BOHUS. Joakim Engström vet vad det kan betyda att tillhöra en förening. Genom Ale konfliktspel vill han bidra till att fler får känna den känslan.
– Mitt driv handlar väldigt mycket om att ge tillbaka till det som jag fick när jag var ung, berättar föreningens ordförande, Joakim Engström.
För några år sedan grundade Joakim Engström och Adam Jones föreningen Ale konfliktspel. Sedan 2017 har föreningen bedrivit sin verksamhet i den källarlokal i Bohus centrum som de delar tillsammans med Action Sports Alliansen i Ale.
Flera gånger i veckan samlas människor i lokalen för att bland annat, genom brädspel och figurspel, leva ut sina spelintressen tillsammans. Alla är välkomna och bland de som närvarar är åldersspannet brett.
– Vi har hela spektrat av åldrar. Från mina egna barn som är sex och åtta år, upp till folk som är en bit över 50. Det är det som är fördelen med spelhobbyn överlag, att det är inte så ålders indelat som sport är. Istället är det väldigt mycket aktivitet över åldersgränserna, berättar Joakim Engström.
Joakim och Adam hade båda tidigare erfarenhet av av att vara föreningsaktiva. Men när de insåg att Ale inte hade någon självklar mötesplats, för personer med ett gediget spelintresse, valde de att agera.
Idag är Joakim ordförande i föreningen och lägger varje vecka tiotalet, ideella timmar på verksamheten som idag består av närmare 70 medlemmar. Han medger att det idag kan upplevas tuffare att få tag på ideella krafter jämfört med förr. Samtidigt förklarar han varför det för honom är självklart.
– I mitt fall handlar det väldigt mycket om att jag kom in i föreningsvärlden som 12-åring. Där hittade jag ett forum där jag kunde hänga med människor och fick någonting mer utav det, förklarar Joakim Engström och fortsätter:
– Mitt driv handlar väldigt mycket om att ge tillbaka till det som jag fick när jag var ung. Det var så himla viktigt för mig. Det är väldigt många människor kring den här hobbyn som hittar en mötesplats. Eftersom den är väldigt inkluderande och extremt hbtq-vänlig, berättar Joakim.
När pandemin slog till dikterades förutsättningarna för föreningarna om. För Ale konfliktspel innebar det att man fick krympa mötena och träffas i mindre grupper, om åtta personer.
Trots detta har föreningen, under pandemin, växt med ett tiotal medlemmar och när nu restriktionerna lyfts bort kan föreningen konstatera att man, till antalet, är större än innan pandemin.
Joakim menar att trenden för analoga spel kommer och går lite. Men kanske är det så att kurvan just nu pekar spikrakt uppåt?
– Jag tror att det kommer vara ett uppsving nu efter pandemin. Jag har en känsla av att brädspelshobbyn har mått ganska bra av att folk träffats hemma och spelat, nu när man inte kunnat göra aktiviteter på stan på samma sätt, berättar Joakim Engström.
Daniel Marsfeld