NÖDINGE. Fältchatten har utvecklats och blivit Ales stödchatt. Nu ska även vårdnadshavare kunna få hjälp och stöd.
– Chatten bemannas av Fältgruppen, Stöd- och behandlingsenheten och Elevhälsan i Ale kommun, berättar samordnare Emma Kronberg på kommunledningsförvaltningen.
Fältchatten sjösattes sommaren 2022 som ett led i kommunens folkhälsoarbete och tidigt samordnade insatser. Ungdomar har kunnat chatta anonymt med en fältassistent vissa dagar i veckan.
– Nu tar vi konceptet ett steg längre och utvidgar målgruppen till att även omfatta vårdnadshavare. Fältassistenterna kommer även fortsättningsvis att bemanna chatten, men nu kompletterar vi verktyget med ytterligare professioner. Vi utökar också öppettiderna, säger Emma Kronberg och fortsätter:
– Genom en bredare förankring och utbyte över förvaltningsgränserna kan vi ge en ännu bättre service till våra invånare.
Ales stödchatt skapar större möjligheter?
– Precis så är det. Om det uppstår en särskild händelse kan vi öppna upp chatten och samla en bred kompetens för de frågeställningar som dyker upp. Vi har även tankar på att ha temakvällar vad det lider, säger Emma Kronberg.
De gångna veckorna har personal inom kommunen utbildats och fältassistenterna har fått agerat mentorer.
– Det gäller att alla känner sig bekväma med chatten och vet hur verktyget ska användas.
Vecka 45 är det skarpt läge. Ale stödchatt marknadsförs via kommunens hemsida och appen Ung i Ale.
– Vi vill framförallt nå fler ungdomar, men hoppas även att vuxna ska nyttja chatten. Som vårdnadshavare har du kanske funderingar gällande ditt föräldraskap. Föräldraskapet kommer utan instruktionsbok och det är inte alltid så lätt att veta vad som är rätt och fel.
– I chatten är du anonym och ingen information sparas. Ale stödchatt är bara ytterligare en funktion där du som barn, ungdom eller vårdnadshavare kan få hjälp och stöd, avslutar Emma Kronberg.