Ansökningarna till FRG har ökat dramatiskt

– Vid en kris står de redo att hjälpa till

KUNGÄLV. Den senaste månaden har intresset för att ansluta sig till Frivilliga Resursgruppen i Ale skjutit i höjden. Varje vecka ses medlemmarna för att se till att vi är så förberedda som möjligt vid en eventuell kris.

FRG Ale består av människor i alla åldrar, som med olika bakgrunder och färdigheter står redo att hjälpa till.
FRG Ale består av människor i alla åldrar, som med olika bakgrunder och färdigheter står redo att hjälpa till.

Intresset för beredskap har ökat dramatiskt i Sverige den senaste tiden. Det är något som även Frivilliga Resursgruppen i Ale (FRG) märker av.

– De senaste åren har medlemmar kommit och gått men den senaste månaden har det skjutit i höjden, berättar Niklas Lysholm, ansvarig FRG.

I brist på en lokal i Ale är det i ett industriområde i Kungälv som FRG Ale håller till. Där förvaras en mängd utrustning från Civilförsvarsförbundet Bohus och de frivilliga kommer både från Kungälv och Ale. 

– Vi träffas här varje tisdag. Men även första lördagen varje månad då vi alltid har någon övning eller studiebesök, säger Niklas Lysholm.

Gruppen har upp emot 80 medlemmar, men det kan snabbt förändras. Bara de senaste veckorna har nämligen flera anslutit sig. När lokaltidningen besöker lokalen där kvällens aktivitet äger rum installeras det både radiosystem och målas lastbilar. Det är slående hur förhoppningen är att allt arbete som läggs ner aldrig ska behöva komma till användning.

– Vi skruvar, grejar och servar. Men vi hoppas att vi verkligen aldrig ska behöva använda någonting utav det vi håller på med, säger Niklas.

Människorna i lokalen sitter alla på olika kunskaper. Förutom att kvällarna tillsammans blir en trevlig stund, delar de alla intresset för att hjälpa till. 

– Jag skulle inte säga att det är alla människor som söker sig hit. Det är nog mer de som brinner för att hjälpa till som hör av sig, och framförallt de som redan gillar att preppa och förbereda sig hemma. De kommer hit och vill liksom ta det ett steg längre och hjälpa till ännu mer.

Sysslorna är väldigt varierande och Niklas Lysholm tittar brett när han välkomnar medlemmar. Likväl som han ser en vinning i att få in en lastbilschaufför eller brandman, så tar han gärna emot en rörläggare eller förskolepedagog. Enda kravet är att man är över 16 år och via FRG finns det sedan flertalet möjligheter att lära sig massor.

– Man får massvis med kurser och samtliga är gratis. Det kan exempelvis vara stabskurs, HLR, sjukvård, ledarkurser, kurser i krisberedskap eller krishantering. Vi har hur mycket kurser som helst.

Vad fyller ni för funktion i en krissituation?

– Vi kan fylla många funktioner. Dels går vi in i staben för Ale respektive Kungälvs kommun och kan gå in och stötta dem. Vi har stabsfolk, vi har sjukvårdare och brandmän. Så oavsett vad det är för typ av kris så finns det alltid något som vi kan stötta kommunen med så att de ska få loss resurser.

Hur rustade är Sverige idag, behöver fler engagera sig?

– Ja och vi skulle gjort det för minst 15 år sedan. Vi är alldeles för sena på banan, men samtidigt är det bättre sent än aldrig. Det är inte försent men vi har en lång väg att gå, säger Niklas som med det sagt ser positivt på att nu fler fått upp ögonen för beredskap.

– Ja det gör jag ju, alla måste börja tänka mer på det. Vi vet att det blir varmare och torrare. Det blir mer skogsbränder och fler katastrofer. Då måste vi vara beredda på att strömmen kan försvinna och att vattnet börjar sina. Det är helt suveränt att alla börjar tänka mer på sin egna hemberedskap.

Gratis!
Mer från allmänt

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Ta ett dopp i det blå!

Ales kommunala badplatser hittar vi vid Surtesjön, Vimmersjön, Hultasjön och Hålsjön. Dessa ses över året om men än mer frekvent…


Senaste nytt

Seger i höstpremiären – LNIK ny tabelltvåa

Det dröjde till den 40:e minuten innan formstarka Matilda Johansson inledde LNIK:s målskytte och  drygt 20 minuter in i den…

Offensivt AIF segrade

Efter förra veckans snöpliga poängtapp mot Vänersborgs FK valde tränare Niklas Tidstrand att återgå till vårens succéformation på topp. Det…

Brand på Edet Rasta

Räddningstjänsten Nol, Stenungsund och Lilla Edet ryckte ut till Edet Rasta efter larm om brand. Den lokala räddningsstyrkan var först…

MC-olycka i Nödinge

I höjd med avfarten till Sandsjödal på väg 1967 mellan Nödinge och Ryd körde en mc-förare av vägen. Mc-föraren åkte…

Full attack mot Mjölby

Idag reser Ahlafors IF till Mjölby för att försvara serieledningen i division 2 norra Götaland. I startelvan sker en rad…

LNIK redo för höstpremiären

LNIK avslutade vårsäsongen på bästa möjliga sätt med tre raka storsegrar, den senaste mot Degerfors (5–1) 27 juni. Sedan dess…

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Anna Bergendahl nästa

Uno Svenningsson, Henrik Åberg och Jessica Andersson är några av de artister som besökt Café Torpet i år. På lördag…

Leo bland de tio bästa i världen

Inför junior-VM var Leo Zikovic rankad 20 i världen och det skulle därför krävas något extra från Bohusbon för att…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Svenske rekordhållaren trivs med nya livet 

På sin familjegård i Fjärås bor den tiofaldige svenska mästaren i trial. I garaget finns det mesta som en motorintresserad…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Sent poängtapp för AIF

Höstsäsongen sparkade igång för serieledande Ahlafors IF med bortamatch mot VFK på en soldränkt Vänersvallen. Här var det planerat att…