ALE. Polisen och Ale kommun har krokat arm i den trygghetsmätning som nu genomförs. Slumpmässigt utvalda invånare får en enkät i brevlådan.
– Att svara på frågorna är frivilligt, men ju fler som svarar desto bättre underlag har vi för vårt fortsatta arbete, säger kommunpolis Jessica Ask.
Enligt beslut från rikspolischefen ska lokala trygghetsmätningar genomföras i hela landet varje år. Trygghetsmätningarna är en del av uppdraget att stärka den lokala närvaron. Jessica Lundberg-Blondin är verksamhetsutvecklare på regionkansliet och håller ihop arbetet i Väst tillsammans med en regional arbetsgrupp.
– Det här är första året som vi genomför trygghetsmätningar på samma sätt i hela regionen. Resultaten kommer både att ge oss en uppfattning om hur kommuninvånare upplever tryggheten där de bor och möjlighet till olika typer av jämförelser, säger Jessica Lundberg-Blondin och fortsätter:
– Varje polisområde har genom representanterna i arbetsgruppen gjort ett jättejobb med områdesindelningen för respektive kommun. Det är ett arbete som har krävt både tid och tålamod av alla inblandade, men som nu har gett oss en bra grund inför kommande mätningar.
Sammanlagt handlar det om mätningar i 55 kommuner i Halland och Västra Götaland. Merparten av kommunerna i polisregion Väst är med och delfinansierar trygghetsmätningarna, däribland Ale.
– Kommunerna är en viktig samverkanspart i det här arbetet och ambitionen är att trygghetsmätningarna så långt det är möjligt ska genomföras tillsammans med respektive kommun. Därför känns det extra bra att så många är med redan i år och att varje polisområde har gjort ett sådant bra arbete i att få med sig kommunerna, säger Jessica Lundberg-Blondin.
För att få större kunskap om vad allmänheten har för uppfattning ställs ett antal frågor som har betydelse för polisens och kommunens strävan att utföra ett bra arbete.
– Vi vill veta hur du ser på eventuella problem i ditt bostadsområde, om du har varit utsatt för brott under det senaste året, om du känner oro för att utsättas för brott och även om du känner dig trygg i ditt bostadsområde på kvällarna. I slutet av enkäten ställs också några frågor om polisens verksamhet i ditt närområde, säger Jessica Ask.
Resultatet från trygghetsmätningen kommer att vara en viktig del i planeringen av polisens och kommunens verksamhet framförallt vad gäller det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.
– Kunskaperna kommer också att delas med våra politiker och tjänstemän. På detta sätt kommer din medverkan att vara till nytta för den brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamheten, säger John Dagerås, brotts och drogförebyggare i Ale kommun.
Det slumpmässiga urvalet gör att resultatet också speglar kommuninvånarnas åsikter representativt.
– Det är en stor fördel med den här metoden, att vi faktiskt får ett representativt resultat som vi dessutom kan bryta ner och analysera utifrån en rad faktorer, till exempel bostadsområde, ålder och kön. Vi kommer också kunna jämföra över tid, eftersom mätningarna planeras genomföras årligen, säger Jessica Ask.
Det är Origo Group AB som genomför undersökningen för Polismyndighetens räkning.