ALE. Göteborgs stad vill upprätta ett regionalt stödcentrum för personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Ale är en av tre kommuner som har valt att säga nej till projektet.
– Det är en prioriteringsfråga, säger kommunchef Maria Reinholdsson.
Förra året gav Göteborgs stads kommunfullmäktige ett uppdrag till kommunstyrelsen att tillsammans med medlemskommunerna i Göteborgsregionen utreda avtal och placering av ett stödcentrum för personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Nio kommuner har preliminärt tackat ja till att delta i projektet medan tre har sagt nej. Ale är en av de sistnämnda kommunerna.
– Det är en prioriteringsfråga. Verksamheten är tveksam eftersom det finns frågetecken kring vilka målgrupper man kan möta i ett regionalt stödcentrum. I dagsläget finns behov av att prioritera de frågor som är mest aktuella inom Ale kommun och verksamheten bedömer därmed att det i nuläget är annat som behöver både ekonomiska och personella resurser, säger Maria Reinholdsson.
Den preliminära kostnaden för att vara en del av ett regionalt stödcentrum uppges landa på 45 000 kronor per år.
– Man kan tycka att det är lite eller mycket pengar, men i nuläget anser vi att vi redan kan ge fullgott stöd till dem som behöver hjälp, säger Maria Reinholdsson.
I dag deltar Ale tillsammans med åtta andra kommuner i Göteborgsregionen i Dialoga, som är ett kunskapscentrum för våld i nära relationer.
– Där samlas aktuell kunskap om våld i nära relationer. I det ingår bland annat hedersrelaterat våld och förtryck. Vi tycker att det är ett väldigt viktigt ämne och vår uppfattning är därför att verksamheten redan arbetar med detta, säger Maria Reinholdsson och fortsätter:
– Sedan kan det visa sig att ett regionalt stödcentrum blir ett bra komplement till Dialoga och då får vi utreda frågan igen – men i nuläget uppfattar verksamheten att vi ska fortsätta vårt nuvarande samarbete.
Förutom Ale säger Lilla Edet och Tjörn nej till ett regionalt stödcentrum.