BOHUS. Kunderna kommer från när och fjärran. Allt fler upptäcker Ale Kött & Chark i Bohus centrum.
– Just nu håller jag på att bygga om butiken och arbetet förväntas bli klart i augusti, säger Ali A Abbas.
Ali A Abbas på Ale Kött & Chark är mitt upp i högsäsongen. Maj-augusti är den tid på året som han har som allra mest att göra.
– Alla våra kunder är grillmästare. Du får ett bra resultat oavsett om du är en van grillare eller ej. Nyckeln till framgång är bra råvaror och det finner du här.
Innan köttet kommer på grillen, vad ska man tänka på?
– Tänd grillen i tid. Många har för bråttom. Den eviga frågan är gasolgrill eller kolgrill? Kolgrill är bäst! Se också till att du bara har glödbädd på en sida av grillen så att du kan grilla både direkt och indirekt. Ett annat budskap att skicka med är att man inte ska vända köttet i onödan. Köttet ska få en fin stekyta innan det vänds.
Ska det vara lock på grillen?
– Det använder du till kött som tar lite längre tid att tillaga.
Marinad eller inte?
– Det behövs inte. Jag tycker däremot att man kan rubba köttet med en Chimmichurri.
Entrecote, ryggbiff och oxfilé är populärt att grilla, men Ali A Abbas hävdar att det finns så mycket annat gott kött att avnjuta.
– Tri-tip är en triangelformad del som sitter högt upp på djurets bakdel under biffraden. Sedan kan jag rekommendera Alis smörbiff – biten som är mellan entrecoten och högreven. Det är väldigt mört och mycket smak.
För den som vill lägga hamburgare på grillen så har Ale Kött & Chark sin egen hamburgerfärs.
– Vi har tveklöst de godaste hamburgarna i västra Sverige. Det står jag för! Vår blandning består av högrev och brisket.
Om man vill grilla spett?
– Då ska du tänka på att inte blanda råvaror som kräver olika lång grilltid. Det enkla rådet är: Var sak på sitt spett!
Till den som vill ha något gott innan middagen serveras?
– Då är det Alis mixbox som gäller. Den består av ölkorv, paprikakorv och rökt nötkött.
Ingredienser
8 portioner
2 dl finhackad persilja
1 dl olivolja
1/2 dl citronjuice
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 tsk chiliflakes
1 1/2 krm salt
Gör så här
Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.
Recept från ica.se