ÄLVÄNGEN. I schack tränas koncentrationsförmåga, logiskt och kritiskt tänkande, variantberäkning liksom strategi. Medlemmarna i Ale Schackklubb träffas varje onsdag i Älvängens Folkets Hus.
– Vi är en trogen skara, men välkomnar fler – gärna ungdomar, säger föreningens ordförande Zoran Atanasovski.
Upprinnelsen till Ale Schackklubb grundar sig i det gäng som satt på den lokala restaurangen och spelade mot varandra.
– La Plazas dåvarande ägare var schackspelare och det blev därför vår första mötesplats. Efter ett par år flyttade verksamheten upp till Aroseniusskolans bibliotek. Sedan 2004 är Älvängens Folkets Hus vår hemvist, förklarar Zoran Atanasovski.
I Ale Schackklubb har åldern ingen betydelse, det är en aktivitet som genomförs över generationsgränserna.
– Vi har barn som spelar och vår äldste medlem är Bo ”Sotarn” Hegg som är 98 år. Alla är välkomna, förklarar Zoran.
När klockan slagit halv sju är kvällens deltagare samlade. De vita pjäserna står uppställda på ena sidan spelbordet, de svarta pjäserna på motsatt sida. Matcherna kan ta sin början.
– Det är roligt och riktigt bra hjärngymnastik. Sedan är det alltid extra kul att kunna slå brorsan, säger Mathias Tilly och ler brett.
Ett givet inslag är kaffepausen ty den sociala samvaron är inget att förringa. I vanlig ordning är det Elisabeth Eckstrand som ordnat med fikabrödet.
– Vi har varit rätt dåliga på att marknadsföra vår förening. Finns det folk som tycker om att spela schack är de varmt välkomna hit, säger Mathias Tilly.
Grunderna i schack, hur de olika pjäserna får flytts, går relativt fort att lära sig. Hur ett parti sedan ska spelas finns det ingen given mall för.
– Det finns aggressiva och defensiva spelartyper, säger Mathias.
Vad betyder begreppet schack när man spelar?
– När en av motståndarens pjäser hotar kungen säger man att den står i schack. I schack vinner den som först fångar in motståndarens kung. Det kallas “schack matt” och innebär att kungen står i schack och inte kan komma undan.