ale kommun har en bra likviditet och med 300 miljoner på banken blir det väldigt positivt när räntan stiger mot 3%.
Den goda betalningsförmågan har Ale kommun haft nytta av. De senaste åren har tre förskolor och två LSS-boenden finansierats med egna medel. Totalt har kommunen en låneskuld på 340 miljoner.
– För en kommun som Ale är det en låg nivå, men vi vet också att det stundar tuffare tider. Vi har tunga investeringar framför oss. Bara överföringsledningen för VA kostar 600 miljoner. Dessutom har Ale precis som många andra kommuner en hel del fastigheter som behöver renoveras eller ersättas med nya lokaler. Det kommer att kosta, men vi har en bra utgångsposition, säger Ken Gunnesson.
Faktum är försenade och framflyttade investeringar också är ett skäl till årets fina resultat.
– Ja, det stämmer. Vi hade budgeterat med att investeringen i ny infrastruktur runt Ale Torg skulle komma igång under 2024, likadant med den nya VA-ledningen.
Hoten mot den solida ekonomin handlar om den framtida expansionen.
– SKR (Sveriges kommuner och regioner) varnar för att befolkningstillväxten inte följer prognosen, att kommuner bygger förskolor och skolor som blir tomställda. Det är dyrt och måste undvikas. Vi kommer därför att inleda en långsiktig finansiell analys med ett tioårsperspektiv. Vi måste vara ansvarsfulla, menar Ken Gunnesson.
Ale kommun sticker ut med att fortsätta budgetera med ett resultat om 4%.
– Det är ett politiskt beslut och något som jag tror fler kommuner hade önskat. Sveriges kommuner mår generellt sett väldigt bra och hade klarat av det. Ur ett ekonomiskt perspektiv går det inte att komma ifrån att de generösa statsbidragen under pandemiåren gjort mycket gott för kommunernas ekonomi, avslutar Ken Gunnesson.