NÖDINGE. Massmordet på Campus Risbergska skolan i Örebro har berört alla och satt nytt fokus på skolsäkerheten. I Ale förbereds redan all skolpersonal i hur de ska agera i händelse av dödligt våld. Förutom övning och utbildning lanseras inom kort en ny krisapp.
Skolskjutningen på vuxenutbildningen på Campus Risbergska skolan i Örebro kostade elva personer livet. En fasansfull och närmast ogreppbar händelse. Medlidandet har varit stort över hela landet, inte minst hos lärarkollegor i Sveriges kommuner.
– Tankarna är först och främst hos alla de som på ett eller annat sätt har drabbats. Med lite distans börjar vi naturligtvis att samla oss och funderar på hur förberedda vi hade varit om något liknande skulle ha hänt i Ale, säger Åsa Ericson, chef för utbildningsförvaltningen.
Hon berättar att det sedan höstterminen 2023 genomförs en säkerhetsutbildning för all skolpersonal. Under vårterminen utbildas de sista.
– Vi har valt att låta utbildningen omfatta alla yrkesarbetare som rör sig i skolan. Förutom lärare är det servicearbetare*, kökspersonal, administratörer och fritidsledare. Mycket handlar om det förebyggande arbetet, att notera och upptäcka personer med ett avvikande beteende. Alla har också fått lära sig rutiner för hur de ska agera i en situation om pågående dödligt våld. Strategin ”Fly, sök skydd och larma” bygger på riktlinjer från Skolverket och övriga myndigheter, säger John Dagerås, brotts- och drogförebyggare i Ale.
Även om säkerhetsarbetet i Ales skolor redan följer en plan så får händelserna i Örebro en viss påverkan. Åsa Ericson medger att man av naturliga skäl fokuserar och lyfter upp frågorna igen.
– Jag vet att vi alla ser över vårt arbete igen. Det är ofrånkomligt. Behöver vi uppdatera planer, behöver vi öva? Vi upplever trots allt att vi har personal som är trygga att hantera kriser. Om ett par veckor lanseras en ny app i skolpersonalens telefoner som ska underlätta kommunikationen i händelse av kris och efter det ska vi öva med den, säger Åsa och John fyller i:
– Att snabbt kunna kommunicera om en akut situation uppstår är avgörande. Med hjälp av appen kan all personal slå larm genom ett knapptryck.
Det är svårt att förstå orsakerna och besvara frågan om varför en masskjutning äger rum, men analyserna landar ofta i termer om psykisk ohälsa.
– Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att alla i samhället är uppmärksamma. Det kan handla om att se personer som isolerar sig, har ett ovanligt intresse för vapen eller avviker på annat sätt. Våra pedagoger försöker vara närvarande för att fånga upp om elever upplever något konstigt i skolan eller i sociala medier. Skolpersonal pratar så klart med varandra och vi har ett fantastiskt samarbete med vår kommunpolis, säger Åsa Ericson.
Att det skulle bli tal om att hålla skolorna låsta tror varken Åsa Ericson eller John Dagerås på.
– I Ale är vi noga med att skolan inte ska ses som en allmän plats. Vi försöker begränsa och hålla koll på vilka som kommer och går, säger de.
*Lokalvård, vaktmästeri