Ale kommun har ett ständigt fokus på att minska matsvinnet.
Ale kommun har ett ständigt fokus på att minska matsvinnet.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/08/gettyimages-858765924.jpg

Ale slänger mindre mat

ALE. För att ökad hållbarhet ställs krav på minskat matsvinn. När nu även matpriserna skjutit i höjden har den ekonomiska aspekten också blivit mer kännbar.

Det har nog inte undgått någon att matkassen blivit dyrare. Det har heller inte undgått kommunen som dagligen serverar mat till förskolor, skolor och särskilda boenden.

– Vi arbetar konstant med att utveckla våra menyer, råvaruinköp och livsmedelsval. Köksmedarbetarna gör dagligen ett fantastiskt arbete med att ta in alla parametrar vi ska ta hänsyn till och de mål som är uppsatta med hänsyn till miljö och hållbarhet. Allt inom ramen för budgeten, säger kostchefen Sofie Axelsson, som även lyfter fram den goda dialogen med politikerna.

Hon berömmer det arbete som alla inblandade gör, samtidigt som hon poängterar att det är en ständigt pågående process.

– Arbetet med att minska matsvinnet kommer att bli ännu viktigare nu framöver, så det gäller att ha ett fortsatt stort fokus på det. 

I enighet med klimatlöftena i Klimat 2030 så för kommunen statistik över matsvinnet i den offentliga verksamheten. 

– Skolköken mäter oftare, men under en vecka per termin mäter vi övergripande alla förskolor, skolor och särskilda boenden tillsammans.

För tillfället går det åt rätt håll. Vid den senaste övergripande mätningen som gjordes under våren 2022 på kommunens förskolor, skolor och särskilda boenden låg det totala snittet på 48 gram matsvinn per ätande. Vilket är en förbättring jämfört med året innan då matsvinnet låg på 54 gram per ätande. 

Målet i klimat 2030 är att få ner siffran till 45 gram matsvinn per portion. Det är ett klimatlöfte som kommunen antagit för 2022 och som Sofie Axelsson anser att man är på god väg att nå. 

– För oss gäller det att fortsätta det arbete som vi håller på med. Laga maten mer efter hand, inte sätta fram för mycket åt gången utan ta tillvara på resterna som går. I min roll gäller det även att ha koll på prisökningarna och vad som händer framöver.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…