NÖDINGE. Antalet öppet arbetslösa ungdomar ska bli färre i kommunen. På Arbetsmarknadsenheten är det därför öppet hus varje tisdag eftermiddag mellan klockan 13–15.
– Vi vill nå ut till alla Ales ungdomar, säger Daniel Norlander, ungdomssamordnare på Arbetsmarknadsenheten (AME).
I dag finns det 112 öppet arbetslösa ungdomar i kommunen. Det politiska målet är att få ner siffran till 75 personer när året är slut.
– Det är ett högt ställt krav, men inte uppnåeligt. Vi är måna om att få ut de här ungdomarna på arbetsmarknaden. Det finns en god samverkan med många privata företagare i kommunen. Dessutom pågår ett intensivt arbete för att få fram arbetsplatser för ungdomar inom kommunens verksamheter men det är svårt med tanke på rådande budget. Det är lättare att hitta praktikplatser, säger Daniel Norlander.
Arbetsmarknadsenheten bjuder nu, tillsammans Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten, in ungdomar som behöver hjälp med sitt arbetssökande.
Varje tisdag är det öppet hus för de som behöver stöd och rådgivning.
– Det här är ett bra komplement för att inte behöva boka möten, att komma till en neutral plats där man kan få vår hjälp. Vi har upplevt att ungdomarna tycker att det är krångligt att söka jobb, berättar Maria Broman från Arbetsförmedlingen.
De riktar sig till personer som är mellan 16–24 år.
– Hit kan man komma om man behöver råd och stöd i sitt arbetssökande. Det kan handla om alltifrån att skriva CV, personligt brev till att få studie- och yrkesvägledning. Det är coachning i allt, och det är skönt att vi är många är samtidigt så att vi aldrig behöver ha stängt, säger Maria Broman.
I januari låg arbetslösheten i kommunen på 7,4 procent, vilket är en minskning med 1,5 procent jämfört med i februari förra året – men det är inte bra nog. Av kommunerna i Göteborgsregionen är Ale bland de sämsta.
– Det är ett högt politiskt tryck på att minska arbetslösheten i kommunen och det är ett stort fokus på att få ut ungdomarna på arbetsmarknaden. Vi vill nå ut till alla Ales ungdomar som har frågor som berör arbetsmarknaden. Det är många som inte känner till att vi finns här för dem. Vi har valt att lägga det på eftermiddagen så att det ska bli lättare för dem att komma hit självmant, säger Daniel Norlander.