ALE. Tänk om.
Det är rubriken för det gemensamma kampanjarbete som Länsstyrelsen genomför i samarbete med Ale kommun och polisen.
– Föräldrar och andra vuxna måste ha ett restriktivt sätt när det gäller alkohol och ungdomar, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention.
Nu sker en regional mobilisering mot langning av alkohol till minderåriga. Snart stundar valborg vilket benämns som en så kallad riskhelg.
– Denna kampanj är bara en del i vårt drogförebyggande arbete som pågår 365 dagar om året, poängterar Dzemal Sabovic.
Syftet med Tänk om är att sätta ljus på en väldigt viktig fråga, nämligen det faktum att fler föräldrar bör hjälpas åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol.
– Prata gärna med andra föräldrar i bostadsområdet, på skolan, inom idrottsföreningen och föreningslivet om vikten av att skapa gemensamma gränser och värdet av att agera som en bra förälder.
Jessica Ask arbetar som polis i lokalpolisområde Kungälv/Ale. I sitt jobb träffar hon inte sällan berusade ungdomar.
– Alkoholpåverkade ungdomar utsätter sig själva och andra för risker. Det är inte ovanligt att de även hamnar i olika typer av situationer som de sedan har svårt att reda ut över tid. Vi vet även att våldsbrotten ökar i samband med alkoholpåverkan, sexualbrotten likaså.
Den enskilt största källan till alkohol för tonåringar är flickvän/pojkvän, kompisar eller kompisars syskon.
– Det är bra för dig som förälder att känna till. Kanske du kan prata med dem som är strax över 20 år i din tonårings närhet? Vi måste hjälpas åt för att sätta tydliga gränser, säger Dzemal Sabovic.
Vad säger du till de föräldrar som vill lära sina tonårsbarn att dricka lite lagom genom att bjuda dem på alkohol i hemmet?
– Att du lär dem att dricka. All forskning visar att ungdomar som blir bjudna hemma dricker mer alkohol än kompisar som inte blir bjudna i hemmet. Kan man bidra till att skjuta upp alkoholdebuten är mycket vunnet. Sker debuten i 13-16-årsåldern tenderar de att fortsätta.
– Alkohol och tobak är också en inkörsport till tyngre droger, inflikar Jessica Ask.
Vad kan polisen göra för att stoppa langningen?
– Vi samarbetar med Systembolaget om de misstänker att langning förekommer. Sedan bedriver vi även spaningsarbete i områden där vi vet att försäljning av alkohol och andra droger förekommer. Polisen tar också tacksamt emot tips via polisen.se eller 114 14. Som uppgiftslämnare kan du vara anonym.
På valborgsmässoafton (klockan 14-17) kommer representanter från Ale kommun, polisen och Systembolaget att göra gemensam sak på Ale Torg.
– Systembolaget bjuder på goda alkoholfria alternativ till valborgsfesten. Vi kommer att dela ut informationsmaterial, bland annat ”Tonårspalören” som är IQ-initiativets broschyr med frågor och svar om ungdomar och alkohol. Vidare ska vi ha material med oss om våld i nära relation, då våldsbrott ökar i samband med riskhelger och framförallt nu då fler vistas i hemmet, avslutar Dzemal Sabovic.