En gång i tiden tillverkade i stort sett varje bryggeri i landet svagdricka. Detta såldes företrädelsevis till bönderna i samband med skördetiden.
– Det var istället för öl så att de skulle kunna arbeta också, skrattar ”Cralle”.
Ahlafors Bryggerier tog fram svagdricka under sina första levnadsår, det vill säga på 90-talet. Nu återupptas traditionen.
– Vi gör ett test nu, men förhoppningen är att kunna återkomma med svagdricka varje år framöver.
Vad är svagdricka?
– En sötad lättöl med en alkoholhalt på 2,1%.
– Svagdricka används fördelaktigt som bas för dem som vill göra egen glögg. Det är också ett komplement till öl och must när julbordet ska avnjutas. Personligen tycker jag det är en fantastiskt god juldricka.
Ahlafors Bryggerier har producerat 1100 liter svagdricka som tappats upp i 2,5-litersdunkar, totalt cirka 400 stycken.
– Försäljning kommer att ske från bryggeriet när Rulleriet är öppet 3 och 17 december och dessutom kommer vi finnas representerade på julmarknaderna i Nödinge, Älvängen och i Furulundsparken, avslutar Christer Sundberg.