Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

PRÄSTALUND. Hembygdsföreningarna håller liv i historien. När det arrangeras evenemang är det fortfarande många som vill delta – men få är redo att axla ansvaret. Inga-Britt Karlbom har följt utvecklingen under flera decennier. 

– Lika passiva som vi är i föreningslivet idag, lika aktiva var de på 30-talet, säger hon.

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter Inga-Britt Karlbom, 83. Hon har ett starkt band till den här platsen, Prästalunden, som vårdas av Starrkärr-Kilanda Hembygdsförening – en förening hon själv har varit ordförande i under 23 år. 

– Redan när jag var liten firade vi midsommar här och när jag gick i skolan i Starrkärr så tog lärarinnan med barnen hit och berättade om gångna tider. Så jag har varit här sedan jag var liten, berättar Inga-Britt. 

Hembygdsföreningen grundades på 30-talet och 1944 invigdes den här platsen – där flera gamla hus, fyllda med gamla föremål – påminner besökarna om en svunnen tid. Här är historien bevarad och få kan den lika bra som Inga-Britt. 

– När området invigdes 1944 blev det omgående ganska populärt att komma hit. Familjer tog med sig kaffekorgar hit på helger och högtider, träffades och pratade.

Hon berättar om det traditionsenliga midsommarfirandet som genom åren lockats tusentals alebor och som kanske utgör en av Ales äldsta traditioner.

– Det har varit väldigt stort genom många, många år. Det har varit över 2000 personer här vissa år. Men sedan kom pandemin och sedan dess har allt förändrats, säger Inga-Britt.

Trots att restriktionerna nu, sedan en tid tillbaka, är hävda – så har antalet besökare minskat. Samtidigt verkar allt färre vilja engagera sig i hembygdsföreningen och utmaningen med återväxten är något som oroar 83-åringen. 

– Det finns där i bakhuvudet. Hur länge vill någon engagera sig och hur får man yngre människor att se värdet i gångna tider?

Hur ser engagemanget ut idag kring föreningen?

– Idag är det inte många. Vi har en styrelse och det är några få i den som utgör ryggraden och är drivande. Det är ett litet gäng som driver det här och gör det väldigt bra.

Är du orolig för föreningens framtid?

– Ja det är jag. Nu har vi en kvinna i styrelsen som heter Ing-Britt Karlsson, hon har varit med här sedan hon var 14 år. Hon har en känsla för det här och känner så otroligt många människor som hjälper till. När en sådan person så småningom försvinner så är jag faktiskt lite orolig för vad som ska hända med allt det här, säger Inga-Britt och fortsätter:

– Jag tror att de flesta föreningar känner en liknande oro idag. Många vill gärna vara med, men få vill ta ansvaret.

Under sommaren har föreningen söndagsöppet med kaffe. Det lockar alltid lite folk och Inga-Britt tror att det är en bra väg att gå.

– De kommer kanske inte hit för att gå in i husen och titta, men pratar man med folk så brukar de bli lite nyfikna. Många som väl tar sig en titt blir positivt överraskade över saker de inte hade en aning om, berättar hon.

Hon tycker att samtalet är a och o. För att historien och kunskapen ska leva vidare måste äldre vara redo att berätta, samtidigt som yngre är nyfikna på att lyssna. 

– Jag tycker att det är så himla viktigt att ta vara på de äldres berättelser.  Det måste föras vidare mun mot mun, hela tiden, säger Inga-Britt.

– Vi vill att människor ska komma hit, träffas och prata minnen. På så vis går saker och ting vidare. Om människor inte säger någonting så dör det med dem.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…