ALE. På tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga enkätundersökning i vilken företagare i hela Sverige får ge sin syn på företagsklimatet i sin kommun.
Resultatet visar att Ale kommun backar.
– Enkäten visar att det finns tydliga områden som kommunen bör fokusera på, säger Christina Riksén, projektledare Svenskt Näringsliv Västra Götaland.
Årets enkät visar att Västra Götalands län fortsatt placerar sig strax över Sverigesnittet gällande det sammanfattande omdömet, variationen inom länet är dock stor.
Ale backar i årets enkätundersökning och får betyget 3,2 i det sammanfattande omdömet. Kommunen tappar dessutom i 12 av 15 delfrågor, den kraftigaste försämringen sker i frågan om “dialog med kommunledning” där man backar till 2,8. Det innebär att man inte når upp till betyget godtagbart. Högst betyg får man i frågan gällande vägnät, tåg- och flygförbindelse där man också ligger i Sverigetoppen.
– Det är oroväckande att Ale backar i så många delfrågor. Enkäten visar att det finns tydliga områden som kommunen bör fokusera på. Näringslivsfrågorna är av yttersta vikt för kommunens välmående. Nu är det viktigt att samla kraft och fortsätta framåt. Det är viktigt att man inte låter sig nedslås av resultatet, säger Christina Riksén.
För fjärde året i rad får Lilla Edet betyget 2,9 i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Betygen sätts på en skala mellan ett till sex där 3 = godtagbart och 4 = bra. Rikssnittet i år är 3,4. Det är positivt att Lilla Edet ökar i sju av 15 delfrågor, framförallt gällande attityder från tjänstemän och politiker, upphandling och konkurrens från kommunens verksamheter. Lägst betyg (2,6) får kommunen i frågan om tillgång på relevant kompetens.
– Det är positivt att man ökar i flera delfrågor och en bra grund för det framtida arbetet. Om Lilla Edet lägger in en högre växel när det gäller att utveckla det lokala företagsklimatet finns goda möjligheter till att förbättra sitt resultat framöver. Men det krävs tydliga mål och politisk prioritering gällande företagarfrågor, avslutar Christina Riksén.