NÖDINGE. Arbetsförmedlingen har börjat nedmonteringen av 132 kontor.
Den sista oktober stänger kontoret på Ale Torg.
– Insatserna och programmen för de arbetssökande påverkas emellertid inte, fastslår Safet Peci, sektionschef Arbetsförmedlingen Ale/Lilla Edet.
I mars presenterade Arbetsförmedlingen förslaget på vilka kontor som skulle stängas för att anpassa verksamheten efter budgeten. I september fastställdes beslutet. Kontoret på Ale Torg är ett av de kontor som försvinner.
– Vi var drygt 20 personer som arbetade på kontoret i Nödinge innan beskedet kom i våras, sedan har ungefär hälften av personalstyrkan försvunnit. Nu ska vi organisera om oss och därför stänger kontoret, förklarar Safet Peci som själv kommer att ta plats på Hisingen.
Vad innebär detta för de arbetssökande?
– Jag förstår om upplevelsen att de ser det som ett problem att kontoret på Ale Torg läggs ner. Framförallt den grupp av arbetssökande som behöver djupare stöd. Jag kan dock lova att vi kommer göra allt vad vi kan för att dessa människor inte ska behöva påverkas i särskilt stor utsträckning, säger Safet Peci och fortsätter:
– Arbetsförmedlingen är en myndighet som satsar stort på att utveckla sina digitala kanaler vilket omfattar bland annat chatt, videomöten och telefon. I längden så kommer det innebära ännu bättre service för flertalet av de arbetssökande. Däremot finns det en grupp där färre kontor kan leda till försämrad service, de som har svårt med språket och eller IT-utvecklingen. Vi kommer nu att fokusera vårt arbete på att möta dessa arbetssökande oftare, frigöra handläggare till de personer som verkligen behöver stödet.
Hur många arbetssökande har ni i dagsläget?
– Drygt tusen personer i Ale och 360 i Lilla Edet.
Märker ni av lågkonjunkturen det pratas om?
– Vi får in lite fler uppsägningar, men det är inga mängder.
Hur kommer Arbetsförmedlingens kontakt med de lokala arbetsgivarna påverkas av organisationsförändringen?
– Kontakten med företagen fortsätter som tidigare. Organisationen är indelade i två verksamhetsområden – arbetsgivare och arbetssökande. I region väst kommer 35 procent av de anställda jobba direkt mot arbetsgivarna. Organisationsförändringen innebär ingen försämring av servicen, snarare tvärtom.
Var ska de arbetssökande i Ale och Lilla Edets kommuner vända sig fortsättningsvis?
– Nummer ett är våra digitala kanaler, därefter vår kundtjänst och för personlig service hänvisar vi från och med den 1 november till kontoret i Kungälv, avslutar Safet Peci.
FOTNOT. Arbetsförmedlingen kommer att ha kvar 106 kontor runtom i landet.