BOHUS. Elever som inte kommer till skolan är ett problem, oavsett om de bor i Sverige, Moldavien eller Botswana.
Dessa länder jobbar nu gemensamt för att minska antalet unga som inte går i skolan.
I förra veckan träffades representanter för de tre kommunerna i Ale för att arbeta vidare med projektet.
I Ale fokuserar arbetet på elever med problematisk frånvaro (över 20 procents frånvaro). I Budesti i Moldavien kan problemet vara att eleverna inte har någon vuxen som ser till att de går till skolan eftersom föräldrarna jobbar utomlands. I Ghanzi i Botswana kan det handla om att man bor för långt ifrån skolan och tvingas bo på internatskola.
– Vi har olika förutsättningar och problem, och det är just det som gör oss mer innovativa när vi samarbetar, säger Joachim Wever, samordnare i projektet No dropouts.
Nyligen träffades representanter för de tre kommunerna i Ale för att arbeta vidare med projektet, som pågått sedan januari 2018.
– Vi ska visa hur skolan fungerar här och hur vi arbetar med elever med hög frånvaro. De som inte klarar grundskolan och därmed inte kan gå i gymnasiet blir ofta drabbade under resten av livet. Vi vill att så många som möjligt kommer tillbaka till skolan, säger Joachim Wever.
Efter studiebesök i en förskola, en grundskola och på Komvux i Ale var det dags för diskussioner, som är den stora behållningen med samarbetet, menar Joachim Wever.
– Kollegorna från Moldavien jobbar väldigt konkret. Varje månad träffas teamet som arbetar för att öka närvaron i skolan och går igenom det aktuella läget. Någon från teamet åker hem till ungdomar som inte varit i skolan i tre dagar – socialtjänst, polis, vårdcentral, skola och borgmästarens kontor – för att ta reda på varför. I Ghanzi har man dialogmöten i byarna som kan pågå en hel dag. Hela samhället engageras i att ungdomarna ska gå i skolan och skapa sig ett bra liv.
Lokaltidningen mötte delegationen när de hälsade på hos Ale Boxningsklubb i Bohushallen. Det var ett särskilt önskemål från Moldaviens representanter för att se hur Ale komjun arbetar med att engagera ungdomar på deras fritid.
– Ale Boxningsklubb fyller en viktig funktion i den södra kommundelen och dess ledare med Shadrach Odhiambo i spetsen har ett stort hjärta för alla ungdomar, avslutar Jochim Wever.