NÖDINGE. Det hände mitt under pandemin för fem år sedan – nu hände det igen. Bohus vårdcentral stängs ned och patienterna listas om till närmaste vårdcentral.
– Nödinge är nära och många känner vi sedan tidigare. Vi ska ta hand om alla som kommer, lovar Alepraktikens verksamhetschef, Tina Holmberg.
Helt ovetande om att en stängning av vårdcentralen i Bohus kunde bli aktuell var hon inte. Tina Holmberg har dessutom varit med förr. År 2020 fick Praktikertjänst, som Alepraktiken också tillhör, lov att avveckla vårdcentralen i Bohus. Patientunderlaget var inte tillräckligt för att få en ekonomi i balans.
– Då var det över 5000 patienter som skulle lista om sig. Vi tvingades växla upp rejält och det var då Nödinge vårdcentral blev Alepraktiken. Den här gången är det betydligt färre. Enligt de uppgifter vi har handlar det om totalt 1800 patienter som är listade i Bohus. Alla kommer inte hamna här, men en betydande del gör det eftersom vi är närmast. Vi känner oss trygga med det och kan självklart välja att skala upp bemanningen om det skulle behövas, säger Tina Holmberg.
För Alepraktiken blir det nu några svettiga veckor när både nya och befintliga patienter ska tas om hand på bästa sätt.
– Vi har avsatt en särskild sköterska för patienter från Bohus där vi prioriterar så att patienternas medicinska behov styr vem som får träffa läkare i detta akuta läge. Självklart hade vi gärna haft lite längre förberedelsetid, men det känns som att vi har lyckats hantera den första anstormningen bra. Sedan gjorde det inte saken lättare att regionens listningssystem låg nere. Vi kunde inte komma åt patienternas journaler och ägna tid till något proaktivt arbete, berättar Tina Holmberg.
Förra gången vårdcentralen stängde i Bohus tog det bara ett knappt år innan nästa aktör tog chansen och öppnade igen. Tina utesluter inte att det kan hända igen.
– Det är så systemet fungerar, men det borde inte ske. Analysen är tydlig, patientunderlaget i södra Ale är för litet just nu. Vi har varit bortskämda med sex vårdcentraler på drygt 32 000 invånare. Det är en tradition i Ale att alla ska ha en vårdcentral på gångavstånd. Nackdelen blir att små enheter får svårt att överleva. Med större vårdcentraler kan vi istället samla mer kompetens under ett tak, säger Tina Holmberg som passar på att ge regionen en liten känga.
– De fick tidigt signaler om att det här företaget hade svårt att leva upp till kraven, men valde ändå att skriva kontrakt. Det finns en del att fundera på när det gäller rutinerna.
Som patient blir man automatiskt omlistad till den vårdcentral som ligger geografiskt närmast, men det fria vårdvalet gör att den som önskar kan byta till valfri vårdgivare i regionen. Alepraktiken får också ta över det särskilda boendet Fridhem i Surte samt ett LSS-boende.