ALE. Lustgas har blivit den nya poppisdrogen bland ungdomar i Ale. Det är allvarligt och mycket farligt säger docent och tillika IVA-läkare Kai Knudsen.
– En ren dumhet då lustgas bara ska brukas för medicinsk användning och inte för eget bruk.
Tomma lustgaspatroner har blivit en allt vanligare syn i Ales samhällen. Ampullerna används som berusningsmedel i partysammanhang, men också som en kul grej hemma bland ungdomar.
– Det är viktigt att uppmärksamma tonårsföräldrar så att de kan tala med sina ungdomar om riskerna med denna och andra droger. Vikten av en nära relation med sin ungdom kan inte nog understrykas – ha koll på fritidsaktiviteter, vänner, ekonomi och nätaktiviteter är bra tips, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.
Det finns redan ett upprättat samarbete och en dialog med polisen, det lokala näringslivet, ungdomsmottagningen, vårdcentralerna och Länsstyrelsen i frågan om lustgasmissbruk.
– Vi har ett löpande arbete med att öka vuxennärvaron på kvällar och helger på platser där ungdomar samlas, säger Dzemal Sabovic.
Lustgaspatroner är förvisso lagliga att köpa i butik eller via nätet, men de är inte alls ofarliga – tvärtom! Drogen ger ett kortvarigt rus och leder till syrebrist, vilket i sin tur kan medföra medvetslöshet.
– Vid upprepat intag kan det generera neurologiska skador, som påverkar kroppens nervceller. Personer kan därför få bortfall av känsel, svårigheter att gå och stå. Lustgas är mycket farligt vid felaktig användning, säger Kai Knudsen.
När används lustgas?
– Det förekommer i förlossningsvården, som smärtlindring när mammor föder barn. Där är emellertid dosen reglerad, det finns en spärr i systemet. I vissa länder används också lustgas inom ambulanssjukvården, säger Kai Knudsen.
Kommunpolis Jessica Ask ser den ökade användningen av lustgas bland ungdomar som ett stort bekymmer. Många gånger brukas gasen i samband med intag av alkohol vilket tenderar att sudda ut hämningarna.
– Situationen är allvarlig! Ungdomarna förstår inte konsekvenserna av sitt agerande och därför måste vi nå ut till vårdnadshavarna. Det är angeläget att alla i samhället hjälps åt. Vi vädjar exempelvis till butikerna att ta sitt ansvar.
– Problemet för oss inom polisen är att drogen inte omfattas av lagstiftningen och det finns ingen åldersgräns. Därför behöver föräldrar ta ett ännu större ansvar och tala med sina ungdomar om skadeverkningarna av lustgas, avslutar Jessica Ask.