Alliansen protesterar. Mikael Berglund (M), Sune Rydén (KD), Stefan Ekwing (L) och Elena Fridfeldt (C) anser att det är klokare och
mer ekonomiskt att bygga en helt ny högstadieskola i Nödinge, samtidigt som Ale Kulturrum blir kommunhus och en mötesplats
för kultur.
Alliansen protesterar. Mikael Berglund (M), Sune Rydén (KD), Stefan Ekwing (L) och Elena Fridfeldt (C) anser att det är klokare och mer ekonomiskt att bygga en helt ny högstadieskola i Nödinge, samtidigt som Ale Kulturrum blir kommunhus och en mötesplats för kultur.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2018/03/v1318_alliansen.jpg

Alliansen vill bygga ny skola i Nödinge

NÖDINGE. Alliansen ratar ombyggnadsförslaget om Da Vinciskolan. Istället vill man utreda att bygga en helt ny högstadieskola i Nödinge. I Ale Kulturrum vill Alliansen inhysa kommunens administration och därmed skrota planerna på ett kommunhus på Ale Torg.

Socialdemokraternas utspel om en ombyggnad av Da Vinciskolan i Nödinge väckte starka känslor hos oppositionen i veckan som gick. Allianspartierna uttalade redan i höstas stark kritik mot hur ärendet har hanterats. De ansåg bland annat att politiken inte hade varit tillräckligt involverad samt att kulturverksamheterna i huset inte haft någon prioritet.

– Majoriteten höll med oss om mycket i kritiken och sedan årsskiftet har det varit en helt annan dialog. Det har presenterats många nya tankar och idéer. Förslagen har avlöst varandra, men det har gått väldigt fort på slutet. Vi tycker inte att det här känns tillräckligt bra. Vi är inte trygga med varken genomförandet eller tidplanen. Dessutom känns budgeten riskfylld. En ombyggnation innebär alltid risk för negativa överraskningar, säger oppositionsråd Mikael Berglund (M) och Elena Fridfeldt (C) fyller i:

– Förslaget är inte helt genomtänkt och när vi nu pratar om så stora summor tycker vi det är bättre att bygga en helt ny skola. Ge tjänstemännen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en modern skola, anpassad för målgruppen och Nödinges tillväxt. Det går inte att komma ifrån att Ale Kulturrum i grunden är en tidigare gymnasieskola.

Stefan Ekwing (L), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, menar att Ale Kulturrum är en premiumbyggnad och en mötesplats som aleborna även i framtiden ska känna stolthet över. Den kan enligt honom fylla många andra funktioner. Inte minst ur ett kulturperspektiv.

– Jag anser att (S) saknar både kulturella ambitioner och visioner. När andra kommuner satsar på att bygga nya kulturhus sätter den socialdemokratiska majoriteten av kortsiktiga skäl kulturen på undantag, för en överskådlig tid framöver. Kulturskolans behov av specialsalar är inte tillvaratagna, till exempel inspelningsrum, filmstudio, trumrum och förråd för dyrbar utrustning. Beslutsförslaget för en ombyggd Da Vinciskola tas nu under extremt stor osäkerhet både runt totalekonomin och de olika verksamheter som ska inrymmas i huset, säger Ekwing.

Alliansen tänker försöka stoppa Socialdemokraternas förslag i den politiska processen. Budgetförändringen innebär att ärendet måste gå via kommunfullmäktige. Ombyggnaden måste dock starta i samband med sommarlovet och tiden dit är redan knapp.

– Frågan är om S verkligen har majoritet för sitt förslag, funderar Sune Rydén (KD) och tillägger:

– Vi hoppas att Socialdemokraterna kan tänka om och att vi gemensamt försöker hitta ett alternativ som är brett förankrat. Jag är övertygad om att aleborna tycker det är viktigare att vi satsar pengarna på en helt ny skola än på ett kommunhus.

Da Vinciskolan har sedan starten 2014 brottats med arbetsamiljöproblem och att den som högstadieskola är alltför tillgänglig. Den fackliga kritiken har varit svidande.

– Vi är medvetna om att det krävs snabba åtgärder och de måste utföras snarast möjligt. Det handlar bland annat om tillfälliga specialsalar för till exempel slöjd. Sedan kommer det ta ett antal år innan bygget av en ny skola är igång, fördelen är att personal och elever slipper jobba på en byggarbetsplats, menar Elena Fridfeldt.

När Da Vinciskolan har flyttat ut ur Ale Kulturrum ska huset byggas om till ett kombinerat kultur- och kommunhus. Det betyder att planerna för ett kommunhus på Ale Torg skrotas.

– Det ska inte behöva påverka arbetet med detaljplan 1 i Nödinge centrum. Ale Torgs utveckling står inte och faller med att kommunens administration hamnar 50 meter bort. Att kommunen tar tillvara på sina befintliga lokaler handlar om ansvar gentemot skattebetalarna, avslutar Mikael Berglund.

Läs också: Nya Da Vinciskolan klar hösten -19

Läs också: ”Ledsen och förbannad” 

Mer från allmänt

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…