Fågeldammarna i Surte drivs ideellt av Kulturföreningen Svanen, men nu saknas det namn till posterna i styrelsen. Måndag 30 augusti håller föreningen årsmöte och då kommer frågan om framtiden att behandlas. Bild: P-A Klöversjö.
Fågeldammarna i Surte drivs ideellt av Kulturföreningen Svanen, men nu saknas det namn till posterna i styrelsen. Måndag 30 augusti håller föreningen årsmöte och då kommer frågan om framtiden att behandlas. Bild: P-A Klöversjö.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/08/v3221-fageldammarna.jpg

Avgörandets tid för fågeldammarna i Surte

SURTE. Finns det en framtid för fågeldammarna i Surte?
Kulturföreningen Svanen vädjar till både Ale kommun och invånarna.
– Det här kan vi bara lösa tillsammans. Lite hjälp från kommunen och några frivilliga till styrelsen så överlever föreningen, säger avgående ordförande Bengt Henriksson.


Ideella krafter i Kulturföreningen Svanen har skött om de vackra fågeldammarna i Surte sedan 1957. I brist på engagerade medlemmar sjunger föreningen kanske på sista versen. Måndag 30 augusti håller föreningen sitt första årsmöte sedan coronautbrottet, då avgörs om det finns en framtid.

– Ja, situationen är väldigt allvarlig. Vi måste få till en ny styrelse som kan sköta om föreningen. Att mata fåglarna och vardagssysslorna är inte problemet, utan det är namn till styrelseposterna som måste fram. Vi är ett gäng äldre som har hållit på i 25-30 år som inte klarar det längre, men det vore förfärligt om det inte finns några som är beredda att driva föreningen vidare. Fågeldammarna är en viktig del i Surtes historia, säger ordförande Bengt Henriksson.

Kulturföreningen Svanen har sedan invigningen 1957 ansvarat för skötseln av fågeldammarna. Det är idag ett populärt besöksmål i Ale både för kommunens invånare och turister. Kvarndammarna som de även kallas är också en viktig del av Surtes industrihistoria. Härifrån flödade vattnet från en hög fallhöjd vidare till glasbrukets kraftstation. Idag är fågellivet och den gröna naturen runt dammarna en publik attraktion. Kulturföreningen har försett fåglarna med mat dagligen i snart 65 år. För några år sedan uttryckte styrelsen sin oro för framtiden, vilket fick Aledemokraterna att i en motion föreslå att Ale kommun borde ta över driften. Motionen avslogs i våras med hänvisningen till att ett kommunalt övertagande skulle ställa krav på flera olika åtgärder, inte minst en tillgänglighetsanpassning av området. Totalt skulle en nödvändig upprustning kosta upp mot 300 000 kronor. Det är stor skillnad på om kommunen har ansvaret eller om anläggningen är i föreningsregi. Länsstyrelsen Västra Götaland har också påpekat att fågelammarna borde räknas som en zooanläggning, vilket i så fall kommer att ställa ytterligare krav.

– Vi är medvetna om detta, men samtidigt är vi överens om att fågeldammarna är unika och har ett stort värde i Ale kommun. Det finns självklart saker som kommunen skulle kunna hjälpa oss med. Jag tycker att de borde ta initiativ till ett möte. Mycket kan hända om vi sätter oss runt bordet. De vet att vi är i en svår situation, vädjar Bengt Henriksson.

I måndagskväll höll föreningen ett förberedande styrelsemöte inför årsmötet den 30 augusti. I sociala medier och andra forum har Fågeldammarnas framtid diskuterats.

– Det finns ett intresse för verksamheten, men det är inte samma sak som att man är beredd att ta ansvar. Om föreningen måste avvecklas så är det inte på grund av ekonomiska skäl. Vi har gott om medlemmar som stöttar oss. Nu hoppas vi att det blir en bra uppslutning på årsmötet i Glasbruksmuseet så vi kan ta oss igenom den här krisen, avslutar Bengt Henriksson.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…