”Att driva eget är det roligaste som finns”

TEXT: Kristoffer Stiller
19 oktober 2023 kl. 08:16

ÄLVÄNGEN. Att driva ett eget företag har alltid varit en dröm för både Spencer Rintel och Jonathan Eklund. 
Nu har den besannats. 
22-åringarna är grundare till bilförmedlaren EXC Auto Group. 

Spencer och Jonathan lärde känna varandra under gymnasietiden på Mimers Hus i Kungälv.

– Där drev vi ett UF-företag tillsammans som kretsade kring kläder, berättar Jonathan.

Nu har de hittat en annan bransch. För cirka ett år sedan föddes idén hos Spencer och Jonathan om att köpa och sälja begagnade bilar, vilket till slut mynnade ut i företaget EXC Auto Group som har sitt säte i Älvängen.

– Jag jobbade i bilbranschen flera flera år och såg då att det finns en stor efterfrågan på begagnade bilar utomlands då den svenska kronan är låg för tillfället. Vi ser en möjlighet att inrikta oss på att hålla nere marginalerna för att kunderna ska komma till oss, förklarar Spencer.

EXC Auto Group köper begagnade bilar av privatpersoner och företagare som sedan säljs vidare till bilhandlare i Sverige samt Europa.

– I maj sålde vi vår första bil och efter det har vi lyckats sälja ytterligare 16 stycken. Jag får alltid en kick när en affär går i hamn, säger Spencer, som jobbar heltid på företaget medan Jonathan kombinerar det med sitt arbete på Peekab.

– Just nu tar jag inte ut någon lön då vi behöver bygga upp ett kapital för att kunna köpa fler bilar. Vi försöker alltid ha en köpare till bilen innan vi köper den så att riskerna blir så små som möjligt, förklarar Spencer.

Vad drömmer ni om nu? 

– Att vi ska kunna anställa någon ytterligare om några år och att vi själva kan bestämma våra arbetstider, säger Jonathan.

Hur är det att driva ett eget företag? 

–  Många tror att det är extremt svårt, men i dag går det att lära sig det mesta på internet. Det är ganska enkelt att starta ett eget företag, har du en idé så kör, svarar Jonathan.

– Jag och Jonathan kompletterar varandra. Han är mer orädd än vad jag är. Jag är den som dubbelkollar allt. För oss är det också viktigt att vi tar alla beslut gemensamt. Att driva ett eget företag är det roligaste som finns, avslutar Spencer.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se