ALE/LILLA EDET. På tisdagen publicerade Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga enkätundersökning där drygt 32 200 företag har gett sin syn på utvecklingen av företagsklimatet i sina respektive kommuner. Årets resultat visar att Ales positiva trend fortsätter med tydliga framsteg medan Lilla Edet backar efter förra årets uppgång.
Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv undersökt det lokala företagsklimatet i landets samtliga kommuner. Syftet är att visa hur det är att starta och driva företag i den egna kommunen. Årets resultat visar att Ales positiva trend fortsätter med tydliga framsteg medan Lilla Edet backar efter fjolårets uppgång.
– Ale fortsätter sin framgångsrika resa mot ett starkare företagsklimat med stora steg. Årets resultat visar tydliga förbättringar inom nästan alla områden, särskilt imponerande är den starka utvecklingen vad gäller upphandling, säger Christina Riksén, områdesansvarig för Svenskt Näringsliv i Göteborgsregionen.
– Det sammanfattande omdömet, den enskilt viktigaste frågan som sammanväger företagens helhetsintryck, uppnår det högsta betyget sedan mätningen startade. Det är både roligt och otroligt välförtjänt. Det visar tydligt att Ale lyssnar på företagen och tar deras behov på allvar, säger Christina Riksén.
I fjolårets ranking klättrade Ale 38 placeringar till plats 100. Lilla Edets kommun tog ett ännu större kliv och ökade med hela 84 placeringar till plats 146. Den trenden håller emellertid inte i sig.
– Efter förra årets imponerande framsteg har Lilla Edet haft svårt att behålla samma nivå i årets mätning. När förbättringen är markant under ett år är det naturligt att förväntningarna ökar och det blir en utmaning att leva upp till dem. Årets resultat, där det sammanfattande omdömet sjunker och flera områden får lägre betyg, speglar just detta. Jag hoppas att kommunen ser årets siffror som en påminnelse om vikten av att hålla i och fortsätta sitt arbete. De har redan visat att det är möjligt att åstadkomma tydliga förbättringar, nu gäller det att bygga vidare på det, säger Christina Riksén.
När företagen i Ale får lyfta sina främsta prioriteringar för ett bättre företagsklimat, pekar de på behovet av kortare handläggningstider samt insatser för att minska brottsligheten och öka tryggheten. I Lilla Edet är det framför allt en bättre dialog mellan kommunen och företagen, samt tillgången till mer byggbar mark, som ses som viktiga områden.
Enkätresultaten från den årliga undersökningen utgör två tredjedelar av den kommunranking som presenteras varje år. Vilka placeringar Ale och Lilla Edet uppnår i 2025 års ranking presenteras den 24 september.