KILANDA. Under sommaren tas vattenprover i kommunens fyra badsjöar – Hålsjön, Hultasjön, Vimmersjön och Surtesjön. Kontroller görs var tredje vecka.
– Vi lägger en hel del tid och resurser för att upprätthålla en god service för Ales badgäster, säger Hans Henrysson, driftledare på gata/park.
Tidigare i vår gjordes dykningar för att kontrollera bottenskiktet. På maj månads sista dag skedde sommarens första vattenprovtagning. Lokaltidningen åkte till Hultasjön där Hans Henrysson befann sig med sin utrustning.
– Jag börjar med att mäta vattentemperaturen, som den här morgonen visar 15 grader. Nästa sak är att kontrollera siktdjupet, berättar Hans samtidigt som han firar ner ett snöre med en skiva på.
– Siktdjupet är 3,5 meter vilket är bra. Är vattnet grumligt kan det bero på lera eller begynnande algblomning. Hultasjön brukar emellertid alltid ha bra värden. Det är en fin gammal bergssjö som är relativt djup.
En liten plastflaska sänks ner ungefär en meter. När flaskan fyllts med vatten tar Hans Henrysson upp den och sätter på korken. Flaskan sätts sedan i en kylväska.
– När alla fyra badsjöar är genomgångna skickas proverna på analys till ett företag i Linköping. De kontrollerar vattnets kvalitet. Efter att vi fått rapporten så ser vi om allt är okej. Skulle resultatet visa på något avvikande så slår vi larm. Det är miljöenheten som fattar beslut om skyltar ska sättas upp där vi avråder allmänheten från att bada.
– Resultatet från undersökningarna presenteras kontinuerligt på Ale kommuns hemsida, poängterar Hans Henrysson.
Under högsäsong är personal från gata/park ute och gör tillsyn av de kommunala badplatserna varje vardag.
– Vi tömmer sopkärl, kontrollerar bryggorna, ser till så att livräddningsutrustningen är intakt och så vidare.
Den här veckan kommer toaletter i form av så kallade bajamajor att köras ut till respektive badsjö. Vidare kommer extra sopkärl att placeras ut vid Surtesjön där nedskräpning är ett återkommande problem.
– Vi uppmanar verkligen alla badgäster att ta ansvar för miljön och den allmänna trivseln. Från och med i år går det att sortera på plats – plast, papp och restavfall, berättar Hans Henrysson.
Noterbart i övrigt är att Hultasjön försetts med fler parkeringsplatser vilket avsevärt kommer att förbättra situationen heta sommardagar.
– Problemet är att vi inte råder över all mark i området, men nu finns det åtminstone ett antal fler parkeringsplatser jämfört med tidigare.
– En vädjan är också att alla använder sunt förnuft när de parkerar sina fordon, så att det alltid råder fri framkomlighet för räddningsfordon, avslutar Hans Henrysson.