HÅLANDA. På torsdagskvällen var det målgång för Alesamverkans turné genom Ale.
Ett engagerat möte avslutade den politiska ledningens rundresa och nu väntar utvärdering.
– Mötesformen är en succé, även om vi hoppats på fler deltagare, säger moderator Claes-Anders Bengtsson (KD).
Det råder ingen tvekan om att det finns alebor som efterlyst det fysiska mötet med kommunledningen. Flera röster har höjts under de tio kvällsträffarna där budskapet har varit tydligt, så även i Hålanda.
– Jag förstod aldrig varför ortsutvecklingsmötena avvecklades. Här i Hålanda har de varit välbesökta och väldigt givande. Se nu till att fortsätta med det här, sa Jan-Åke Bernsten, stark röst i Hålanda.
Det har också funnits de som tydligt aviserat att båda politiska blocken borde vara representerade under möten som rör Ale kommun.
– Vi får inte glömma bort att detta är ett intiativ från fyra partier och ska egentligen inte kopplas ihop med de tidigare ortsutvecklingsmötena. Dessa var Ale kommun avsändare och arrangör av, så det är en viss skillnad, förklarade kommunalråd Henrik Fogelklou (M).
Han och hans kollegor i Alesamverkan fick en hel del annat att förklara också. Först ut var Gunilla Wallengren, ordförande i Ale DHR, som beklagade sig över hemtjänstens förändrade förhållningssätt till funktionsnedsatta.
– Vi får anpassa oss efter hemtjänsten, när det borde vara tvärtom. Det är våra behov som ska stå i centrum, men vi känner att svångremmen dras åt och att våra villkor försämras, menade hon.
Socialnämndens ordförande Tyrone Hansson (FiA) såg ingen flyktväg.
– Jag reagerar starkt på det du berättar och vill att du tar med dig frågan till funktionshinderrådet. Vidare får ni gärna bjuda in mig och tala om vilka tjänstemän som ni önskar ska vara med så tar vi det därifrån, svarade Hansson.
Jan Johansson, aktiv pensionär i Hålanda, hade laddat blocket fullt med frågor. Den eviga kampen med kommunen och Trafikverket om en gång- och cykelväg till Skepplanda har gått in i en ny fas.
– Vi är nu nära att bilda en förening, vars mål ska vara att i möjligaste mån få en gång- och cykelväg på plats. Det kommer sannolikt att få ske i etapper och beror mycket på markägarna samt kommunens möjligheter att medfinansiera. Vi behöver fler som engagerar sig. Hör av er till mig, berättade Jan Hansson.
Vidare kritiserade han fixartjänsten för äldre som inte längre har varit tillgänglig.
– Den måste ni få ordning på igen. Äldre människor ska inte klättra på stegar för att byta gardiner.
Anna Eriksson, lärare på Kronaskolan och boende i Hålanda, riktade många frågor till utbildningsnämndens ordförande Lena Camp (SD). De flesta handlade om situationen på Aroseniusskolan. Hon beskrev en trång skola med vikariebrist som innebär lärarlösa lektioner samt rektorer och lärare som slutar. Hon ansåg också att kommunen bryter mot skollagen som inte ger alla elever med särskilda behov rätt stöd för att lära sig läsa, skriva och räkna.
– Vi är medvetna om att det är en tuff situation på Aroseniusskolan och det är något vi jobbar med. När det gäller specialpedagoger handlar det inte om brist på resurser, utan att det finns för få av dem. Min vädjan är att utbilda er till specialpedagoger, svarade Lena Camp.
Gällande personalomsättningen både i skolan och kommunen som helhet berättade Henrik Fogelklou att en handlingsplan är på väg fram.
– Under året har vi försökt kartlägga och ta reda på orsakerna. Nu har vi en lång rad med åtgärder, men det kommer inte att vara en ”quick fix” utan något som vi behöver jobba med över tid. Utan att gå in i detaljer kommer vi att stärka upp kommunens HR-avdelning så de kan stötta våra enhetschefer som i sin tur stöttar våra rektorer.
Det dök också upp frågor om Hålsjön som boende menar riskerar att växa igen.
– Jag känner inte till handlingsplanen för Hålsjön, men den är ju en av våra fyra kommunala badplatser. Vi får ta med den frågan, avslutade Henrik Fogelklou.