NÖDINGE. Årets första frukostmöte hade ett tydligt fokus på samhällsbyggnad. Överst på listan just nu står detaljplanen för Ale Torg syd.
– Det är mitt huvudprojekt just nu i alla fall, sa Martin Hellström, ny på tjänsten som processledare för samhällsutveckling, som fick chansen att presentera sig för näringslivet.
Företagarna Ale i samarbete med Ale kommun bjöd förra veckan in till årets första frukostmöte som hölls på Yrkesgymnasiet i Nödinge. Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Fogelklou (M), gav en personlig lägesrapport.
– Det har varit en stor omställning att gå från rollen som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden till kommunstyrelsens ordförande. Det är väldigt många bollar i luften på en och samma gång, de har dessutom olika färg. Innan jag förstod att jag faktiskt inte behöver fånga alla på samma gång var det riktigt jobbigt, men nu är jag varm i kläderna och har lärt mig prioritera. Näringslivsfrågorna är viktiga och min känsla, alla mätningar säger samma sak, är att vi hittat rätt. För att fortsätta vår positiva resa krävs bara fortsatt dialog och hörsamhet från båda sidor tror jag, sa Fogelklou.
Utvecklingen av Nödinge centrum, kommunhuset och bostäder på Ale Torg fick stor plats under mötet.
– Den här detaljplanen har högsta prioritet, då det finns en kritisk tidsplan. Vid årsskiftet 2031-2032 måste ett nytt kommunhus vara på plats, då bygglovet för vår tillfälliga lösning med det så kallade Järnkontoret (fd Börjessons Mekaniska) upphör. Vår förhoppning är att stora delar av det material vi tog fram för den tidigare detaljplanen går att återanvända. Målet är naturligtvis att ha både bostäder och verksamhetslokaler på plats 2032, förklarade Fogelklou.
Det framgår tydligt att Ale har mycket på gång. Inte mindre än fem detaljplaner kan antas inom loppet av två år. Många av dem hör hemma i Nödinge. För att skapa en övergripande bild och få förvaltningar att bättre samverka skapades en ny tjänst. Vid årsskiftet tillträdde Martin Hellström som processledare för samhällsutveckling i Ale.
– Det är en pilot som vi ska testköra, men jag kan redan nu säga att det är fullt upp. Det är stora och komplexa uppdrag, där jag med ett koncernperspektiv ska försöka stötta projekten att hålla kursen framåt, se till att vi inte fastnar. Mycket sker med kaffekopp-metoden, det vill säga genom samtal mellan förvaltningar och parter, menade Hellström.
Hans tidigare tjänst som verksamhetschef för plan och bygg har tidigare bygglovschefen Sonny Hellstrand tagit över. Första frågan gällde verksamhetsområdet som planerats vid Äskekärr, norr om Alebacken, men stoppades då en bäck inte uppmärksammats i detaljplanen.
– Ja, det var mycket olyckligt och hur detta kunde ske är något vi tittar närmare på. Varken vi eller Länsstyrelsen upptäckte bäcken. Nu tillskriver vi samhällsbyggnadsnämnden och ger dem ett antal alternativ om hur vi kan gå vidare med planen, kommenterade Hellstrand.
Under Sonnys ledning har bygglovsenheten förbättrat sitt resultat i alla mätningar.
– Det är vi stolta över och vi har haft ett tydligt kundfokus som resulterat i goda insikter. Våra öppna hus i Nödinge rekommenderas varmt för alla som går i bygglovstankar. Genom att träffas och prata underlättas alla steg i processen.