Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt 60 elever. Sammanlagt snittar de knappt 5 gram matsvinn per elev och måltid. Det är lägst i kommunen och när skolan mätte matsvinnet förra veckan – agerade eleverna återigen föredömligt.
– Under svinnmätningsveckan så väger vi allt matsvinn. Både tallrikssvinn, serveringssvinn och beredningssvinn. Vi måste jobba med allt matsvinn men utåt mot eleverna jobbar vi mycket med tallrikssvinnet. Det är det som eleverna själva kan påverka, säger Peggy Olausson.
En köttbulle väger mellan 10-15 gram, med det i beaktning är 5 gram per ätande sjätteklassare på skolan en imponerande låg siffra. Enligt Peggy Olausson så har eleverna som nu går i årskurs 6 alltid alltid varit bra på att minimera matsvinnet och varit ”bäst” flera år i rad.
Hur kommer det sig att ni är bäst på att slänga minst?
– Vi kände från början att vi ville vara bäst på detta, då bestämde vi oss för det och sedan dess har vi bara varit det, säger Mio Lindegren, elev i årskurs 6.
Vad är hemligheten?
– Dels har vi smakprovningsskedar för att smaka på maten och så tar vi mat i fler omgångar med mindre mat åt gången, säger han och klasskamraten Izabelle Sandberg fyller i:
– Jag brukar tänka på att inte ta för mycket mat direkt, säger hon och berättar att det är kul att mätningen blivit som en tävling.
– På elevernas initiativ hade vi en tävling för ett par år sedan där vi mätte matsvinnet. Sedan dess har vi fortsatt att byta svinnkärl mellan årskurserna så att eleverna kan se hur mycket eller lite deras egna årskurs slänger varje dag, berättar Peggy.
Varför är det viktigt att minska matsvinnet?
– Många barn i Afrika och andra delar av världen har inte lika mycket mat som oss. Då är det viktigt att vi inte slänger den mat vi har, säger Irem Karacavus och Noel Saarijärvi håller med:
– Det är viktigt för att minska konsumtionen, då behöver vi inte köpa in lika mycket mat.
Vad innebär det för er i köket om eleverna slänger mindre mat?
– Om man kan minska matsvinnet i längden så innebär det ju att vi inte behöver beställa in lika mycket mat, alltså mat som ändå slängs. Det gör ju att vi kan få en större budget till annat. Det hade varit fantastiskt bra om vi kunde lyckas med det, säger Peggy och fortsätter:
– Men sedan har vi ett mottagningskök så det största svinnet är inte tallrikssvinnet. Vi måste beställa långt i förväg hur mycket mat de ska laga på Alegrytan, sedan skickas maten till oss. Så det är jättesvårt att jobba med matsvinnet i ett mottagningskök, man har mycket bättre möjligheter i ett tillagningskök. Men vi gör så gott vi kan.
Se tv-klippet nedan: