ALE. Den 28 april drabbades Spanien, Portugal och delar av Frankrike av ett omfattande och långdraget strömavbrott. Stora delar av länderna stod utan ström i över ett dygn och 50 miljoner människor drabbades. Hur hade Sverige, och mer specifikt Ale kommun, hanterat en liknande situation?
Flygplatser, tunnelbanor och tågtrafik stod stilla, trafikljus och mobilnät var utslagna i länderna, och det rapporterades om ett kaos i storstäderna. Strömavbrottet var det största i Spaniens historia, men efter knappt 36 timmar var nästan hela elnätet återställt.
Även om Sveriges elnät är dimensionerat annorlunda finns ingen garanti för att ett liknande strömavbrott inte kan ske här. Det skulle kunna hända att delar av Sverige slocknar, men det är mycket låg sannolikhet, berättar Anders Sandeberg, vd för Ale El.
Det svenska elsystemet är dimensionerat för att tåla åtminstone ett större fel, den inbyggda redundansen räcker alltså inte om flera komponenter havererar på samma gång.
– Om till exempel en kärnreaktor är tvungen att stanna ska vi kunna hantera det, men skulle ytterligare ett stort problem ske samtidigt kan det bli svart i stora delar av Sverige, konstaterar Sandeberg.
I Ale kommun orsakas de flesta strömavbrott av väderrelaterade störningar och kan åtgärdas snabbt, men vid ett strömavbrott likt det som inträffade i Spanien finns det inte tillräcklig reservkraft för att hålla igång ett helt elnät.
– Det går inte att driva hela Ales elnät med reservkraft, det är tekniskt omöjligt. I lokalnätet har vi ofta möjlighet att koppla runt och säkerställa att elen kommer tillbaka snabbt, men händer det något motsvarande som i Spanien så finns det inte så mycket att prioritera, förklarar Sandeberg.
Är det möjligt att det som hände i Spanien händer här?
– Mig veterligen finns det ingen officiellt uttalad orsak till vad som hänt. Det har tillsatts en utredning på europanivå för att undersöka det, så vi har inte kunnat dra några konkreta lärdomar än, säger Sandeberg.
Är Ale kommun och aleborna redo att hantera en sådan kris?
För att ta reda på det har Alekuriren pratat med Ciccilia Grgic, utvecklingsledare i civil beredskap i Ale kommun, för att få en bild av hur kommunens beredskap ser ut inför en liknande situation och hur man som alebo kan vara förberedd.
– I händelse av ett avbrott behöver vi få ut reservkraftverk, mat och vatten för att hålla igång skolor och omsorg. I det fall att dricksvatten slås ut kommer även tappställen att placeras ut där invånarna kan hämta vatten, förklarar hon.
Ale kommun satte i fjol upp anslagstavlor i centrala delar av kommunen, i händelse av kris kommer dessa fungera som centrala punkter för att hämta information i orterna, men ofta kan du hitta information genom snabbare kanaler.
– Om strömmen går, kolla först till ditt proppskåp för att säkerställa att det inte är en säkring som gått. Ser du att grannen också är utan el, kolla elbolagets driftinfo online, där kan du ofta få en prognos, förklarar hon.
Har ni tagit några lärdomar från vad som hände i Spanien?
– Vi omvärldsbevakar hela tiden och har tagit till oss jättemycket av händelsen där nere. Inträffandet har blivit en uppmuntran att stärka vår beredskap och kommunikation till invånarna ytterligare, och belysa att detta är en viktig fråga, kommenterar Grgic.
– Något vi har tagit lärdom av historiskt som har hjälpt i kriser är hur behjälpligt det kan vara att känna sina grannar. I kris kan ni prata med varandra, dela tjänster och information, tillägger hon.
Hur förberedda är invånarna i Ale?
– Eftersom ämnet har varit på tapeten det senaste året så tror jag att man har en relativt god beredskap i kommunen, vissa är nog mer förberedda än andra. Kravet är att man ska klara sig en vecka och det tror jag de flesta har beredskap för, menar Grgic.
– Vi har länge jobbat successivt med att lämna ut information till invånarna i Ale, och vi har jättemycket samarbeten med lokala företag. Jag hoppas att invånarna tar till sig informationen som vi delar, framhåller Grgic.
PETTER STÅHL
En veckas hemberedskap
• Ha minst 3 liter dricksvatten per person och dygn (extra om du har husdjur).
• Säkra mat som klarar sig utan kyla eller el.
Hygien och sjukvård
• Våtservetter och handsprit för hygien utan rinnande vatten
• Första hjälpen-kit för mindre olyckor
Information och kommunikation
• Batteridriven radio / alt. vevradio för att kunna ta emot P4-sändningar.
• Powerbank.
• Ha en utskriven lista med viktiga telefonnummer
Kontanter
• Förvara en mindre summa kontanter hemma om bankomater och kortterminaler slutar fungera.
Håll dig uppdaterad
• Besök Ale.se så länge telefonen har batteri för att ta till dig kommunens information.
• Lyssna på SR P4.
• Läs anslag på de kommunala anslagstavlorna när internet och radio ligger nere.
P4 Väst • Lyssna på lokalradio för löpande nyheter och instruktioner vid elavbrott.
Ale.se • Besök kommunens webbplats så länge din mobil eller dator har batteri. Här publiceras aktuella driftstörningsmeddelanden.
Anslagstavlor • Om internet och radio ligger nere, titta på anslagstavlorna som är utsatta i Surte, Nol, Nödinge, Alafors, Älvängen, Skepplanda och Alvhem. De flesta i anslutning till pendelstationen.
Grannar • Utbyt information och kontrollera läget med dina närmaste grannar – ni kan ha förnödenheter eller färska nyheter att dela med varandra.
Krisinformation-appen • Få officiella varningar och information via appen Krisinformation eller webbplatsen Krisinformation.se. Lilla krisinfo finns också att tillgå för barn som är oroliga.