Årets företagare – ett riktigt rivjärn

SURTE. Georg Sjöberg, Ale Betongborrning AB, fick i fredags mottaga Företagarnas finaste utmärkelse, Årets Företagare i Ale 2020.
– Jag känner mig verkligen rörd och det är ett fint kvitto för alla som jobbar här, sa pristagaren med glansiga ögon.

Årets Företagare i Ale har delats ut i oavbruten följd sedan 1997. Det är riksorganisationen Företagarna, Sveriges största nätverk för företagare, som står bakom utmärkelsen. Den delas ut på lokal och regional nivå. De främsta nomineras sedan till Årets Företagare i Sverige. För att erhålla utmärkelsen krävs ordning och reda, då organisationens främsta jurister granskar alla kandidater. I Ale kommun var det Georg Sjöbergs Ale Betongborrning AB som synades och här fanns inget att anmärka på.

– Du driver ett helt fantastiskt företag och när vi tittar på er organiska tillväxt samt bolagets utveckling blir man djupt imponerad. Det är en ära att få lämna över priset till er, sa Barbro Ericson, mångårig eldsjäl hos Företagarna Ale.

Sagan om Ale Betongborrning började med Sjöbergs Riv 1998 hemma i Nygård. Fyra år senare bildades Ale Betongborrning AB. Förutom rivning, sågning och håltagning i betong har företaget nischat sig inom asbestsanering. En inriktning som ställer stora krav, inte minst från Arbetsmiljöverket.

– Med rätt personal, lojala och lösningsorienterade är det inget större problem. Asbestsanering sysselsätter nio personer och står för 30% av vår verksamhet, berättar Georg Sjöberg.

Flytten till Surte 2012 blev ett lyckokast. Företaget har idag en stark position i Göteborg.

– Vi har ett väldigt bra och strategiskt läge. Det är nära till allt och alla. 90% av våra jobb sker i Göteborg, menar Sjöberg.

Ale Betongborrning har växt stabilt och organiskt. Personalstyrkan har ökat med en till två personer varje år, men nu är det stopp.

– Vi känner att 30 anställda är en väldigt bra storlek, men självklart är dörren öppen för bra personal. Däremot har vi inget mål om att växa och bli större, förklarar Georg Sjöberg.

Det finns gott om trotjänare i företaget och en som har varit med länge är sonen Ronny. Tanken är att han ska ta över om två år.

– Jag började som 18-åring och är 33 idag, så verksamheten kan jag. Numera jobbar jag bara på kontoret, räknar på jobb och organiserar. Jag får ta över mer och mer. Det känns som att vi har en plan, säger Ronny.

Vad är farsans hemlighet?

– Han är både snäll och rak på samma gång. Jag tror killarna gillar att han är ärlig. Det är högt i tak, men på ett positivt sätt.

Årets företagare själv tror att förmågan att vara lösningsorienterad ligger bakom framgångarna. Det är en kultur som förts över till personalen.

– Mitt motto har varit att det inte finns några problem. Aldrig. Det finns alltid en lösning, det gäller bara att hitta den. Om jag inte kan själv, så finns det garanterat någon annan som kan. Vi ska alltid hjälpa kunden. Jag brukar säga att även om kunden vill flyga till månen så ska vi lösa det, men det kan möjligen ta lite längre tid – och kosta lite mer än budgeterat, säger Georg med ett brett leende.

Det är tveklöst en engagerad entreprenör som tar emot det finaste av priser för företagare. När kriminaliteten ökade hemma i Nygård och närområdet tog han saken i egna händer. Georg skaffade en bil som stripades med texten Nattpatrullen. Den patrullerar nu med hjälp av  ideella krafter i Lödöse, Nygård, Prässebo och Alvhem.

– Det har haft en positiv effekt och bilen rullar minst tre nätter i veckan. Vi gör så klart inga ingripanden, men vi lämnar värdefulla tips till polisen, berättar Georg.

Till sist, hur känns det att få mottaga utmärkelsen Årets Företagare 2020?

– Jag känner mig verkligen rörd och det är ett fint kvitto för alla som jobbar här. Utan dem hade företaget aldrig utvecklats på samma sätt.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…