Årets företagare kan mark

ALAFORS. Kanmarks grundare Linus Johansson prisades som årets företagare under fredagens näringslivsgala i Medborgarhuset. En utmärkelse han ser som peppande för hela företaget. – Det är otroligt kul, särskilt detta året, säger 36-åringen.

Som 14-åring började Linus Johansson arbeta på sin morbrors firma. Där blev han upplärd och 2016 grundade han sin egen firma – Kanmark. Idag utför verksamheten allt möjligt inom mark & anläggningsarbeten och i fredags utsågs den 36-årige grundaren till årets företagare av Företagarna Ale.

– Det är otroligt kul, särskilt detta året. Ibland behöver man lite peppning som företagare, särskilt  nu efter två år med pandemi, så det är jättekul, säger grundaren Linus Johansson och poängterar att priset är hela företagets. 

Likt många andra branscher och företag påverkades Kanmarks verksamhet av pandemin, men till skillnad från exempelvis restaurangbranschen så var det inte bristen på kunder som blev det hårda slaget.

– Vi har varit fullbokade och jobben har legat i pipen, men samtidigt har folk varit sjuka och då har det blivit mycket jobb. Vi har ju inte haft problem med ekonomin, utan vi har haft problem med att vi inte hunnit med jobben, berättar Linus Johansson.

Att namnet blev Kanmark är ingen slump – för är det något som Linus med personal kan så är det mark. Inom markentreprenader blir det allt ifrån murbyggen till stensättningar.

– Vi formar, gjuter och armerar även mycket. Vi gör egentligen allt som är utomhus och gör vi inte det själva så tar vi ofta hjälp av folk som kan.

Även om företaget utför många uppdrag lokalt så har man också nästan alltid ett pågående projekt inne i Göteborg och vilka kunderna är varierar.

 – Det är mixat. Nu är det ganska mycket privat i år, men annars är kanske 25-30 procent av uppdragen åt privatpersoner.

Samtidigt som pandemin gjorde tillvaron tuff för flera företag och restriktionerna bidrog till att folk höll sig hemma, så verkar allt fler privatpersoner fått upp ögonen för att investera i trädgården.

– Det känns som att trädgård har blivit väldigt intressant det senaste. Det har blivit en grej och det är väldigt inne, berättar Linus och menar att trenden inte minst syns bland förfrågningarna.

– Från privata sektorn är det alldeles för många förfrågningar, man hinner knappt svara alla. Det är allt ifrån att göra i ordning trädgårdar till att göra en garageuppfart.

Med andra ord finns det gott om jobb för företaget som växt stadigt sedan starten 2016. Idag är de sju anställda och ser ut att fortsätta växa. 

Hur skulle du beskriva resan hittills?

– Det har varit mycket jobb, säger han med ett skratt innan han utvecklar:

– Det har varit jättekul. Det har gått som jag har velat nästan hela tiden. Jag har träffat bra kunder och bra beställare. Vi har i snitt nästan ökat med en anställd per år.

Vilka tror du är nycklarna till att det gått så bra?

– Flexibilitet och hårt jobb, om man bara ska hitta ord. Att vi försöker ställa upp genom att komma med idéer och att vi är lösningsorienterade. 

Gratis!
Mer från allmänt

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Ta ett dopp i det blå!

Ales kommunala badplatser hittar vi vid Surtesjön, Vimmersjön, Hultasjön och Hålsjön. Dessa ses över året om men än mer frekvent…


Senaste nytt

Seger i höstpremiären – LNIK ny tabelltvåa

Det dröjde till den 40:e minuten innan formstarka Matilda Johansson inledde LNIK:s målskytte och  drygt 20 minuter in i den…

Offensivt AIF segrade

Efter förra veckans snöpliga poängtapp mot Vänersborgs FK valde tränare Niklas Tidstrand att återgå till vårens succéformation på topp. Det…

Brand på Edet Rasta

Räddningstjänsten Nol, Stenungsund och Lilla Edet ryckte ut till Edet Rasta efter larm om brand. Den lokala räddningsstyrkan var först…

MC-olycka i Nödinge

I höjd med avfarten till Sandsjödal på väg 1967 mellan Nödinge och Ryd körde en mc-förare av vägen. Mc-föraren åkte…

Full attack mot Mjölby

Idag reser Ahlafors IF till Mjölby för att försvara serieledningen i division 2 norra Götaland. I startelvan sker en rad…

LNIK redo för höstpremiären

LNIK avslutade vårsäsongen på bästa möjliga sätt med tre raka storsegrar, den senaste mot Degerfors (5–1) 27 juni. Sedan dess…

Goliat hittades vid fågeldammarna

Tidigare har det handlat om fåglar, för två månader sedan var det en kanin. Denna gången fick föreningen ett samtal…

Anna Bergendahl nästa

Uno Svenningsson, Henrik Åberg och Jessica Andersson är några av de artister som besökt Café Torpet i år. På lördag…

Leo bland de tio bästa i världen

Inför junior-VM var Leo Zikovic rankad 20 i världen och det skulle därför krävas något extra från Bohusbon för att…

Loppisen är träffpunkten i Hjärtum

Till en början arrangerades loppmarknad i Hjärtumsgården två gånger per år – vår och höst. På den tiden ställdes alla…

Svenske rekordhållaren trivs med nya livet 

På sin familjegård i Fjärås bor den tiofaldige svenska mästaren i trial. I garaget finns det mesta som en motorintresserad…

Hanna växte genom värnplikten

Under uppväxten ville hon hålla på med motorer och bli mekaniker, men när det vankades gymnasieval valde hon en annan…

Sent poängtapp för AIF

Höstsäsongen sparkade igång för serieledande Ahlafors IF med bortamatch mot VFK på en soldränkt Vänersvallen. Här var det planerat att…